Middagstipset: Laxbiffar med rostad potatis, fänkål och tzatziki

Fina fisken. Laxbiffar med rostad potatis och fänkål- en riktig festmåltid!

Fina fisken. Laxbiffar med rostad potatis och fänkål- en riktig festmåltid!

Foto: Linda Kask

Kultur och Nöje2016-01-25 13:00

4 portioner

600 g laxfilé

1/2 gul lök

1/2 chilifrukt

1 knippe färsk persilja

salt

peppar

1 ägg

2 dl panko (asiatiskt ströbröd, vanligt fungerar också)

2 msk vetemjöl

Hacka laxen fint, eller kör den med mixerstav till en färs. Hacka löken och chilifrukten. Hacka persiljan. Blanda allt i en skål och rör i ägget. Smaka av med salt och peppar. Forma till biffar och låt vila en stund.

Innan stekning: Blanda panko och vetemjöl i en skål. Strö över blandningen på båda sidorna av biffarna. Hetta upp mör eller olja i stekpanna och stek biffarna tills de är genomstekta. Det tar några minuter per sida.

Rostad potatis och fänkål:

15 potatisar, runda

1 rödlök

1 fänkål

olivolja

flingsalt

Skala potatisen och klyfta den. Skär fänkålen i klyftor och spara "dillen". Klyfta rödlöken. Lägg alltihop i en långpanna. Ringla över olivolja och strö över salt och fänkålsdill. Rosta på 200-225 grader i ugnen tills allt får fin färg och potatisen är mjuk.

Tzatziki:

3 dl grekisk yoghurt

1/2 gurka (med skal om den är ekologisk)

1 vitlöksklyfta

lite honung

salt

svartpeppar

Riv gurkan grovt och krama ur vätskan. Blanda med yoghurten i en skål. Riv vitlöken fint och blanda ned. Smaka av med salt, svartpeppar och honung.

Servera laxbiffarna med potatis. fänkål och en klick tzatziki. En tomatsallad är gott till.

Smaklig måltid!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!