Det behövs en barnombudsman i Sverige

Vad gör regeringen i detta klimatnödläge? Den häller, absurt nog, bara mer bränsle på elden, skriver insändarskribenten.

"11 miljarder kronor satsas på att sänka skatterna på drivmedel, fast just fossilbilkörandet är en av orsakerna till den globala uppvärmningen", skriver insändarskribenten.

"11 miljarder kronor satsas på att sänka skatterna på drivmedel, fast just fossilbilkörandet är en av orsakerna till den globala uppvärmningen", skriver insändarskribenten.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2024-10-11 02:25
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sverige har sedan rätt länge en Barnombudsman. Denna (i själva verket ett kontor med ett 20-tal personer) ska slå vakt om barns rättigheter enligt FN:s barnkonvention. Det handlar bland annat om alla barns lika värde, rätt till utveckling och rätt att uttrycka sina åsikter.

Detta är utmärkt, men inte tillräckligt. Det bör också finnas en Barnbarnsombudsman, med uppgift att säkra våra barnbarns rätt att leva i ett samhälle som så långt möjligt försöker bibehålla sin civilisation och undvika uppslitande konflikter inom landet och med omvärlden.

Bakgrunden är förstås klimatkrisen. Vi ser redan dess följder i andra länder i form av förödande skogsbränder, översvämningar och torkkatastrofer. Sverige har än så länge förskonats, men kan i framtiden inte undgå att påverkas när livsmedelsproduktionen i andra länder minskar och antalet konflikter ökar.

Vad gör då regeringen i detta klimatnödläge? Den häller, absurt nog, bara mer bränsle på elden. 11 miljarder kronor satsas på att sänka skatterna på drivmedel, fast just fossilbilkörandet är en av orsakerna till den globala uppvärmningen. Sverige kommer också att bryta mot både svensk och europeisk lagstiftning genom att missa samtliga klimatmål (förutom ett som man bara når på papperet, inte genom att faktiskt minska utsläppen).

Det är förstås bekvämare att stoppa huvudet i sanden och leva på som vanligt, utan en tanke på morgondagen. Men medan detta är förståeligt (om inte försvarbart) hos vanliga medborgare, så ska politiker kunna tänka längre än näsan räcker. Politiker har ett ansvar för framtiden, inte bara för de närmaste par åren. Därför säger jag det igen:

Inrätta en Barnbarnsombudsman.

Och låt denna bedöma vår nuvarande regerings politik utifrån vad den kommer att betyda för våra barnbarn!