"Det är klart vi är oroliga"

Haparandas kommunledning har ändrat åsikt om ett kärnkraftverk i finska Simo efter haverierna i kärnkraftverken i Japan. Oron för olyckor är stor.

KÄNNER ORO. Sophie Pelli, 15 och Joefina Hyvärinen, 16, känner som många Haparandabor mer oro för ett kärnkraftverk i närheten efter olyckan i Japan.

KÄNNER ORO. Sophie Pelli, 15 och Joefina Hyvärinen, 16, känner som många Haparandabor mer oro för ett kärnkraftverk i närheten efter olyckan i Japan.

Foto: Göran Lahti

Haparanda2011-03-16 06:00

Kärnkraftolyckan i japanska Fukushima har lyft debatten kring kärnkraftens säkerhet i hela världen. Även i Norrbotten finns en oro då finska Fennovoima fått tillstånd att bygga ett kärnkraftverk - antingen i Simo, drygt tre mil från Haparanda, eller i Pyhäjärvi, cirka 15 mil fågelvägen över Bottenviken i höjd med Skellefteå. Beslutet om placeringen tas före sommaren.

Nya rådet är emot
Bland de människor som Kuriren träffar i Haparanda är de allra flesta emot kärnkraft i sin närhet.

- Jag vill inte ha ett kärnkraftverk så nära Haparanda, jag är emot kärnkraft annars också. Det som hänt i Japan har ju inte gjort mig mindre orolig direkt, säger 15-åriga Sophie Pelli.

Tidigare, under Sven-Erik Buchts tid som kommunalråd, ställde sig Haparanda positivt till ett kärnkraftverk i Simo och Gunnel Simu tänker inte riva upp beslutet.

- Nej, så långt tänker jag inte gå men det är klart att vi är oroliga. Vi har ju inga jordbävningar men man ser ändå hur sårbart det är. Jag förstår Finlands behov av ny energi och att det innebär arbetstillfällen men jag ser inte kärnkraft som en hållbar lösning. Jag tror mer på energieffektivisering och satsning på alternativa energikällor, säger Haparandas kommunalråd Gunnel Simu (S).

Säkrare lösning?
Partikamraten Bucht, numera riksdagsman, försvarar ställningstagandet.

- Jag talar inte längre för kommunen, men för Finland som importerar 20 procent av sin elkonsumtion är alternativet att köpa el från Kolahalvön i Ryssland och deras gamla kärnkraftverk. Det är säkrare att bygga egna moderna kärnkraftverk, säger han.

År 2020 planeras kärnkraftverket i Simo (eller Pyhäjärvi) tas i bruk och händelserna i Japan förändrar inte läget, enligt Fennovoimas informatör Laura Lindholm.

- Säkerheten är viktigast och vi följer förstås det som händer i Japan, men vi fortsätter enligt vår tidsplan, säger hon.

En väckarklocka
Miljöpartiets ordförande Annika Eriksson, Luleå, är kritisk till Finlands satsning på kärnkraft

- Det är sorgligt att Finland satsar på kärnkraft. Den är farlig, dyr och bygger på en gammal teknik. De borde i stället energieffektivisera och satsa på förnyelsebara energikällor.

Hon menar att katastrofen i Japan borde bli en väckarklocka för resten av världen.

- Det går aldrig att förutsäga alla möjliga otänkbara händelser. Med de klimatförändringar som sker så finns inga garantier för att en olycka inte kan hända här, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om