Dåligt företagsklimat är en spegling av kulturella brister

Insändarskribenten kommenterar att Luleå kommun återigen placerar sig lågt i näringslivsrankingen.

"Negativa rapporter om företagsklimatet i Luleå duggar tätt denna höst liksom många höstar tidigare", konstaterar insändarskribenten.

"Negativa rapporter om företagsklimatet i Luleå duggar tätt denna höst liksom många höstar tidigare", konstaterar insändarskribenten.

Foto: Reino Jillker

Insändare2024-10-10 03:51
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Negativa rapporter om företagsklimatet i Luleå duggar tätt denna höst liksom många höstar tidigare. Det borde kunna leda till att det också görs något för att åstadkomma bättring. I NK 30 september kommer förslaget att byta till ny politik. Ett välbeprövat medel i många sammanhang och demokratiskt under förutsättningen att det blir rätt demokrati. Risk för att företagsklimatet hamnar ännu mer i långbänk.

Min tes är att dåligt företagsklimat är en spegling av kulturella brister som vidlåder vår del av Norrbotten. Det är ett allvarligt fel som sitter mycket djupare än bara det bemötande som näringslivet upplever i kontakterna med kommunen. Med andra ord inte något som man bara kan sopa under mattan. Bemötandet av människor emellan måste bli mycket bättre och det oavsett hur bolagstät kunden är. Har jag något exempel? Ja, ganska många finns företrädda i kommunens diarium.

Till exempel gula villan vid Grandenforsen som jag blev ägare till 1981, alltså 43 år sedan. Allt är utrett och klart beträffande läge, areal och gränser. Men den verkliga stötestenen verkar vara den att kommunen inte vill erkänna felen som tjänstemännen och tjänstekvinnorna begått under lång tid. Eller något annat, men det skulle jag vilja veta och anser mig ha full rätt att kräva.