Gästkrönika: Internet är som en tiokronorslåda

Även om datorerna öppnat en ny värld kanske vi bör sålla lite? skriver Elin Nordén.

Politik2008-10-25 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.
Ibland verkar det som om världen kretsar kring internet och dess trender. På senare tid har vi till och med fått läsa i tidningen om Facebook, detta forum där man samlar "vänner" och sprider semiviktig information omkring sig utan hejd. Forumet bytte design ganska nyligen, och efter ändringen skrevs det artiklar om folk som saknade den gamla versionen. Designen på ett internetforum blev alltså en nyhet! Det är bara att konstatera, nättrenderna påverkar oss alla. Till och med de som inte har tillgång till internet! Mycket av samhällets praktiska apparat handlar mer och mer om att kunna använda det världsomspännande intranätet. "Sök information på vår hemsida! Maila oss på ..." Har man ingen dator så är man automatiskt utesluten. Vi lever i någon form av övergångsperiod just nu. Det finns faktiskt svenskar som inte vet vad dubbelklicka är för något och som fortfarande tror att cookies är engelska kakor. Men dessa människor är helt klart utrotningshotade! Datoriseringen av samhället kommer inte att minska, tvärtom. Jag tror att vi inom en tioårsperiod kan räkna med att göra allt och lite till via våra breda band. Även språket förändras. Ett nytt verb som numera är väldigt vanligt är att googla, det vill säga söka efter något på nätet. Om man aldrig har hört uttrycket innan så låter det nästan som någon kräkts. "Har du googlat? Vänta ska jag hämta papper." Vår vardag cirkulerar i mångt och mycket kring datorer. På många arbetsplatser ska man kunna hantera olika datorprogram. Ibland kollar vi våra privata mejl och kanske läser nyheter. När vi sedan kommer hem från jobbet så fritidssurfar vi och utför ärenden. Idag är det ett stort antal svenskar som betalar sina räkningar via
internet. Kommer det finnas bankkontor om några år? Många ondgör sig över utvecklingen, men det är naturligtvis mycket positivt med den också. Människor träffas och nätverkar på ett globalt forum som visat sig vara långt mer kraftfullt än man tidigare kunnat ana. Men visst, ibland blir det för mycket. Ibland längtar jag tillbaka till ett vanligt kollegieblock där man slipper installera om något. Och Facebook ... Visst var det kul i början, men nu har det ju urartat i en ständig ström av vrickade inbjudningar av alla de slag. "Vill du kasta virtuella får på folk? Installera får-applikationen!"

Och alla Facebook-grupper man ska gå med i. "Hata Foppa-tofflan! Klicka här och sälla dig till denna virtuella grupp av nejsägare till plastsandaler!"

Hur hamnade jag i detta? Enkelt, jag hängde på trenden!

Även om datorerna öppnat en ny värld kanske vi bör sålla lite? Vi följer så lätt med strömmen ibland ... Nästa gång det kommer en ny grej är det säkert likadant. Någon av ens närmaste Facebook-vänner (en kille man mötte i en rulltrappa en gång) frågar: "Hur är det, har du gått med i Assbook än då?" "Assbook, vad är det?" "Nytt forum på nätet, man samlar ovänner. Känner du ett arsel så kan du bli ovän med honom på Assbook." Internet är som tiokronorslådan på Konsum, färgglatt men man behöver inte allt.
Elin Nordén, Malmö, är ståuppkomiker och gästkrönikör på Norrbottens-Kurirens ledarsida.