Fjällturisternas stora miss: "De borde informera sig först..."

Sommar i söder och nu kommer de första fjällvandrarna för att vandra längs Kungsleden. Vad de ofta glömmer bort är att det är mycket snö kvar uppe på högre höjd.

Avråder. Gabriella Hugosson är områdesansvarig för STF:s fjällstugor i Abiskofjällen och hon vill gärna avråda fjällvandrare från att ge sig ut för att vandra hela Kungsleden så här tidigt. Hon tycker att man ska vänta till efter midsommar.

Avråder. Gabriella Hugosson är områdesansvarig för STF:s fjällstugor i Abiskofjällen och hon vill gärna avråda fjällvandrare från att ge sig ut för att vandra hela Kungsleden så här tidigt. Hon tycker att man ska vänta till efter midsommar.

Foto: Mattias Forsberg

Kiruna2015-06-03 16:00

På STF:s turiststation i Abisko får man många frågor från mer eller mindre vilsna vandrare som tänker bege sig ut på fjällvandring längs den klassiska Kungsleden. Vandrarna som i regel kommer söderifrån eller från utlandet tror nämligen att det går bra att vandra till fots så tidigt som i slutet av maj.

– Vi har haft ganska mycket turister som kommer hit och försöker gå eller som åtminstone frågar om det är möjligt att gå. Då brukar vi säga att man får informera sig om läget och vara väl utrustad så man klarar att gå där ute, säger Gabriella Hugosson som är områdesansvarig för STF:s fjällstugor i Abiskofjällen.

Just i år har det varit en ovanligt snörik vinter samtidigt som det har varit kyligt och blött i maj månad. Det behöver inte betyda att det är helt oframkomligt längs Kungsleden men att vandra med lägre skor eller med förhoppning om att kunna undvika snöfält är ingen god idé.

– Det kan till exempel gå bra med snöskor men sådant är svårt att förutsäga. Våra fjällstugor öppnar den 15 juni så det brukar vara en bra fingervisning om när det går bra att börja vandra, säger Gabriella Hugosson.

Hon vill inte helt och hållet avråda folk från att ge sig ut och vandra i slutet av maj eller början av juni men det gäller att vara förberedd på alla sätt och vis om man har tänkt bege sig upp på högre höjder. I skogslandet har det mesta av snön smält och även om det är en viss vårflod i vissa vattendrag går det bättre att vandra på lägre höjd.

– Tänker man vandra hela Kungsleden så är det för tidigt. De närmsta veckorna avråder vi folk från att vandra där, säger Gabriella Hugosson.

Innan man beger sig iväg på en vandringstur så kan man ta kontakt med exempelvis STF och höra sig för om de lokala förhållandena vad gäller snösmältning, vattenstånd med mera. Länsstyrelsen har ansvar för lederna och kan ge information om hur broarna längs leden har klarat vårfloden.

– Det är svårt när en vandrare ringer och frågar hur det ser ut nästa vecka. Snöläget, flöden och så vidare ändras med väldigt kort varsel så vi har svårt att ge längre prognoser, säger Gabriella Hugosson.

Högsäsongen för fjällvandring är i juli och augusti men det brukar generellt sett gå bra att börja fjällvandra efter midsommar.

– Är det så här tidigt på säsongen så är utrustningen viktig. Ett par snöskor och damasker som skyddar mot snön och så klart varma kläder är något man måste ha. Sommarutrustningen får man kanske vänta med till juli-augusti, säger Gabriella Hugosson.

Att tänka på innan fjällvandringen

Ring till de olika anläggningarna och informera dig om hur det ser ut med väder och vind. Under snösmältningen kan läget förändras fort så all information är färskvara.

Ha rätt utrustning och ta gärna emot tips från fjällvana personer. Tänk också på att det kan vara kallt långt in i juni så ta inte bara med sommarutrustningen.

Ha en plan B – ibland måste man vända om. Planera för att saker händer längs vägen och kontrollera ledernas skick med länsstyrelsen och Naturum.

STF:s fjällstugor öppnar den 15 juni så räkna inte med att det finns personal på plats dessförinnan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om