Glimtar ur Bartholds liv

Jag säger det igen. Att få ta del av en människas liv via improvisationsteater är roligt, extremt roligt.

Liv tar gestalt. Basketspelaren Anna Bartholds liv gestaltades av Lule Stassteater i den sista föreställningen av "Vi tar ditt liv" på Lillan i onsdagskväll.

Liv tar gestalt. Basketspelaren Anna Bartholds liv gestaltades av Lule Stassteater i den sista föreställningen av "Vi tar ditt liv" på Lillan i onsdagskväll.

Foto: Petra Isaksson

Kultur och Nöje2014-12-18 13:31

Speciellt efter att ensemblen nu gjort några föreställningar och det verkligen känns som att konceptet satt sig.

För det är skillnad mellan den första föreställningen när Karl Petersen var gäst och denna den sista för året när basketspelaren Anna Barthold bjöd på glimtar ur sitt liv.

Improvisationerna är inte lika långa. Samspelet på scen bättre eftersom alla bejakar varandras impulser. Det flyter, kort och gott fint mellan intervjun av skickliga Kerstin Wixe, musikern Björn Sjöö och de tre skådespelarna.

Och för en tämligen basketnovis är gestaltningen av Anna Bartholds karriär en ny berättelse. Fram träder bilden av extremt fokuserad, målinriktad och som hon själv beskriver sig snäll person fram, där målet är OS-guld 2016. Men, när det kommer till de privata delarna av livet, är hon snabbare att stänga den dörr KerstinWixe söker öppna. Kärleken och giftemålet med brasilianskan Silvia Luz utvecklas exempelvis inte mer än att de träffades på en basketplan. Ett möte som skådespelarna gestaltar via ett hyfsad schlageruppförande. Däremot är hon ganska frispråkig om hur insjuknandet i diabetes påverkade henne. Hur hon trodde att tiden som professionell basketspelare var över efter beskedet mitt i slutspelet när hon spelade för en klubb i Madrid. Men framför allt är det Anna Bartholds basketkarriär publiken får ta del av.

En livsberättelse som startar i Sundsvall 1980 där hon föds, via värvningen till New York där hon blev kvar i fyra år och spelade collagebasket, innan livet som basketproffs tog vid i Spanien följt av Brasilien och nu Sverige.

En av de bästa improvisationerna är också hennes resa från Sverige till New York, 19 år fyllda där hon grät hela resan av trötthet, nervositet och rädsla. Och vid framkomsten, de amerikanska coachernas förvåning över att hon varken var blond eller blåögd. De detaljerna blir till en ljuvlig operascen mellan Philip Lithner och Vilde Moberg. Helt underbar.

En annan oförglömlig scen är Nora Bredefeldt och Vilde Mobergs gestaltning av Anna Bartholds shoppingintresse, då särskilt skor, även om det är svårt att hitta hennes storlek 43. Det blir en fin och varm balettscen, liksom gestaltningen av hur det är att vara lagkapten, fyllda 34 i lag som främst består av 20 åringar. Av slump via lottdragning får skådespelarna nämligen uppdraget att gestalta åldersdiskrepansen som ett barnprogram. Vansinnigt roligt.

Ärligt, jag tycker nästan synd om er som missade denna fina afton.

Teater

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!