"Vi flyr krig, inte människor"

I januari 2016 avslutade Havremagasinet sitt integrationsprojekt Träffpunkt Boden med en kaffeceremoni med etiopiska och eritreanska förtecken.

Nytt integrationsprojekt. I Havremagasinets nya integrationsprojekt Boden Inter Great fortsätter konsthallen sitt arbete med att öka förståelsen för olika kulturer i Norrbotten med konstnärer och konst som medel. På bild ses Ingela Ögren Weinmar och Sergut Belaye Worke, båda delaktiga i projektet.

Nytt integrationsprojekt. I Havremagasinets nya integrationsprojekt Boden Inter Great fortsätter konsthallen sitt arbete med att öka förståelsen för olika kulturer i Norrbotten med konstnärer och konst som medel. På bild ses Ingela Ögren Weinmar och Sergut Belaye Worke, båda delaktiga i projektet.

Foto: Eva Åström

Kultur2016-12-27 06:00

Nu startar man ett nytt integrationsprojekt; BIG – som står för Boden Inter Great.

– Havremagasinet är och ska fortsättningsvis vara ett kulturhus i vid bemärkelse, säger Ingela Ögren Weinmar, konstpedagogisk ledare och utställningskoordinator.

Länskonsthallen Havremagasinet har sedan starten 2010 visat internationell samtidskonst, där ämnen som gränser, konflikter, migration, mobilitet, etnicitet och utsatthet belysts.

Parallellt har man även drivit integrationsprojekt med utgångspunkt från Bodens unika historia – under lång tid en stängd militärstad till att man idag tar emot mängder av människor som söker asyl. Syftet är att motverka främlingsfientlighet, skapa mötesplatser, arbetstillfällen och samarbeten mellan kultur, skola, föreningar och organisationer som arbetar med nyanlända med uppehållstillstånd.

– Hur många olika nationaliteter som finns i Boden idag vet jag faktiskt inte, men har hört en siffra på 101. Kan det verkligen stämma, undrar Ingela Ögren Weinmar.

Projektet Träffpunkt Boden blev så pass lyckat och välbesökt att konsthallen fortsatt med sina internationella träffar, fem har man hunnit med under hösten.

– De kommer att fortsätta, liksom vår internationella kör. Vi söker också pengar från Bodens kommun för att anordna en snöskulpturfestival i mars.

Inom projektet BIG har Havremagasinet tillsammans med NordNorsk Kunstnerssenter i Svolvear, Pikene på Bruen i Kirkenes, Archangelsk International Cultural Center, Nordic Photographic Center i Uleåborg skapat utställningen ”Terriotories” med temat migration. Varje land bidrar med två konstnärer, för Havremagasinets del konstprofessorn Loulou Sherinet med ursprung i Etiopien samt samtidskonstnären Oscar Guermouche, boende på Öland och med ursprung i Algeriet.

– Utställningen ”Terriotories” når Havremagasinet våren 2018 och då kommer ytterligare två konstnärer att medverka; Knutte Wester och Pilar De Burgos. De har båda arbetat med sociala frågor tillsammans med andra grupper av människor. Men vad det blir vet vi inte ännu. Knutte Wester kommer troligen att jobba tillsammans med familjer på asylboendet i Boden.

Projektkoordinator är Stina Engman och Sergut Belaye Worke kommer att vara koordinator för de nyanlända eftersom kulturkvällarna kommer att anordnas av en arbetsgrupp från olika länder.

Sergut Belaye Worke kom till Sverige från Etiopien för tre år och sex månader sedan och började ganska snabbt efter ankomsten till Boden att jobba som volontär för ABF.

– Jag har hållit i stickkurser, hårcirklar, startat idrottsgrupper... Totalt 26 grupper under mina år på ABF.

I dag har hon och hennes tre barn uppehållstillstånd och hon är numera fast anställd på ABF.

– Jag trivs jättebra i Boden. Vi flyr krig, inte människor. Exempelvis var Etiopen och Eritrea samma land tills för 24 år sedan. Vi delar kultur, språk, mat och traditioner. Därför höll vi en kaffeceremoni tillsammans – en sorts kärleksceremoni, säger Sergut Belaye Worke.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!