Attentatet mot Flamman blir teater

Freja Hallberg och Jenny Jensen från scenkonstkollektivet PotatoPotato är nya konstnärliga ledare i residens för Ung Scen Norr.

Konstnärliga ledare. Freja Hallberg och Jenny Jensen från scenkonstkollektivet PotatoPotato är nya konstnärliga ledare i residens för Ung Scen Norr.

Konstnärliga ledare. Freja Hallberg och Jenny Jensen från scenkonstkollektivet PotatoPotato är nya konstnärliga ledare i residens för Ung Scen Norr.

Foto: Eva Åström

Teater2016-04-30 06:30

Just nu befinner dig sig på resa i länet inför höstens premiär av föreställningen ”Tidningsdöden”.

– Vi utgår från attentatet mot Norrskensflamman i Luleå, säger Freja Hallberg.

Scenkonstkollektivet PotatoPotato startades 2008 i Malmö med en uttalad normkritisk bas för allt de gör. I dag sysselsätter kollektivet fem heltidsarbetande konstnärliga ledare även om lönen kanske inte motsvarar en ordinär heltidslön.

– Vi kan betala våra hyror och handla mat, säger Freja Hallberg.

Sedan starten har de gjort 30 uruppsättningar, varav flera gett ekon inte bara inom scenkonsten utan också samhällsdebatten. Föreställningen ”Historia A” är ett exempel där de lyfte fram historiska kvinnor som ett svar på att den skrivna historien främst lyfter fram män men där de även lyft frågeställningar som vem som skriver historia och med vilket syfte.

– Vi upptäckte att historien är ytterst västerländsk. Dessutom vill vi även lyfta frågan om vad som är en historisk person. Är det bara kungar?, menar Jenny Jensen.

När de nu tar sig an ”Tidningsdöden” kommer arbetssättet att präglas av det man inom PotatoPotato alltid använder sig av. Nämligen att tillsammans med skådespelarna jobba fram pjäsen.

– Vi börjar aldrig med ett manus. I stället utgår vi från samtida frågeställningar, rum, föremål och böcker när vi skapar scenkonst, ofta med dragtekniken, säger Freja Hallberg.

Vad man talar om och kanske främst vad man INTE talar om inom samtidsdebatten är det som intresserar dem.

– I samband med att vi ansökte om att få jobba med Ung Scen Norr hände många stora händelser i världen; terrordåden i Paris, Köpenhamn, Trollhättan och Paris igen. När vi sedan insåg att attentatet på Norrskensflamman inte är omskrivet i våra historieböcker, intresserade det oss att sätta i relation till andra stora händelser med starka politiska eller religiösa motiv. Jag menar, hur många attantat mot en tidningsredaktion där faktiskt människor dött har skett i Sverige?, säger Jenny Jensen.

Tryck- och yttrandefriheten är en utgångspunkt. En annan vad som faktiskt är en nyhet.

– Nedläggningar av tidningar sker överallt. Det intressanta är vilka berättelser som kommer att förmedlas framöver. Specifikt kommer vi att inrikta oss på vem som bestämmer och vad som är en viktig nyhet och varför, säger Freja Hallberg.

Under sin resa i länet kommer de att möta ungdomar i Jokkmokk och Pajala.

– Vi vill både lära känna vår publik, men också höra vad de tänker och tycker om nyhetsrapporteringen. Exempelvis hur Facebook påverka vår syn på omvärlden där man kanske främst får nyheter som bekräftar en själv och ens åsikter, säger Freja Hallberg

Fotnot: ”Tidningsdöden” har premiär den 27 september

Attentatet mot Flamman

Attentatet mot Norrskensflamman var ett attentat mot den kommunistiska tidningen Norrskensflammans redaktion i Luleå, natten till den 3 mars 1940. Attentatet var det största politiska terrordåd som utförts i Sverige under 1900-talet. Fem människor dödades, varav två barn, och ytterligare fem personer skadades. Tidningshuset ödelades helt. En månad senare häktades Luleås stadsfiskal, fyra officerare, en värnpliktig samt en journalist från Norrbottens-Kuriren för attentatet. Ett minnesmärke har satts upp i Luleå på den plats där tidningshuset låg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!