Att ändamålet helgar medlen är en lika populär som farlig devis. Det finns aldrig anledning till att ha överseende med hot och förstörelse, inte ens när våldsverkarna anser sig representera ett förment gott syfte.
Under de senaste åren har djurrättsextremister riktat en lång rad hot mot jägare, både genom personliga meddelanden och via extremistgruppernas hemsidor.
På en av internetsidorna kartläggs från och med i våras jägare, jakttorn och jaktstugor via ett tipsformulär. Uppmaningen i anslutning till formuläret: "tänk på att det alltid är bra att ha en tändare och fogsvans tillhands", är ett talande exempel på vilken känsla extremisterna vill ingjuta hos de utpekade jägarna.
Påfallande ofta har hoten också omsatts i handling genom misshandel och mordbränder.
Av den anledningen är det nödvändigt med överfallslarm bland annat för den lokaltidningsjournalist som hängdes ut på en sådan sida under sommaren. Journalisten hade rapporterat att varg siktats i bygden, vilket internetsidans innehavare tog som inteckning för att hon gick jägarnas ärenden. Också tjänstemän som handlägger jaktfrågor har utsatts för liknande trakasserier.
Omfattande hot mot jägare, tjänstemän och nu senast också mot journalister är en förhållandevis ny företeelse i Sverige. Demokratiska rättsordningar tillerkänner inte idealister någon rätt att utöva våld och hot på grund av sin övertygelse. Den allmänna uppslutningen mot våld och trakasserier är också stark i Sverige.
Ändå finns en besvärande tendens att se mellan fingrarna och urskulda brott som begås i syfte att störa impopulära men likafullt lagliga verksamheter, till exempel pälsfarmar och vargjakten. Det har naturligtvis bidragit till den allt mer ohållbara situationen.
En ändrad allmän inställning till den brottslighet som riktar sig mot hos vissa personer impopulära näringar och fritidsintressen vore högst önskvärd, men mer brådskande är polisiära krafttag i syfte att beivra de brott som begås. Då måste djurrättsextremismen betraktas som den organiserade brottslighet den i dag har vuxit till.
Mordbränder, hot och vandalism från djurrättsaktivister får inte längre betraktas som enskilda företeelser i olika delar av landet. Brotten har i dag betydande likheter med såväl den politiska extremismen som den organiserade kriminalitet som polisen utreder centralt. Därför är förslaget från Folkpartiets rättspolitiske talesperson Johan Pehrson om att inrätta en nationell enhet för bekämpande av så kallad ekoterrorism högst välkommet. Politiskt känsliga frågor får inte sätta rättsstaten ur spel.