Ledare: Frustrerande kraftlös

VAG. Mona Sahlin leder en rödgrön opposition med brist på egna idéer.

VAG. Mona Sahlin leder en rödgrön opposition med brist på egna idéer.

Foto: PETER ARWIDI/Scanpix

Politik2009-02-11 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Kommunalrådet Yvonne Stålnacke, Luleå, föreslås av en enhällig valberedning att bli ny ordförande för Socialdemokraterna i Norrbotten. Men det är inte säkert att hon når posten utan strid. Riksdagsledamoten Karin Åström, Överkalix, är också nominerad, och har enligt valberedningens ordförande Ann-Kristin Nilsson även hon ett starkt stöd ute i arbetarekommunerna.


Ordförandefrågan avgörs på distriktskongressen i mars. Båda kandidaterna har då säkert en god chans att vinna. Yvonne Stålnacke har erfarenhet av både kommun- och landstingsstyre, plus den rätta arbetarbakgrunden.


Karin Åström uppvisar å sin sida precis de ledaregenskaper som nu för tiden verkar premieras inom Socialdemokraterna. Hennes senaste krönika i NSD innehåller samma vaga beskyllningar och brist på egna förslag som Mona Sahlins utspel brukar göra, och Sahlin har ju nått ända till partitoppens högsta tron.


Karin Åström skriver i sin krönika att hon är "frustrerad och förbannad". Frustrerad över utvecklingen i Norrbotten de senaste 40 åren. Förbannad över utvecklingen i Sverige på senare tid. Lågkonjunkturen skyller hon naturligtvis på regeringen. Vems fel utvecklingen i Norrbotten är framgår inte. Men skulden ligger, får man väl anta, i alla fall inte hos de socialdemokrater som länge ­– men inte väl – styrt både land och län.


Enligt Karin Åström hotas nu norrbottnisk basindustri. Hon vill se "kraftfulla åtgärder" och "konkret politik" – men har själv inte ett enda förslag att komma med.


I det påminner Karin Åström starkt om sin partiledare, som mest ägnar sig åt att antingen beskylla regeringen för att inte göra något, eller leker "Följa John" och föreslår samma sak som regeringen men lite mer eller mindre.


I energifrågan har dock Mona Sahlin valt att vara mer konkret, och mer emot. Även här har dock hennes och hennes bundsförvanters idéfattigdom blivit uppenbar. Efter alliansens energiöverenskommelse skulle också oppositionen, tagna på sängen av att alliansen lyckats komma överens i en så knivig fråga, leverera en uppgörelse. Det tog två dagar av förhandling i Bommersvik, sedan kunde de rödgröna meddela vad alla redan visste: de vill avveckla kärnkraften.
Ändå försökte de rödgröna partiledarna ge intrycket att förhandlingarna, som också var en kick-off för arbetet med att ta fram en gemensam regeringsplattform, varit väldigt framgångsrika. Särskilt glad var Maria Wetterstrand (MP): "Det har varit en väldigt positiv stämning med mycket skratt", sade hon.  

Men alla de anställda inom Norrbottens energikrävande basindustri som hoppats på en mer konstruktiv socialdemokratisk kärnkraftspolitik kunde nog hålla sig för skratt. Antagligen kände de sig både frustrerade och förbannade.