Det var i november 2014 som företaget Vasa Vind lämnade in ansökan om att få bygga en vindkraftspark tre mil väster om Överkalix. I vår beräknas länsstyrelsen ta ställning om ansökan ska beviljas.
Planerna omfattar 125 vindkraftsverk som ska placeras mitt i kalvningsområdet för Gällivare skogssameby. Det har fått renägare att försöka få till stånd en folkomröstning.
Nu kliver länets ornitologer in i debatten. I området ligger två kungsörnsrevir. Boen ligger två kilometer från den utpekade platsen för vindkraftsparken.
Enligt Berth-Ove Lindström finns det i dag kännedom av totalt 250 kungsörnbon i hela länet.
– Reviren på Hällberget har varit kända för ornitologer sedan i mitten av 1980-talet. Det är omöjligt att veta hur gamla reviren är, de kan ha funnits i 100 år. Kungsörnar är ofta trogna sina boplatser.
59-årige Berth-Ove Lindström har 35 års erfarenhet av fågellivet i länet. Han är vice ordförande i Norrbottens ornitologiska förening och sitter i styrelsen för föreningen Kungsörn Sverige.
Norrbotten har en förhållandevis stor andel av landets häckande rovfåglar. Det handlar främst om pilgrimsfalk, jaktfalk och kungsörn.
Ornitologer är dock oroliga över populationen av kungsörnar. Vårens inventering visade på 65 häckningsplatser i Norrbotten. En av dem låg på Hällberget.
Rovfågeln har inga naturliga fiender förutom människan. Enligt föreningen Kungsörn Sverige orsakas cirka 90 procent av dödligheten av illegal jakt, master, kraftledningar eller bil- och tågtrafik.
Vindkraftsverk anses vara ett allt större hot mot fågelartens överlevnad. Under de senaste åren har ett 30-tal örnar dött efter att ha flugit in i de roterande vingarna.
– Vi känner inte till den exakta siffran. Mörkertalet kan vara stort. Problemet är att kungsörnar har sina boplatser på cirka 350 meters höjd i blåsiga områden som ofta också är intressant för vindkraftsindustrin, berättar Berth-Ove Lindström.
Han efterlyser en debatt om utbyggnaden av vindkraft.
– Det borde vara mer diskussioner om var vindkraftsverken ska ligga i Sverige. Jag tror inte att överkalixborna och deras politiker inser hur mycket som kan gå förlorat om planerna på Hällberget blir verklighet. Vindkraftsparken skulle ligga precis bredvid naturreservaten Hällberget, Muggträsk och Storlomberget som är skogar med högst bevarandevärde i Överkalix kommun
Är det inte bra att satsa på förnyelsebar energi?
– Jag har inget emot vindkraften, men jag skulle gärna se att staten styr utbyggnaden. Det skulle medföra att vinsten inte hamnar hos exploatörer och att staten kan se till att den byggs på rätt ställe. Jag ifrågasätter varför vindkraften ska byggas ut i Norrbotten. Vi har redan offrat en hel älvdal till vattenkraften - räcker inte det?
– Jag ser hellre att man bygger ut vindkraften i havsbandet, helst i närheten av storstadsområden. Stockholms skärgård vore idealiskt. Det är i södra Sverige som det är brist på elström, inte i den här delen av landet. Dessutom borde det gå att kombinera vindkraft med jordbruket i södra Sveriges slättbygder.
Hur ska glesbygdskommuner kunna säga nej till de arbetstillfällen som en vindkraftsetablering kan medföra?
– Kortsiktigt kan kommunerna tjäna en del pengar, men i det långa loppet finns det inga garantier att varken arbetstillfällen eller eventuella vinster blir kvar i kommunen. Däremot kan stora naturvårdsområden förstöras, där många Överkalixbor jagar, fiskar och plockar sina bär.
Kuriren rekommenderar:
Åtta nya naturreservat i länet – här är de
Klart för markanvisning på Varvet – då kan bygget stå klart (PLUS)