Sticket: Upprättelse för världens kor

Politik2011-01-28 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Kött har fått skulden för mycket: miljöproblem, svält, klimatförändringar, skövling av regnskog, vattenbristen i världen. Den som slafsat i sig blodiga biffar har anklagats för att även bildligt talat ha blodat ner sina händer. Särskilt mycket skit har nötkreaturen fått ta, för att de pruttar klimatfarligt metan och betar där regnskogen en gång stått.

Ändå är köttätandet på väg att få ett uppsving bland dem som vill äta "medvetet". Trendkänsliga tidskriften Filter berättar om detta i senaste numret.

Fler har nämligen börjat genomskåda de påståenden som länge varit i omlopp: att betesmark tränger undan odling; att det en ko sätter i sig skulle räcka till att föda tio människor; att det går åt 100.000 liter vatten för att producera ett kilo nötkött; att köttindustrin står för mer utsläpp av växthusgaser än transportsektorn.

I reportaget avlivas dessa "fakta" effektivt med motargument: En stor del av betesmarken skulle ändå inte kunna användas för att odla mat till människor. Vattnet återgår till det naturliga kretsloppet. Skövling av regnskog har långt fler orsaker än köttproduktion och har dessutom nästan upphört. Gräs binder koldioxid, och om inte korna bröt ned gräset till metan skulle bakterier i marken göra det.

Tilläggas kan att energiåtgång och miljöpåverkan kan vara lika stor från "alternativ" mat som veganbugare och sojabaserade produkter som från äkta köttvara.

Det verkar som att de förtalade korna förtjänar en ursäkt.