Trafikverkets rederichef och ansvarig för landets färjor hade precis lämnat Norrbotten på tisdagskvällen då han fick beskedet om dödsolyckan i Rödupp.
– När vi har det lite lugnare, i semestertider så brukar vi från verket resa ut och besöka våra olika färjeställen. I tisdags var jag därför i Norrbotten och besökte Avan och Boheden med färjan utan styrhytt. Jag åkte på alla linjerna och vi hade en fantastisk dag i Rödupp, berättar Anders Werner som fick det katastrofala beskedet om olyckan vid 21-tiden just som han landat på Arlanda, på väg hem.
– Inget särskilt kom fram vid besöket i Rödupp, allt var positivt vi hade en jättebra dag med personalen, berättar Werner som efter att ha haft en lyckad besöksturné som gjort honom glad och upprymd fick allt förbytt i chock och bestörtning.
– Färjan i Rödupp är landets enda färja med en luftledning som driver den. Så har det fungerat i 13 år och det finns en anledning till att man har en sådan drift där. Det beror på isläget och att en ledning i vatten kan fastna under isen. På alla dessa år har det aldrig varit någon incident. Att detta har hänt är ju förstås illa säger Anders Werner vars tankar går till den döde mannens närmaste.
– Vi har stoppat färjtrafiken medan vi själva kollar på vår utrustning. Polisen var på plats i går och gjorde undersökning och efter att vi i trafikverket skickat en rapport om sjöolycka till Haverkommission och Transportstyrelse så kan det nog bli utredningar från deras sida också, säger Anders Werner.
I dagarna är det Överkalix marknad och ett högre trafiktryck på färjan konstaterar Werner.
– Om vi ska ställa färjan fortsatt är ett beslut vi tar dag för dag. Vi vet ännu inte om den står i morgon också. Luftledningen finns ju där oavsett.
På frågan om man kommer att vidta några prelliminära åtgärder för att göra båt och vattenskoterlivet mera varse om ledningen är inte beslutat, säger Anders Werner.
– Sätta skyltar på land kan vara svårt på grund av vattennivåerna som skiftar och sly som växer på stränderna. Att sätta bojar ute i leden är inte heller lätt, risken finns att de drar iväg med strömmen. Men vi tittar på det, säger Anders Werner.
Färjan i Boheden som vid den stora stormen den 8 juni drabbades av ett haveri då hytten blåste av, går som vanligt .
– Men den går utan hytt, personalen gör ett fantasiskt jobb där, säger Anders Werner som vid sitt besök i länet provåkte
samtliga tre färjor.