Krönika: Gör politikernas ansvar personligt

Om Reinfeldt och hans regering hade hoppats att FRA-lagen skulle ha försvunnit från debattljuset vid det här laget hoppades de förgäves.

Politik2008-09-19 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.
NÄR RIKSMÖTET ÖPPNADES i tisdags demonstrerades det mot lagen på flera håll i huvudstaden, och även en och annan riksdagsledamot var med.

BLAND ANDRA Birgitta Olsson (fp), vars försök att ursäkta sitt bristande politiska mod (hon lade ner sin röst i riksdagen) börjar bli patetiska. När SVT i senaste avsnittet av Agenda gick igenom FRA-dramat skyllde hon ifrån sig på centerpartisterna Annie Johansson och Fredrik Federley, som också svek i slutändan.

INTE SNYGGT.

DET VAR INTE alls någon vacker bild av partidemokrati som visades i TV-rutan. I Agenda serverades smaskiga citat från det mobbningsmöte där moderaternas riksdagsgrupp, anförd av Fredrik Reinfeldt, försökte få den upproriske ledamoten Karl Sigfrid att ta sitt FRA-förnuft till fånga. MODERATERNA UTMÄRKER sig inte. Piskan viner hårt i hela partisverige, antagligen allra mest inom socialdemokraterna, där traditionen att sätta partiet främst är stark. Uppror ses det inte milt på, vilket vi nyligen sett prov på i Norrbottens landstingspolitik. VILKET NATURLIGTVIS inte gör det mindre angeläget att införa verkligt personval i Sverige. Partiernas politiska ansvar borde bli mer personligt, liksom ansvaret och makten att utse de folkvalda. HUR MYCKET ANSVAR som utkrävs för FRA-debaclet i nästa val återstår att se. Klubbas lagen igenom kommer intresset hos både väljare och medier att svalna, särskilt som de börjar få fullt upp med lågkonjunktur, börsfall, global finanskris och en sviktande bostadsmarknad. SVENSKARNAS SYN på framtiden har inte varit så här svart sedan terrorattacken elfte september 2001. En del börjar till och med att dra skrämmande paralleller till 1990-talskrisen. SÅ ILLA SKA det inte behöva gå. Sverige står bättre rustat idag än då. Kronan flyter fritt, arbetsmarknaden fungerar bättre, riksbanken för en självständig, stram penningpolitik och ansvarsfullt hushållande med statskassan har blivit en allmänpolitisk dygd, för alla utom vänsterpartiet. EENLIGT BANKCHEFEN Tomas Lejon, Swedbank, har även Norrbotten ett bra läge. Den tunga industrin fortsätter att investera, handeln går bra och dessutom är de förhatliga höga bensinpriserna på väg ner. MEN ORON KOMMER ändå inte att stillas helt hos hushållen, särskilt inte hos dem som tagit stora lån under de goda åren. ÖVERBELÅNNG ÄR ett problem i Sverige, särskilt bland unga. Flera politiker har i Kuriren ställt krav på skolundervisning i privatekonomi, och just nu pågår en turné (i tisdags kom den till Kalix) under namnet "Koll på cashen", där bland andra kronofogdemyndigheten och konsumentverket uppträder, och som går ut på att gymnasielever ska lära sig att hålla i slantarna. MEN EN ANNORLUNDA inställning behövs även hos vuxna svenskar, när det gäller det egna ansvaret för den egna ekonomin. Även i de höga skatternas Sverige är det faktiskt möjligt för de flesta att spara en slant för sämre tider, och därigenom också göra sig mer oberoende av både politiker och långivare. Det går att prioritera, och att planera. I stället för att bara bränna allt tills nästa löning kommer.