”En sorgesång över det gamla brukssamhällets undergång, som samtidigt blir en krönika som växer till kosmiska dimensioner”, skrev en recensent.
I höst kommer Godins andra roman med den svårtolkade titeln "Recept för martyrer". Berättelsen följer tre spår genom hela boken, och de korta kapitlen har rubrikerna A, B eller C.
A-berättelsen utspelar sig i nutid i en liten kustby i Skåne, där ett gammalt par försöker protestera mot ”Politikerns” nya projekt. Denne vill bygga en jättelik brygga som är tänkt att bli en samlingspunkt för byborna.
B- intrigen handlar om de svenska nazisterna Kurt och Jonas som beger sig till det ockuperade Norge och tar värvning i den tyska krigsmakten. Så småningom hamnar de i Ukraina. Ryssarna har tillämpat den brända jordens taktik, och svenskarnas förband drabbas hårt av brist på utrustning och förnödenheter i den stränga ryska vintern.
C-historiens huvudperson och berättarjag är en ung smågangster som tillsammans med den äldre ”Farsan” får ett egendomligt uppdrag av en irakisk krympling. ”Farsan” och hans unge kompis skall bevaka en gammal man i ett hus vid Öresund. Det är oklart vad Uppdraget går ut på.
Det här kan ju se ut som en detektivroman, där de tre berättelserna kommer att löpa samman i en enda och där alla frågetecken till slut rätas ut. Men Godins bok är ingen deckare, och mycket förblir outrett, även om läsaren till slut inser hur de tre intrigerna är sammanvävda.
Det är inte så lätt att sätta en etikett på den här boken, som också har ”kosmiska dimensioner”. Den unge pojken, som grubblar över vad Uppdraget kan innebära och vilken roll han egentligen har, kan stå som representant för vår existentiella undran om livets mening. Samma undran har den gamla kvinnan som försöker förstå vad som händer i den skånska byn och hur hon skall begripa sig på sin gamle inbundne och tyste man. Godin skruvar sin berättelse några snäpp närmare Kafkas osäkra och absurda värld.
Människan förstör men naturen helar. Den ståtliga bryggan som byggdes med sådan omsorg fördärvas av höststormen. Ett snår av vildrosor växer över ett gammalt nedskräpat skyttevärn. Naturlyriska beskrivningar ger läsaren välkomna vilopunkter. Det grymma kriget i Ryssland medför den ultimata miljöförstöringen.
Godin är en intressant ny författare med egen röst och rikt språk. Men hans nya romanbygge är i mitt tycke onödigt komplicerat.