Nu visas hans bilder från världens olika krigszoner och konflikthärdar på Havremagasinet i utställningen ”Ögonblick”, tillsammans med multikonstnären Shaun Tans bilder från boken ”Ankomsten”.
– Vi fortsätter att anknyta våra utställningar till den samtida verkligheten i Boden där staden från att ha varit en stängd militärstad nu tar emot asylsökande från hela världen, säger Ricky Sandberg, konsthallschef.
Han menar att det är viktigt att pedagogiskt förklara varför människor flyr till Sverige.
– Mycket av främlingsfientligheten upplever jag bottnar i okunskap, säger han.
Under sin 16 år som krigsjournalist gjorde Martin Adler fem-sex resor om året. Han rapporterade från ett 30-tal krigszoner, var bland annat en av de första i västpress som rapporterade om folkmordet på 900 000 tutsier i Rwanda april 1994. Men han gjorde också sin omvärld uppmärksam på hur unga kvinnor i Indien, Bangladesh och Pakistan utsattes för syraattacker som för alltid förstört deras framtidsutsikter.
– Det är tio år sedan han dog, men hans bilder är lika aktuella. Han visar hur krigets mekanismer fungerar genom att skildra civilbefolkningen. De som tvingas på flykt, menar Ingela Ögren Weinmar, utställningskoordinator och konstpedagogisk ledare.
I flera olika plan på Havremagasinet får konstbesökaren möta Martin Adlers bilder, land efter land där människor tvingas framleva sina liv i kaos och våld i ett försök att hitta en normalitet. För visst spelas det också fotboll medan bomber faller och eldar sprider sig.
Och om Martin Adler visar verkligheten har Shaun Tan tagit fantasin till hjälp för att närma sig det som förenar oss som människor i sin bok ”Ankomsten”. En ordlös mänsklig berättelse om att tvingas fly och slutligen komma hem – men på en helt annorlunda plats.
– Det är en gripande historia om hur en flykting sakta men säkert lär sig att koda av det nya samhället. Mycket fin skildring av mänskliga känslor som hemlängtan, familjen, underlig mat, obegripligt språk och kampen för att hitta ett arbete, menar Ricky Sandberg.
Shaun Tan berättar själv i utställningskatalogen att han för att närma sig en allmängiltig historia om migranten slutligen skapade ett alternativt universum för att kunna omdefinera våra förutfattade meningar om det redan existerande.
Eller som han själv uttrycker det:
”Ibland är fantasin det bästa sättet att vara ”sanningsenlig”.
Fotnot: Under vernissagedagen lördag den 29 oktober föreläser journalisten Martin Schibbye under rubriken “Jaktsäsongen på journalister”.