Ledare: Stel samhällsbyggare

BERÄTTAREN. Mona Sahlin (S) ser ett Sverige raserat av Moderaterna.

BERÄTTAREN. Mona Sahlin (S) ser ett Sverige raserat av Moderaterna.

Foto: Fredrik Persson/SCANPIX /

Politik2009-10-29 06:01
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.
Socialdemokratiska kongresser är inte vilka partitillställningar som helst. Det talas gärna i vi-form om socialdemokratin och Sverige sammanblandat. Efter alla år av maktinnehav betraktar S fortfarande sig själva som det statsbärande partiet. Med en sådan självbild blir det extra traumatiskt att staten nu bärs upp av motståndaren, borgerligheten. Socialdemokratin är i själva verket just nu inte bara i opposition utan också skakad. Partiet har sedan 2006 års valförlust gått in i en process av identitetssökande. Förhoppningen är att denna kongress ska knyta ihop säcken efter alla rådslag och interna diskussioner. Nu ska vi äntligen få se den nya, starkare, vassare socialdemokratin. Men om Mona Sahlins inledningstal på kongressen var en fingervisning om resultatet av partiets omprövning finns all anledning för S-sympatisörerna att oroa sig inför 2010. Något brandtal blev det inte. I stället försökte Mona Sahlin berätta den stora berättelsen om hur hon och Socialdemokraterna vill bygga ett annat sorts samhälle än det Moderaterna (övriga alliansen glömdes bort) tydligen har lyckats skapa på tre års tid i regeringsställning.

Det blev en utdragen historia, där Mona Sahlin återkom till hur beroende vi är av vår nästa, att vi är starkare tillsammans och behöver varandra. "So-li-da-ri-tet", sade hon med eftertryck, är det vägledande ordet för socialdemokratin. Så långt var det inte mycket nytt. 

Mona Sahlin erkände visserligen att partiet försvarat de stora systemen för mycket och den enskilda människan för litet. Men sedan övergick hon raskt till att själv försvara de gamla systemen: Nej till vinstutdelning i välfärdsföretag, nej till etableringsrätt inom sjukvården, nej till vårdval. Nej, nej, nej. Och ändå hade hon mage att påstå att hon minsann står upp för medborgarnas rätt att välja, och anklagade Moderaterna för att vara fixerade vid driftsformer!

Det här motståndet mot välfärdsreformer från Mona Sahlin och hennes "nya" Socialdemokrater rimmar väldigt illa med Mona Sahlins ambitioner att "den här kongressen förflyttar vår syn på storstäder". I storstaden, där rörlighet, flexibilitet och dynamik uppskattas och förutsätts, fungerar Socialdemokraternas fortfarande förstelnade syn på välfärd och valfrihet särskilt dåligt.

I Stockholm, eller på andra ställen för den delen, känner man inte igen den bild som Mona Sahlin målar upp, av ett borgerligt Sverige där välfärdssektorn utsatts för ett "kvalitetsras", och skattesänkningarna bara gynnat de rika.

Det är många, många fler än rika människor i Stockholms innerstad som uppskattat alliansens reformer och upplever dem som befriande. För dem lär Mona Sahlins samhällsbeskrivning kännas luftig och hennes samhällsbygge kvävande.