Orden tillhör konstnären Sara Edström som har vernissage på utställningen "I don´t look good naked anymore" på fredagskväll.

– Jag har i flera år arbetat med min medelålderskris. Det handlar om både en personlig och konstnärlig kris, säger hon.

När Sara Edström ställer ut på Galleri Syster, det galleri hon själv varit med att starta, är det för första gången.

Artikelbild

| Kvinnor i kris. Sara Edström har samlat de första texter och bilder hon fick fram när hon googlade "medelålderskris kvinnor". "Av de 119 bilder som först kom upp var bara tre i min ålder – inte ens i kriser får vi se ut som kvinnor i min ålder ser ut", menar hon

– Vi har drivit Galleri Syster i tio års tid, men aldrig ställt ut själva. Nu är det dags för oss att ta plats konstnärligt, säger hon.

För krisen hon talar om bottnar mycket i hennes egen osäkerhet inför sitt yrkesval som i sin tur handlar om den plats hon befinner sig i livet.

– När vi bestämde att jag skulle ha en soloutställning visste jag inte att jag skulle skilja mig. Det handlar inte om det. Krisen handlar snarare om den nya fasen som inträder när barnen flyttat hemifrån, man närmar sig 50 år och hamnar i klimakteriet.

Hon har blivit varse åldersdiskriminering, kroppens åldrande med valkar runt magen och att hennes självförtroende som konstnär dalat.

– Jag ställer nästan aldrig ut och känner mig inte riktigt som en konstnär, kanske för att jag inte gått konsthögskola. Dessutom har jag bott i Luleå hela mitt liv, inte den hippaste platsen på den nationella konstscenen och har sedan vi startade galleriet främst arrangerat och arbetat för att lyfta andra konstnärer, säger hon.

Hennes förhoppning är att hennes soloutställning ska fungera som en sorts läkning – att hon kan komma ut på andra sidan som en helare och mognare människa. Ta plats som konstnär.

– Hela utställningen kan ses som ett självporträtt. Själva lokalen och galleriets verksamhet är jag mycket stolt över, så den är viktig i sig. Jag och medsystern Anja Örn har själv byggd alla de fysiska objekt som installationen i det stora rummet består av.

Förutom en stor installation kommer hon även ställa ut trolldegsskulpturer och en musikvideo där hon själv sjunger sången "I don´t look good naked anymore".

– Jag är livrädd för att sjunga för andra men utmanar mig själv genom att göra något nytt.

Dessutom har hon skapat en videoinstallation som består av de första texter och bilder hon fått upp när hon googlat "medelålderskris kvinna".

– Jag lovar av de 119 bilder som först kom upp, är bara tre kvinnor i min ålder. Övriga bilder består av mycket yngre, snyggare och smalare kvinnor, långt från medelåldern.

Det förefaller vara en utelämnande utställning?

– Naken, ja men inte utelämnande. Jag tycker det är helt normalt med en livskris. Utställningen är inte heller någon exakt redovisning utan består snarare av ilska över det jag känner förväntas av medelålders kvinnor. Men också ilska som feminist över hur inkorporerade kroppsidealen är i våra medvetanden. Jag tycker andra människor är fina, men tycker att jag själv är ful och tjock. Jag önskar jag kände annorlunda, säger Sara Edström.