Ledare: Principer spelar roll

FÖRTROENDEKNÄCK. Justitieminister Beatrice Ask (M) har trampat rejält i klaveret.

FÖRTROENDEKNÄCK. Justitieminister Beatrice Ask (M) har trampat rejält i klaveret.

Foto: FREDRIK SANDBERG/Scanpix

Politik2010-03-29 06:01
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.
Särskilt Socialdemokraterna har haft problem med att jurister lägger sig i. Göran Persson avfärdade som statsminister de granskande, rättsliga institutionerna JO och JK som "förkortningar", vars betydelse inte skulle "överdrivas". Lagrådet, som har till uppgift att granska lagförslagens överensstämmelse med grundlagen, andra lagar och med rättssäkerhetskrav, nonchalerades regelbundet av S-regeringar. Ett system med ämbetsmän som kontrollerar vad folkvalda har för sig har alltid haft en odemokratisk aura över sig i vänsterns ögon. Borgerligheten har bättre förstått att skilja på makt och rätt, och insett behovet av granskande och kontrollerande organ; inte ens - eller snarare framför allt inte - politiker kan tillåtas stå över lagen och grundläggande rättsprinciper. Alliansen har sedan den kom till makten tyvärr visat en liknande tendens som sina S-märkta företrädare att se på sig själva som seglande lite ovanför lag och rätt. Lagrådet har på sistone skarpt kritiserat hur regeringen öst ur sig lagförslag. Hetsen har försvårat Lagrådets arbete och gått ut över kvaliteten på förslagen. Den nya skollagen visade enligt Lagrådet anmärkningsvärt många brister och sågades sönder och samman. Förslaget att polisen ska få drogtesta unga utan föräldrars medgivande avvisades av Lagrådet som en oproportionerligt stor integritetskränkning. Till exempel.

Men regeringen har kört på ändå, övertygad om sina förslags förträfflighet.

Och att det ett valår stressas fram förslag kan man ha viss förståelse för. Men så snabbt att grundläggande rättssäkerhetskrav inte uppfylls får det bara inte gå.

Landets justitieminister Beatrice Ask (M) borde om någon inse detta, och hålla emot när hennes regeringskamrater driver på. I stället har hon gjort sig skyldig till det omvända. Vid ett vid det här laget ökänt seminarium i riksdagen luftade justitieministern tankar om att hänga ut misstänka sexköpare. Familjen och omgivningen skulle få veta; ett effektivare straff än fängelse, ansåg Beatrice Ask. Skamstraff alltså, och det för människor som, märk väl, är misstänkta, inte dömda för något brott. Man häpnar. Beatrice Ask har sedan försökt att ta tillbaka sitt uttalande. Men det tog ett tag, och nu har den pikanta situationen uppstått att Sveriges justitieminister på regeringens hemsida tvingas försäkra allmänheten om att hon bekänner sig till den grundläggande rättsprincipen att alla ska betraktas som oskyldiga till dess att motsatsen bevisats. Beatrice Ask har gjort bra saker som justitieminister; bland annat drivit igenom skärpta straff och fått ut fler poliser på våra gator. Men nu överskuggas tyvärr de insatserna av hennes allvarliga klavertramp. Och en mandatperiod till som justitieminister vid en borgerlig valseger - det förtroendet förtjänar hon inte.