Drygt 2,5 miljarder kronor. Så mycket pengar bidrar EU:s strukturfonder med till strategiska satsningar på tillväxt i Norrbottens och Västerbottens län mellan 2007 och 2013. EU-medel som bland annat används till forskningssynergier och teknikutveckling vid Luleå tekniska universitet men som också går till att utveckla distansöverbryggande teknik för att möjliggöra tillgång till bra vård i hela Norrland.
EU:s strukturfonder är på så sätt en viktig förutsättning för vår regions utveckling. Samtidigt bidrar de till att föra samman Europas regioner genom att möjliggöra samarbeten och kunskapsutbyte över gränser. Men tyvärr hotas nu denna viktiga del av EU-samarbetet av europeiska högerregeringar.
Just nu förhandlas det intensivt i Bryssel om EU:s nästa långtidsbudget för åren 2014-2020. Parallellt med budgeten ser man också över regelverken för EU:s regionala utvecklingspolitik och strukturfonderna, liksom reglerna för den kostsamma jordbrukspolitiken. Det är stora reformer som måste leda till större fokus på tillväxt och jobb.
Jordbrukspolitiken måste minskas och inriktas på aktivt jordbruk och landsbygdsutveckling. Samtidigt måste arbetet med EU:s strukturfonder förenklas och förankras bättre lokalt.
Dock får reformerna inte leda till att vi väljer bort kloka och bra tillväxtsatsningar i Europas regioner. I dagens ekonomiska kristider måste vi i stället ta ansvar för Europas utveckling.
Efter att ha följt Birgitta Olssons (FP) framfart sedan hon blev regeringens EU-minister har det dock regelbundet funnits anledningar att oroa sig för regeringens vilja att ta ansvar. För allt som i EU:s budget handlar om regionalpolitik eller arbetsmarknadspolitik utmålar EU-ministern som omodernt och säger att det borde läggas ner.
I diskussionerna om EU:s långtidsbudget är Olssons budskap till andra medlemsländer att svenska, och andra mer utvecklade regioner, inte behöver pengarna från strukturfonderna.
Den del av EU:s budget som tydligast ger ett mervärde för norra Sverige, vill regeringen avskaffa. Och som läget inför slutförhandlingarna om långtidsbudgeten ser ut är det risk för att just strukturfondsmedel i mer utvecklade regioner kommer få stryka på foten.
Att den fria marknaden löser problemen med arbetslösheten är högerns filosofi men det är uppenbart att marknaden inte har några svar på den våg av varsel som nu drabbar svensk industri, varsel som till stor del är en direkt effekt av minskad efterfrågan i Europa.
Sverige är ytterst beroende av bibehållen konkurrenskraft, och att den ekonomiska tillväxten återkommer i hela Europa. Därför behövs en aktiv politik för jobb och hållbar tillväxt - nationellt och i övriga Europa.
Med hjälp av EU:s strukturfonder skapas förutsättningar för en sådan politik i hela Europa. De underlättar för regioner att satsa på att höja ungdomars kunskap, att skapa nya jobb genom synergier mellan forskning och näringsliv, att satsa på energieffektivisering i industri och bostäder.
Det är dags att säga ifrån. Högerpolitiken måste få ett stopp. Vi anser att Europaunionen är en politisk arena som inte bara ska ägna sig åt att underlätta avregleringar. Ekonomisk tillväxt måste stimuleras genom tillväxtskapande satsningar, i Norrbotten, i våra grannregioner och i resten av Europa.
Att i dagsläget säga nej till gemensamma satsningar på kunskap och vore lika förödande för norra Sverige som för övriga Europa.