Ledare: Sjukt idéfattigt

GLES RAPPORT. Luleås kommunalråd Yvonne Stålnacke (S) är medförfattare till ett sjukvårdsdokument som visar tydliga symptom på ett parti med problem.

GLES RAPPORT. Luleås kommunalråd Yvonne Stålnacke (S) är medförfattare till ett sjukvårdsdokument som visar tydliga symptom på ett parti med problem.

Foto: LINDA WIKSTRÖM

Politik2010-08-20 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.
Kommunalrådet Yvonne Stålnacke, Luleå, har som Norrbottens representant varit med och tagit fram en S-rapport om sjukvård i glesbygd. Större delen av rapporten handlar emellertid om sjukvården i allmänhet, inte om glesbygden. Socialdemokraterna fortsätter att försöka skrämmas med antydningar om hur den marknadsstyrda vården i och med regeringens vårdvalsreform står för dörren, och sprider myten att privata vårdgivare kan välja bort "olönsamma" patienter. En viss kluvenhet framträder likväl i rapporten. Socialdemokraterna ser positivt på vårdval, påstår de. Även privata utförare ska få finnas inom den skattefinansierade vården. Samtidigt vänder S sig mot en av grunderna för vårdvalet: den fria etableringsrätten. Så i ett socialdemokratiskt vårdvalssystem lär det inte bli så många privata vårdgivare att välja mellan. Särskilt inte som allianspartnern Lars Ohly (V) vill ha bort alla vinstintressen från vården. Så långt i sin förnyelse har Socialdemokraterna åtminstone kommit att de ser bristande tillgänglighet som ett problem. Vårdgarantier och kamp mot köer har annars inte varit socialdemokratiska paradgrenar. Men S har inte insett att vårdval är ett sätt att öka tillgängligheten. Den fria etableringsrätt som regeringen infört ger läkare trötta på landstinget möjlighet att öppna eget, till exempel på en glesbygdsort där landstingets osthyvel gått fram och dragit in den lokala läkarmottagningen. Men då gäller det att politikerna inte, som i Norrbotten, kräver ett för brett uppdrag av dem som vill etablera sig. Socialdemokraterna passar i rapporten också på att varna för hur Moderaternas skattesänkningar sänker sjukvården. Att S accepterat det mesta av jobbskatteavdraget, och försöker övertrumfa Alliansen i grenen sänkt skatt för pensionärer, är här bortglömt. Att så mycket utrymme ägnas åt dylikt är inte förvånande. Socialdemokraterna har inte mer att komma med. Intetsägande rekommendationer varvas i rapporten med innehållslösa ambitioner. "Det är av stor vikt att landstingen driver ett internt effektiviseringsarbete och använder personalresurserna på ett optimalt sätt", skriver Stålnacke med flera. För personalrekrytering och IT-användning vill de ta fram "strategier". Och administrationen i sjukvården måste ta mindre tid. Men hur? Det fullkomligt ekar av idémässigt tomrum i detta dokument. Och i detta parti. Till det mest konkreta som föreslås hör storregioner (dock av oklar storlek). De ska tydligen rädda sjukvården genom att illa fungerande landsting slås ihop. Och glesbygden? Sjukvården ska finnas lätt tillgänglig "utan att man ska behöva långa resor från där man bor och lever", skriver Socialdemokraterna. Men att uppnå det överallt är önsketänkande. Bor man i de långa avståndens län får man ibland acceptera längre avstånd. Även till doktorn.