Satsningen görs på barn- och ungdomssektionen (Bus) där arbetssituationen varit särskilt ansträngd och personalomsättningen stor.
– Ja, arbetet är jättesvårt, både tungt och komplicerat. Och vi har ofta fyllt på med ung och oerfaren personal som sedan sökt sig vidare till andra uppgifter när de fått rutin. Det har varit lite bakvänd ordning på rekryteringen, säger Håkan Dahlqvist, ansvarig för personal- och lönefrågor på socialförvaltningen.
Arbetsgivaren ger nu berörda socialsekreterare 1.500 kronor mer i månaden, detta utöver det påslag de får i den vanliga löneförhandlingen. Påslaget ges i år och ytterligare två år framåt, totalt 4.500 kronor plus den löneökning som alla andra får. Beslutet omfattar 29 till 35 socialsekreterare.
– Vi vill visa att de gör det svåraste jobbet vi har här, säger Dahlqvist.
Men arbetsgivaren ställer villkor för att dessa ska få det extra påslaget.
– Lämnar man sektionen försvinner tillägget, säger Håkan Dahlqvist.
Det är den ansträngda situationen på Bus som fått många att lämna sektionen. Syftet med lönesatsningen är att försöka få personalen att stanna. Förvaltningen har fått extra pengar för att klara detta för att åtgärden inte ska drabba andra.
Akademikerförbundet SSR kopplade in Arbetsmiljöverket 2009 för att förbättra arbetssituationen. Det har gått trögt och kommunen fick böter på 300.000 kronor.
– Vitet är betalt och det har gjorts en ny inspektion som vi just nu för en dialog om, säger Dahlqvist.
Jonas Lidberg, ombudsman på SSR, har delade känslor inför arbetsgivarens ensidiga beslut om lönetillägget.
– Jag är givetvis positiv till att medlemmarna får högre lön men det får inte ske på bekostnad av arbetsmiljön. Det är den som är pudelns kärna och det kan man inte köpa sig fri från, säger han.
Lidberg menar att personalomsättningen skulle minska om arbetsmiljön förbättrades. Han berättar att det finns "ett gediget material" hur detta ska ske
– Förra året var personalomsättningen på Bus 40 procent och tolv personer lämnade på fem månader. Jag räknade ut att det kostade kommunen fyra miljoner. Lönepåslaget får inte bli arbetsgivarens enda åtgärd, säger han.