Ledare: Jakt efter vargpolitik

VARGKOMMITTÉN ENIG. Men kan både skjuta vargen och ha den kvar.

VARGKOMMITTÉN ENIG. Men kan både skjuta vargen och ha den kvar.

Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix

Politik2013-01-14 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Det omöjliga har inträffat. Vargmotståndarna och vargförespråkarna har äntligen enats kring formerna för en framtida vargpolitik.

Vargkommittén, bestående av representanter från Sveriges kommuner och landsting, Svenska Samernas Riksförbund, Svenska Jägareförbudet, Jägarnas Riksförbund, Svenska Rovdjursföreningen, LRF, Naturskyddsföreningen, Världsnaturfonden och Föreningen Sveriges Fäbodbrukare, lämnade förra veckan över sitt betänkande till miljöminister Lena Ek.

I samma takt som vargstammen växt till sig har motsättningarna mellan människor i stad och landsbygd ökat. Vargfrågan splittrar och upprör. För att inte vargförespråkare och vargmotståndare ska slita varandra i stycken har det varit nödvändigt med kompromisser.

"En banbrytande enighet så att olyckskorparna kan sluta kraxa om att det inte går att enas i vargfrågor", sa Naturskyddsföreningens ordförande Mikael Karlsson i samband med att kommittén presenterade sitt förslag.

Vargkommitténs lösning för att få större acceptans för vargen i glesbygden är att återinföra licensjakt. Vargkommittén anser dessutom att invandring av varg är nödvändig för att se till att vargstammen förnyas genetiskt och därmed hålls frisk och livskraftig.

"Full ersättning" ska vara ledordet för kostnader relaterade till vargskador. Det kan gälla bortfall av betesutnyttjande, försämrad dräktighet, mjölkningsproblem, eventuellt inkomstbortfall med mera. Jakthundar ska också ersättas.

Överenskommelsen visar glädjande nog att det går att enas. Men framförallt visar den att det svenska försöket med licensjakt på varg aldrig borde ha tagits bort. Licensjakten stoppades av EU-kommissionens miljökommissionär, som menade att det annars fanns risk att djuret utrotades.

Genom att tillåta jakt på varg minskar inte bara lokalbefolkningens känsla av maktlöshet inför vargproblematiken. Begränsad jakt kan öka också incitamenten att skydda och bevara vargen.

Svenska Jägareförbundet bildades 1836, bland annat med med syftet att öka den svenska älgstammen. Då fanns det omkring 300 älgar i Sverige. I dag finns det någonstans mellan mellan 200.000 och 300.000.

Det finns ingen motsättning mellan jakt och bevarande. De vilda djur som jägare i rekreationssyfte får lov att skjuta under kontrollerade former skyddar man också. Det finns det många exempel som visar.

Viktigast just nu är dock att den svenska rovdjurspolitiken återerövras av politikerna i Sverige. Med en gemensam åsiktsförklaring från de olika intressegrupperna som engagerar sig i vargfrågan blir det lättare för miljöminister Lena Ek (C) att utforma en hållbar svensk rovdjurspolitik. Man bör inte göra om misstaget att lägga sig platt för EU.

Vad Vargkommittén undviker att nämna är dock vilken storlek man vill se på vargstammen - den svåraste frågan av dem alla. Lena Ek har sagt att det skulle räcka med 180 vargar för att bibehålla en livskraftig stam. Naturvårdsverket har i sin tur föreslagit 380 vargar, vilket är
något fler än vad vi har i dag.

Striden mellan de olika intressegrupperna lär därför fortsätta. Med en gemensam åsiktsförklaring kan förhoppningsvis vargdebatten komma att sansas något framöver.