Det innebär att 8-10 anställda måste sluta, samt att man säger upp hyresavtalet för museets samlingar på Trädgårdsgatan.
– Kalla fakta är att vi var tvungna att agera för att på sikt skapa utrymme för att driva verksamhet på museet, säger Kristina Nilsson, tillförordnad chef för division kultur och utbildning, Norrbottens läns landsting.
De minskade kostnaderna ligger utöver det generella sparbeting som gäller inom landstinget, totalt 6 miljoner kronor för 2015-16 för kulturens del. Istället handlar det om att Norrbottens museum inte kunde lägga en budget i balans för 2016.
– Det handlar dels om att museet haft för mycket personal för sin ekonomi. Dels att kostnaden för de nya lokalerna på Björkskatan får fullt genomslag detta år. Det är större och nyare lokaler med en helt annan hyresnivå, menar Kristina Nilsson.
Därför råder nu anställningsstopp och för att klara en ekonomi i balans ska personalkostnaderna minskas med 4 miljoner kronor och hyrorna med 2,5 miljoner kronor. I det senare fallet har, som sagts, redan hyresavtalet för museets samlingar på Trädgårdsgatan sagts upp.
Vad gäller minskningen av personalkostnader har de under våren arbetat med pensionslösningar och frivilliga avgångar.
– Vi har kommit långt. Sju anställda har nappat eller redan slutat, men vi är inte säkra på att det räcker. Därför gör vi nu också en organisationsöversyn för att se om vi tvingas lägga varsel och avskeda ytterligare en eller två anställda, säger Kristina Nilsson.
Vad är orsaken till museets dåliga ekonomi?
– Norrbottens museum är inte unikt i landet. Många länsmuseer tvingas spara och minska på sina anställda. Uppräkningen av bidrag både statligt, regionalt och kommunalt räcker inte, speciellt som museum har stora kostnader för fastigheter. Samlingarna måste tas om hand. Men generellt är museiverksamhet också personaltung.
En annan orsak Kristina Nilsson lyfter fram är att Norrbottens museum haft fyra olika chefer på lika många år.
– Det är inte bra för en verksamhet med olika chefslösningar över tid. Det bästa är permanenta chefsrekryteringar där man kan gå in med fullt mandat. Ett tillförordnade är ju per automatik i väntan på ordinarie chef. Nu söker vi en museichef. Annonsen kom ut i veckan, säger hon.
Det har skett några nyrekryteringar av personal senaste åren?
– Ja, och det är bra. Det behövs ny kompetens och rätt kompetens för verksamheten. Det vi måste säkerställa inför framtiden är att det inte blir överanställningar. Tidigare chefer har exempelvis blivit kvar i organisationen utan tydligt uppdrag.
Enligt uppgifter till Kuriren finns det kritik mot arbetsmiljön på museet?
– Det stämmer nog som läget är just nu. På museet arbetar kreativa och kompetenta människor men det saknas verksamhetsutrymme. Därför är det så viktigt att få ekonomin i balans så att vi kan skapa fria pengar för museiverksamheten.
Nästa år beräknar Kristina Nilsson att museet ska ha kommit på fötter igen. Målet är ett nollresultat för 2016.
– Det är smärtsamt, men parallellt med att minska kostnader ser vi över hur vi kan stötta och kravställa chefer så att styrning och ledning blir bra i framtiden. Det skapar trygga medarbetare och en god arbetsmiljö, vilket är förutsättningen för lust och kreativitet. Men vi tittar också över de koffertpengar som tilldelas Norrbottensmuseum som i dagsläget är mycket lite i bidrag. Slutligen handlar det om vad staten vill att våra museum ska göra. Helt enkelt. Vad är ett museum och vilka innovativa lösningar kan hittas för att uppfylla uppdraget som länsmuseum.