Han tyckte det var tråkigt att skriva och läsa som barn.
Vid 47 års ålder har han skrivit 44 böcker, mest barn- och ungdomslitteratur.
- Författarens plikt är att få läsaren att vända blad och hjälpa människor att stå ut med sin vardag. Precis som gårdagens matinéfilmer gjorde en stor samhällsnytta, kan böcker hjälpa människor att hantera sina liv och glömma en stund, säger författaren Petter Lidbeck.
Lilla salen på Kulturens hus är fullsatt av barn och ungdomar. De skrattar högt, ibland lite generat och frågorna är många. De lyssnar till Petter Lidbeck som bjudits in av lärare på Ormbergsskolan. Öppenhjärtigt delade han med sig av skrivtips och språkliga funderingar. En devis, bland många, är "hellre ett felstavat kärleksbrev än ett rättstavat hatbrev" en annan att "de bästa historierna är när man skrivet mycket om något litet".
- Vi har sökt projektpengar från kulturrådet inom ramen för skapande skola för att jobba med språk och språkutveckling i årskurs 4-6. Och då kändes det kul att kunna bjuda in en känd författare, säger Gunilla Ulefors, ansvarig svensklärare på Ormbergsskolan.
Att det just blev Petter Lidbeck ångrar de inte. Förutom att hans böcker går hem hos de flesta, även de mest motsträviga läsare, lyckas han denna eftermiddag med konststycket att underhålla en konserthall med 10-13 åringar genom att tala om språk och dess betydelse. Och efter hans författarsamtal är autografkön lång.
- Barn är en sympatisk publik läsare. De är hårda i sitt omdöme. Antingen gillar de ens böcker eller så inte, men de är inte snobbiga, som jag upplever att vuxna kan vara. Vuxna är fördomsfulla mot en viss sorts litteratur samtidigt som de läser böckerna i smyg. De böcker som erbjuder motstånd, som är svårlästa, talar man gott om eftersom de anses "bättre" än annan litteratur. Snobberi, helt enkelt, menar Petter Lidbeck.
Han debuterade vid 32 års ålder med en bok om adoption, sedan blev det ytterligare en vuxenbok, innan han slog igenom som barn och ungdomsförfattare. Det har blivit ett 20-tal barn- och ungdomsböcker, bland dem deckarserien Tre tjejer som består av tio fristående delar. Flera av böckerna i deckarserien har nominerats till Spårhunden och år 2003 nominerades Petter Lidbeck till Augustpriset för Anna Larssons hemliga dagbok.
I augusti 2010 avslöjade Petter Lidbeck att han stod bakom pseudonymen Hans Koppel.
- Jag upplever att vi har en ängslig kritikerkår i Sverige. Förväntningar avspeglas i vem avsändaren är och är du barn- och ungdomsförfattare bemötts du på ett sätt. Jag har aldrig förstått varför PO Enqvist åkte på så mycket stryk för sin barnbok. Jag tycker den är lysande.
Det var när hans förläggare bytte förlag som hon uppmanade honom att skriva böcker för en vuxen publik. Det blev tre korta satiriska romaner; Vi i Villa, Medicinen och Kungens födelsedag innan han skrev thrillern Kommer aldrig mer igen som kom ut i år. Nu ligger andra delen i den thrillerserien klar med arbetsnamnet Gott komma kan. Han planerar för tre delar.
- Förlag gillar serier eftersom de i stort säljer sig själva. Som författare handlar det mer om att du slipper skapa och förankra karaktärerna i varje bok. Jag läser mycket deckare själv och gillar den dramatiska utmaning som spänningsromaner kräver av dig som skribent. Dessutom är människor som krackelerar de mest intressanta att gestalta, när ytan inte längre finns kvar, utan du når personen bakom ytan. Den man verkligen är.
Nästa projekt är dock en helt annan genre. Då vill Petter Lidbeck skriva glada, romantiska komedier, gärna för en vuxen publik.
- Berättelser som är sympatiska i stället för alla bestialiska mord jag skrivit om. Det gäller att balansera allt elände man hittat på, säger Petter Lidbeck.
Eva Åström
Fotnot: Ormbergsskolan har sedan årsskiftet jobbat med språk och språkutveckling inom ramen för projektet skapande skola. Kulturrådet har bidragit med projektpengar. Under vårterminen 2011 låg fokus på läsande. Nu på hösten ligger fokus på bild och språk. Syftet är att knyta kontakter med verksamma kulturarbetare som genom sina olika professioner kan bidra till att vidga textbegreppet för eleverna, bland annat har barn och ungdomarna fått lära sig animation.