Var det någon mer än jag som såg Kampen om Arktis i SVT 2 i söndags?
Om inte, kolla in programmet på SVT Play eller vänta till reprisen som visas på torsdag och lördag.
Kampen om Arktis är en norsk dokumentärserie i fyra delar som handlar om framtiden för Nordpolen. Den första välgjorda delen handlade om krigsspelet.
"Krigsspelet" kanske låter lite överdrivet, än har inte ett skott avlossats. Men samtliga länder med territorialanspråk i Arktis - Danmark, Kanada, Norge, Ryssland och USA - ökar just nu markant sin militära närvaro i området.
Ryssland har inte bara placerat en flagga på Nordpolens botten - nu är man på väg att sätta upp två arktiska brigader. Norge har precis flyttat sin viktigaste flygbas från södra till norra delen av landet. Och Kanada planerar för fullt för en storövning med 1.000 man i Arktis.
Till och med den slumrande danska imperialismen har väckts ur sin Törnrosasömn. Danska fartyg patrullerar flitigt sjövägen norr om Grönland. Enligt tidningen Information har även ett hemligt danskt dokument läckt ut där det står att "kungariket väntas ställa krav på kontinentalsockeln i fem områden vid Färöarna och Grönland, däribland själva Nordpolen", skrev DN den 17 maj i år.
Först och främst handlar kapplöpningen om att säkra viktiga naturresurser, Stora delar av världens gas- och oljereserver ligger nämligen i Arktis, liksom enorma fiskebestånd. Den globala uppvärmningen öppnar dessutom nya farleder och gör naturresurserna mer lättillgängliga. Men miljön är känslig. Ett större oljeutsläpp, liknande det i Mexikanska golfen i fjol, skulle få katastrofala effekter för hela ekosystemet i Ishavet.
Självklart påverkas även vi av upptrappningen i norr. Sveriges utrikesminister Carl Bildt är ordförande i Arktiska rådet och han hoppas att det FN-organ, CLCS, som ska avgöra territoriekraven ger Arktis prioritet eftersom det gäller så stora landområden.
Rådets roll har med tiden blivit allt viktigare.
"Den viktigaste uppgiften nu är att etablera ett samtalsforum. Vi har regelbundna ministermöten där vi har mycket öppna diskussioner om alla de problem som kan komma. Vi utvecklar en samarbetskultur på olika områden, som kanske inte är så rasande centrala i sig men som bidrar till att bygga den här samarbets- och samförståndskulturen i Arktis", sa Carl Bildt till DN den 16 juli.
Enligt dokumentärfilmen, som av förklarliga skäl främst riktade in sig på norska förhållanden, fungerar samarbetet mellan Norge och Ryssland bra när det gäller fisket. Men sämre när det gäller oljan.
Det förvånar inte. Energirikedomar har blivit själva symbolen för Putinryssland, och att olja och gas är effektiva maktmedel fick flera europeiska länder bryskt veta för fem år sedan då man mitt i vintern fick energitillförseln strypt efter en priskonflikt mellan Ukraina och Ryssland.
De ryska gas- och oljetillgångarna är inte oändliga och det är en viktig anledning till att Ryssland nu rustar upp i Ishavet.
Berlinmuren föll, men kalla kriget är här.