Ledare: Lappat och lagat

MODERNISERAR. Folkhälsominister Maria Larsson (KD) vill ge sushi-restauranger möjlighet att servera alkohol.

MODERNISERAR. Folkhälsominister Maria Larsson (KD) vill ge sushi-restauranger möjlighet att servera alkohol.

Foto: BERTIL ERICSON/Scanpix

Politik2010-01-18 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.
Lokala brottsförebyggandet rådet i Kiruna drar ner på krogtiden. På försök införs en timme tidigare stängning, från tidigare tre till två på morgonen. Våld och fylla har visat sig ha ett samband med sena öppettider. Det är också motivet bakom att regeringen i sin lagrådsremiss till ny alkohollag väljer att ha kvar huvudregeln för när alkoholservering ska avslutas: klockan ett på morgonen. Risken med tidigare serveringsstopp är att folk i stället kompensationssuper innan de går ut, eller går ut tidigare och dricker lika mycket på krogen ändå - det återstår att se hur det blir i Kiruna. Svenskarna konsumerar bara tio procent av sin alkohol på krogen, en andel som minskar trots fler serveringstillstånd, så är det alkoholkonsumtionen i stort man vill åt, vilket regeringen vill, så är det inte krogdrickandet man bör rikta in sig på. Ändå handlade det mycket om serveringstillstånd när folkhälsominister Maria Larsson (KD) presenterade förslagen till nya bestämmelser. Regeringens mål är att minska totalkonsumtionen och ser som en del att minska överserveringen på krogen. Samtidigt vill man ordentligt "modernisera" den alkohollag som sedan 1994 "lappats och lagats", som Maria Larsson uttryckte det. Kravet att en restaurang för att få serveringstillstånd ska ha "ett kök för allsidig matlagning och tillhandahåller lagad mat", ändras till "ett eget kök i anslutning till serveringslokalen samt tillhandahåller lagad eller på annat sätt tillredd mat". Den gällande lagen har tillämpats så att det krävts servering av varm mat. Nu öppnas möjligheter för till exempel sushirestauranger att servera alkohol, medan kaféer som bara serverar smörgåsar och dylikt fortfarande inte kommer på fråga, i en av dessa diskutabla avvägningar som utmärker alkoholpolitiken. Cateringfirmor kan få "stadigvarande serveringstillstånd" om de har kök för tillredning av mat, och provsmakning på exempelvis mässor tillåts. Dessa mildringar ska kompenseras med skärpningar. Det blir 20-årsgräns för att servera alkohol och tillståndshavaren måste ha genomgått ett kunskapsprov. Kommunerna blir skyldiga att ha en plan för tillsyn av alkoholservering. Samtidigt införs i lagen en möjlighet för kommunen att ge "erinran" till den utskänkare som missköter sig, innan det skarpare "varning" tas till. Bättre hade varit att kombinera liberaliseringen av reglerna för vilka som kan få serveringstillstånd, med skarpare bestämmelser om när tillståndet - snabbt - kan dras tillbaka. De som sköter sin utskänkning ska inte behöva lida under generella öppettidsinskränkningar och diffusa matregler. De som missköter sig däremot, ska sättas åt hårdare. Fokuseringen vid totalkonsumtionen fortsätter här att skymma sikten för regeringen.