LKAB:s verksamhet under lupp
I tisdags inledde Miljödomstolen sin prövning av LKAB:s verksamhet i Malmberget. Den första dagen behandlade gruvföretagets luft- och stoftutsläpp, damning och avfallshantering. I dag ska LKAB lägga fram förslag på minskade kväveoxidutsläpp samt förslag på hur företagets huvuddeponi, Kaptengropen, ska kunna fyllas igen på snabbaste sätt.
LKAB HAR BRÅTTOM. Ett snabbt miljödomsatolsbeslut och tid att möta miljöraven är LKAB:s inställning i den miljöprövning av verksamheten som nu sker. "Våra kunder skriker efter våra produkter", säger Anders Furbäck.
Foto: Kenth Bergmark
Och utfallet av miljöprövningen, där en dom väntas kring årsskiftet, är viktig för gruvföretaget som behöver utvidga sin produktionskapacitet så fort det bara går. "Våra kunder skriker efter våra produkter" förklarade LKAB:s informationsdirektör Anders Furbäck vid inledningen av förhandlingarna. - Det här är jätteviktigt för oss med den oerhört stora efterfrågan vi upplever just nu som ju i grund och botten är väldigt positivt. Det betyder jättemycket för vår resa nu att kunna utöka vår produktion och vi har dessutom bråttom då vi redan slagit i taket med nuvarande villkor, säger han. - Det som behandlas nu gäller många svåra bitar som kväveoxidreningen exempelvis med oprövad teknik och där vi är unika i världen och där vi faktiskt måste få tid på oss att utreda möjligheterna. Vi är ute på obanad terräng. Det finns ingen beprövad teknik för oss att ta till och därmed är vi unika i sammanhanget och driver därigenom också mycket av utvecklingen och vi behöver få tid på oss att om möjligt hitta lösningar, fortsätter Anders Furbäck och hoppas att LKAB:s argumentering ska "räcka". Oerhört olyckligt
Skulle de framförda villkorskraven få fullt genomslag hos Miljödomstolen kan det innebära att den begärda produktionsökningen inte blir möjlig. - Om det här mot förmodan skulle gå emot oss då är det naturligtvis att gå tillbaka till den nivå där vi ligger i dag och då kan vi inte fullt ut leva upp till de önskemål och krav som finns hos våra kunder. Det vore oerhört olyckligt, säger Anders Furbäck. De stora stötestenarna i tisdags var utsläppen av kväveoxider och den damningsproblematik som knyts till Kaptensgropen. Accepterar inte
Både Naturvårdsverket och Länsstyrelsen vill veta mer om LKAB:s möjligheter att minska kväveoxidutsläppen och accepterar därmed inte LKAB:s förslag på en treårig prövotid med utsläpp från MK3 på 1.000 ton per år för att därefter nå en nivå på 700 ton/år efter 2010. Angående Gropen vill länsstyrelsen se en mer konkret handlingsplan med målsättningen att Kaptensgropen fylls snarast möjligt. Det är enligt länsstyrelsen det kanske bästa sättet att komma till rätta med den komplexa damningsproblematiken i Malmberget och även betydelsfullt ur en avfallshanteringsynpunkt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!