4 portioner
600 g laxfilé
1/2 gul lök
1/2 chilifrukt
1 knippe färsk persilja
salt
peppar
1 ägg
2 dl panko (asiatiskt ströbröd, vanligt fungerar också)
2 msk vetemjöl
Hacka laxen fint, eller kör den med mixerstav till en färs. Hacka löken och chilifrukten. Hacka persiljan. Blanda allt i en skål och rör i ägget. Smaka av med salt och peppar. Forma till biffar och låt vila en stund.
Innan stekning: Blanda panko och vetemjöl i en skål. Strö över blandningen på båda sidorna av biffarna. Hetta upp mör eller olja i stekpanna och stek biffarna tills de är genomstekta. Det tar några minuter per sida.
Rostad potatis och fänkål:
15 potatisar, runda
1 rödlök
1 fänkål
olivolja
flingsalt
Skala potatisen och klyfta den. Skär fänkålen i klyftor och spara "dillen". Klyfta rödlöken. Lägg alltihop i en långpanna. Ringla över olivolja och strö över salt och fänkålsdill. Rosta på 200-225 grader i ugnen tills allt får fin färg och potatisen är mjuk.
Tzatziki:
3 dl grekisk yoghurt
1/2 gurka (med skal om den är ekologisk)
1 vitlöksklyfta
lite honung
salt
svartpeppar
Riv gurkan grovt och krama ur vätskan. Blanda med yoghurten i en skål. Riv vitlöken fint och blanda ned. Smaka av med salt, svartpeppar och honung.
Servera laxbiffarna med potatis. fänkål och en klick tzatziki. En tomatsallad är gott till.
Smaklig måltid!