Landstingen i landet har chockhöjt priset för sjukvårdsberedskap för "externa arrangemang". Det gäller för motortävlingar, konserter, filminspelningar och andra arrangörer som vill ha en vårdbemannad ambulans i beredskap.
Detta drabbar motorsporten hårt berättar Mikael Gunnard, sammankallande bland de åtta klubbar från Umeå till Kiruna som arrangerar Nordcupen i Boden kommande helg.
– Klubbarna har helt enkelt inte råd. Vi har det redan kärvt, säger han.
Inför Nordcupen har arrangörerna försökt att ordna en billigare lösning i samförstånd med ansvariga i Boden. Man ville göra som man brukar, hyra in ambulanspersonalen på deras lediga tid.
Kuriren har tagit del av svaret från Ylva Sundqvist, divisionschef för närsjukvård, och där framgår att svaret är nej:
"Avsteg kommer inte att göras i detta fall ... ... Avstegen avser endast nivån på timkostnaden - inte att arrangören ska anställa ambulanspersonalen. Det ska inte förekomma i något fall. Detta innebär då att ni kommer att faktureras 1.300 kr / timme från NLL", står det i svaret.
– En tävlingshelg omfattar oftast totalt 24 timmar, berättar Gunnard.
Före nyordningen kostade vårdberedskapen 11.000 kronor. Nu blir priset 31.200 kronor – en tredubbling av kostnaden.
– Det klarar inte klubbarna här uppe. Söderut finns det privata alternativ att anlita. Men vi är hänvisade till landstinget, säger Gunnard.
Motorsporten har regler som föreskriver att det ska finnas ambulans med vårdpersonal redo under tävlingar.
Länets mest framgångsrike förare är Per Nyberg, Boden. Han har vunnit Nordcupen otaliga gånger, både som junior och senior. Han deltar inte i år då han bytt klubb och nu kör för Bollnäs. Han är dock bekymrad över sportens framtid i hemlänet.
– Det här kommer att döda sporten. Den har det ju tufft redan nu, säger han.
Han berättar att när hans nya klubb arrangerar tävling så anlitas en privat vårdgivare till en kostnad på cirka 6.000 kronor.
– Det är skillnad på det och över 30.000, säger Per Nyberg.
Kuriren har sökt Ylva Sundqvist men utan framgång. Landstingsrådet Kent Ögren (S) säger sig inte känna till de nya reglerna.
– Men jag har kontaktats av folk i sporten och jag ska titta över om det är något vi kan göra. Men det utan att lova något, säger han.
Klubbarna i norr brukar köra sju tävlingar per år – en i Västerbotten och övriga i Norrbotten.