Äntligen ska skadliga lustgasen bli förbjuden

Lustgas har blivit ett vanligt berusningsmedel för ungdomar. Med ett par klick kan flera kilo farlig gas lagligt beställas till dörren.

Lustgas har blivit en populär festdrog bland många unga.

Lustgas har blivit en populär festdrog bland många unga.

Foto:

Ledare2024-10-10 05:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Vid slutet av sommaren hade Giftinformationscentralen fått in runt 700 rapporter om akuta lustgasförgiftningar. Typfallet är en ung person som drabbas av svåra symptom efter en tids bruk. Bland annat stickningar i fingrarna, försämrad balans och motorik, urinläckage och syrebrist. Det kan i värsta fall leda till allvarliga skador på nervsystem och hjärna.

Intrycket från de sajter där gasen huvudsakligen säljs är mer lättsamt. Där kan man köpa stora mängder gas, i patron och på tub, för en relativt billig peng. Det går att köpa smaksatta gaser, och tuber med ett smidigt munstycke som gör att du slipper att använda en gräddsifon. Man undrar möjligtvis varför ett sådant munstycke skulle behövas om gasen ändå är tänkt att användas för vispad grädde.

Ett vanligt tillvägagångssätt för den som vill missbruka lustgas är att inhalera den med hjälp av en ballong, varför det är vanligt att hitta ballonger och svarta tuber lämnade tillsammans på gatan efter helgen. Effekten är ett kort hallucinogent rus, som kommer eftersom man stryper hjärnans tillgång till syre och då blir yr. Den korta effekten innebär att man snart behöver andas in mer gas för att inte nyktra till, vilket ökar risken för skada.

Många kommuner har redan försökt att stävja problemet på olika vis. Vissa har infört förbud i offentliga miljöer, vilket i slutändan mest är ett förbud av symbolisk karaktär. Vem som ska se till att förbudet efterlevs är oklart, och det hindrar ingen från att bruka det hemma. 

Den bästa lösningen vore att göra gasen mindre lättillgänglig. Det borde inte säljas till minderåriga alls, och inte heller till privatpersoner i större mängder. För den som vill använda en gräddsifon torde det räcka med ett par små patroner åt gången. Liknande regler finns redan för betydligt mindre skadliga produkter, som exempelvis hals- och värktabletter. Regeringen bereder just nu ett förslag om att göra det olagligt att sälja lustgas i större mängd och i berusningssyfte, men som tidigast kommer kunna vara på plats till 2026. Tills dess kommer fler föräldrar att behöva vara vaksamma.

Det är kanske inte heller så konstigt att ungdomar inte uppfattar lustgas som den farliga drog det faktiskt är. Till och med energidrycker kräver ålderskontroller. Vad ska man då tro när vem som helst är fri att beställa hem hutlösa mängder gas?