Stina Kajaso, bosatt i Stockholm med rötter i Morjärv, är en av de medverkande under festivalen. Tidigare har hon varit verksam i Norge, som ena halvan av performanceduon Sons of liberty. På lördag framför hon soloföreställningen Inkvisitionen. Hon benämner verket performanceteater men använder ordet med visst förbehåll.
- I Sons of liberty har vi gjort sådant vi velat göra, sedan har andra placerat oss i fack. Jag vill hävda att det jag gör är vanlig teater. Många människor får en bild i huvudet av ordet performance, säger Stina Kajaso.
Större mångfald
Hon menar att Sverige ligger efter i synen på vad som är teater och inte, men att festivaler av det slag som arrangeras i Luleå i helgen öppnar för en syn där även mer experimentella uttryck bereds plats.
Sedan Stina Kajaso 2003 avslutade studierna vid TAFT-akademien för scenkonst på högskolan i norska Østfold har hon fått sin beskärda del av fördomar.
- De vanligaste frågorna är om det blir mat och kladd eller om jag ska vara naken. Jag har fått höra det så många gånger. Visst har jag jobbat med mat och kladd men då har det varit ett av många lager i uttryck, säger hon och fortsätter:
- Människor behöver inte läsa så mycket före, det kan vara bättre att komma och titta utan förutfattade meningar. Man behöver inte läsa en recension innan man går till teatern.
Den 45 minuter långa föreställningen Inkvisitionen utspelar sig på ett sjunkande Titanic.
- Den teater jag gör är fragmentarisk och proppad med referenser, men det ska finnas en röd tråd. Jag tar med publiken på en slags resa. Föreställningen har en mörk underton men där finns även humor. Jag jobbar först och främst med underhållning, säger Stina Kajaso.
Tankar om samtiden
Hon vill väcka tankar om samtiden, och utgår inte sällan från våldsskildringar i det massiva populärkulturella flödet.
- Jag har jobbat mycket med självskadebeteenden. Ett bärande tema i mitt arbete är kvinnan på ängen i deckarfilmerna, det ständiga offret. Det finns en mättnad på att se hemska saker hela tiden. Jag jobbar med att vara det dåliga exemplet, tar upp hemska saker på ett satiriskt sätt och vill väcka en tanke.
Titeln Inkvisitionen har Stina Kajaso burit med sig genom flera repetitionsprocesser.
- Jag har fastnat för ordet, det är mer en arbetstitel som jag tankemässigt jobbar utifrån, säger hon.
Body suspension
Medverkar under Painfestivalen gör bland andra även konst- och bildvetaren Hans T Sternudd, installationskonstnären Nanna Gro Henningsen, konstnären och performanceartisten Anastasia Ax och smärtläkaren Krister Ruuth, Sunderby sjukhus. Moderator är butohdanskonstnären Su-En och för festivalens mest spektakulära inslag står fakiren Håvve Fjell, Pain solution Norge, som i installationen What’s up Joe? hissar upp sig själv i köttkrokar, så kallad body suspension.