Museivår i återvinningens tecken
Våren på Norrbottens museum går i återvinningens tecken. - Vi vill inspirera andra människor att återanvända kläder, sy om och laga, säger Emma Åkerlund, 17, en av eleverna på Hantverksprogrammet som ligger bakom utställningen "Knäppare kan det inte vara?".
OMSYDDA SKJORTOR. Maja Lindström och Emma Åkerlund på Hantverksprogrammet Mode & Design i Luleå fick i uppdrag att skapa något av en hög gamla skjortor. Nu ställs resultatet ut på Norrbottens museum.
Foto: Andreas Wälitalo
Också barnens söndagar genomsyras av det ekologiska tänkandet. - Vi kommer att slöjda med begagnade tyger och använda papper av gamla broschyrer, affischer och förpackningar, berättar Eva Öhrling, som ansvarar för slöjdaktiviteterna. Hjärtan till Alla hjärtans dag, kassar, mjukisdjur av gamla tyger och knopar av mattrasor är exempel på vad barnen kan få prova att göra i vår. En nyhet är att studieförbundet Bilda deltar med en person under Barnens söndagar. - Det är roligt för då kan vi lägga mer tid på vart och ett av barnen, säger Eva Öhrling. Samarbetar
Museet inleder i vår också ett samarbete med Luleå kommuns återvinningsmarknad. Möblerna i kaféet ska bytas ut till möbler som lämnats in och, vid behov, restaurerats på återvinningsmarknaden. - Den som vill kan köpa möblerna. Då fyller vi på med nya, berättar Rose-Marie Stenberg på återvinningsmarknaden. Konsthantverk med återbruk av Maria Öqvist-Öhman kommer att visas i Runda rummet. I övrigt blir det en utställning om sängar och sängkläder, en med bonader från förr och nu, konstutställningar av bland annat Vanja Lindbäck, Sunderby konstskola och Sverigefinska Folkhögskolans konstelever samt föreläsningar av en rad inbjudna gäster. - Stickkaféerna är en tradition som också fortsätter. Alla som stickar blir bjudna på kaffe, berättar Ulf Renlund, programansvarig.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!