I den senaste rovdjursinventeringen syns en tydlig minskning av antalet lodjur. I fjol uppgick antalet föryngringar till 26, i år konstaterades endast 17. Mattias Nilsson, rovdjursförvaltare på länsstyrelsen, ser flera förklaringar.
– En av dem är att det var svårinventerat i några av områdena. Sedan finns det en naturlig variation över åren, men trenden över de sista åren är att det minskat, även dels på grund av en medveten jakt som tagit ned stammen, säger han.
En av orsakerna till att hålla lodjursstammen på en lägre nivå är bland annat att lodjuret tar ren i renskötselområden som sträcker sig över hela länet.
– Där gäller det att hålla en balans helt enkelt, säger Mattias Nilsson.
Mattias Nilsson är försiktig med att dra några slutsatser beträffande lodjursstammen, i så fall menar han måste det ses ur ett längre perspektiv.
– Sannolikt så har den minskat. Men det är antalet föryngringar som vi inventerar, skillnader i antalet individer behöver inte alls vara lika drastiskt, det finns fortfarande många vuxna individer kvar. Skillnaden på den totala populationen är inte lika stor som antalet föryngringar.
Rovdjursinventeringen visar även att järvstammen minskat. Men även där fanns svårinventerade områden, enligt Mattias Nilsson handlade det i år om väldigt stora sådana. Att vissa områden är svårare än andra beror på dåliga spårförhållanden, särskilt i fjällen kan det vara svårt på grund av hård blåst och snö.
– Det gör att det är svårt att hitta spåren av de här djuren. Är det ett år med dåliga förhållanden så spelar det inte så stor roll, men är det återkommande så räknar man fram ett medeltal för området med hjälp av de senaste tre årens föryngringar . På så vis får man en uppskattning, förhoppningsvis så får vi bättre förhållanden nu i vinter för att göra en bättre inventering, säger Mattias Nilsson.
I år uppgick antalet föryngringar till 25, i fjol 46.
– Det går inte att dra några bra slutsatser här. Vi får helt enkelt se vad vinterns inventering visar.
Kungsörnen i sin tur hade något fler lyckade häckningar den här gången, 58 stycken jämfört med fjolårets 50.
Vid inventeringen av kungsörnen besöks boplatserna för att se om det finns någon unge där. En tredjedel av alla bon inventeras.
– Där ser vi att det följer ungefär den variation vi räknar med. Nu har vi haft mycket smågnagare och skogsfågel vilket gör att kungsörnen har lättare att få fram lyckade häckningar, säger Mattias Nilsson.