Det gamla, vackra huset med spröjsade fönster, pardörrar och en stensockel byggdes från början av en stenhuggare. Han var en av de första bosättarna i området. Nu är huset familjen Gustafssons hem.
Mari är den femte i sin släkt som bor i huset från 1930-talet, hennes pappa bodde här under sina tidiga barndomsår och köpte tillbaka huset som vuxen. När han i sin tur var redo att lämna huset köpte Mari och hennes familj pappans barndomshem och nu är det lilla Siri som får glädjen att växa upp här.
– I början, när det bara var jag, Markus och hunden räckte husets 90 kvadratmeter bra men när vi fick barn ville vi ha större. Här fanns exempelvis bara en pyttetoalett.
Fina proportioner
Mari berättar att familjen till en början funderade på att köpa ett annat, rymligare hus. Men nej, det var ju just här de ville bo. Efter en tids skissande på olika slags utbyggnadslösningar kontaktade de en arkitekt som snabbt trollade fram ett flertal förslag på alternativa utbyggnader. Mari säger att hon är glad över att de anlitade en arkitekt:
– Hon vände upp och ner på allt, vi hade aldrig själva kommit på att bygga ut köket med ett burspråk, det var också arkitektens förslag att bygga ett större badrum där jag äntligen kunde få mitt efterlängtade badkar. Om vi bara hade gått efter eget huvud hade husets exteriöra proportioner heller inte blivit så fina och smäckra som de blev nu.
Sommarjobb
Byggarbetet lejde familjen bort till den byggfirma som gav det bästa intrycket och priset, men de har också lagt ner en hel del jobb själva. Hela förra sommaren ägnades varje ledig stund åt att måla den nya fasadpanelen, familjen passade nämligen på att tilläggsisolera huset och byta panel när de ändå byggde ut.
Dessutom har familjen bytt alla golv, på övervåningen är trägolven gråmålade och på nedre plan är de trävita och behandlade med hårdvaxolja, innertaken är målade och trätak har tagits fram under den vävspända pappen, de har installerat en braskamin och försett nästan hela nedre plan med golvvärme, i huset finns också två helt nya badrum
– När ytterväggarna revs och utbyggnadsarbetet påbörjades bodde vi till en början kvar bland sågspån och verktyg men när alla fönster skulle bytas flyttade vi in hos en kompis och där blev vi kvar i tre månader.
Danska fönster
Just fönstren – eller snarare jakten på de rätta fönstren – är en historia för sig. Mari och Markus ville absolut inte ha moderna treglasfönster, de sökte istället efter öppningsbara tvåglasfönster med krysspost.
– Alla avrådde oss från tvåglasfönster och de verkade först helt omöjliga att få tag i, men har jag bestämt mig för något så ger jag inte upp och till slut hittade vi en dansk fönstertillverkare som hade just de fönster vi sökte, de hade dessutom bra pris och toppenservice.
Det bulliga, cremefärgade kylskåpet är en annan grej som krävde ett visst mått av detektivarbete innan det kunde ställas i köket. De mer kända Smeg-kylskåpen skulle inte passa köksmåttet, de var för breda, och var dessutom i dyraste laget. Mari nosade rätt på en annan tillverkare av liknande kylskåp, men då hade de precis slutat tillverka dem just i cremefärg!
Napp på Blocket
– Jag ringde runt till huvudkontoret och till flera återförsäljare för att höra om det möjligen fanns kvar något exemplar i ett lager någonstans. Men nej, de var helt slut.
Mari är ju inte den som ger sig så hon fortsatte att hålla ögonen öppna och en dag fanns det där! Visserligen två år gammalt och i Stockholm, men det blev en snabb blocketaffär som hon är väldigt nöjd med.
De vackert fasade, gedigna fönsterbrädorna är en annan viktig detalj som ger huset den rätta, genomarbetade känslan. En finsnickare anlitades för att tillverka dem efter noggranna mätningar och jämförelser med gamla tiders fönsterbrädor.
Fönster blev garderobsdörrar
För att hemmet verkligen skulle bevara den gamla känslan har Mari tagit tillvara ursprunglig inredning. Vardagsrummets tidigare innerfönster har förvandlats till skjutdörrar i en garderbobslösning som anger hela tonen för det vackra föräldrasovrummet.
Gamla brudlakan bildar draperi som döljer förvaringen av ytterkläder och skor i den nya hallen och i badrummet, som kröns av badkaret med lejontassar, har en gammal kommod tagit plats under handfatet. Det är en kommod som Maris farfarsfar snickrat en gång i tiden. Fler ekon från förr är de namnteckningar av farfar som hon hittat i innerväggarna, dem är Mari extra glad för eftersom farfar var den förste släktingen som bodde i huset, en släkting som Mari dessvärre aldrig hann träffa.