"Faktiskt mer exotiskt än vad vi tror"

Förutom kommunen så finns det också privata aktörer som nyttjar skärgården. En aggressivare marknadsföring och uppmuntran till entreprenörskap är viktigt för skärgårdens fortsatta utveckling menar några.

Göran Widén, delägare Brändögruppen.

Göran Widén, delägare Brändögruppen.

Foto: Sara Moritz

Skärgård2016-07-20 05:00

Läs mer: Ny plan ska sätta skärgården i fokus

Margareta Hjelte är en av de mindre aktörerna ute i Luleå skärgård. Hon har under de senaste tio åren drivit galleri Agda och Valborg ute på Junkön, ett krypin där konstnärer från länet ställer ut sina verk i sommarskön miljö. Turbåtar har alltid gått ut till ön och det lilla galleriet. Men trots att antalet turer med kommunens båtar har ökat så har antalet besökare inte tilltagit nämnvärt.

– Det känns nästan som att många Luleåbor inte ens vet om att det finns en skärgård. Det tycker jag är märkligt. Skärgården borde saluföras mer – så att den når ut till alla, säger Margareta Hjelte.

Helén Wiklund Wårell, fritidschef vid Luleå kommun, håller med om att marknadsföringen kan blir bättre.

– Det är klart att om vi får hit fler kongresser och konferenser så får vi ju chansen att berätta vilken fantastisk skärgård som vi faktiskt har, och det leder i sin tur till att vi får fler besökare. Men marknadsföringen måste ske i samverkan med andra aktörer, det kan inte bara vara kommunen, säger hon.

Göran Widén är delägare i Brändögruppen, en stor aktör ute bland Luleås öar. Förutom Klubbvikens havsbad ingår bland annat rederiet Condor Shipping och Luleå Ribcharter i gruppen vars företag anordnar aktiviteter sommar som vinter. De senaste fem åren har Brändögruppen deltagit på mässor runt om i världen för att marknadsföra deras arbete i Luleå skärgård. Men trots att Göran Widén menar att marknadsföring är viktigt så tycker han nödvändigtvis inte att kommunen behöver ägna sig åt det.

– Kommunen ska inte i första hand vara experter på marknadsföring. De ska i sådana fall stå mer för infrastruktur som bryggor, isvägar och raststugor, säger Göran Widén.

Att en (som han uttrycker det) fiskare ska få möjlighet att starta ett rökeri eller en butik är viktigare.

– Det handlar mer om att uppmuntra entreprenörskap. Man måste vara bättre på att göra det möjligt för riktiga eldsjälar att starta upp verksamheter ute i skärgården. Då måste man tänka smart när det gäller tillstånd och sådant.

Och ett intresse för att utforska skärgården verkar det onekligen finnas. Hos Brändögruppen ökar antalet gästövernattningar stadigt – framförallt under vinterhalvåret.

– Vi tror att vi kommer att klara nästa vinter hyfsat bra. Men sedan behövs fler sängplatser, säger Göran Widén.

Men vad är det egentligen som de lockar med när de är ute och marknadsför stadens skärgård ute i världen?

– Vi pratar mycket om den orörda naturen, att människor bor ute på öarna och att man kan färdas på isen vintertid. Det är faktiskt mer exotiskt än vad vi tror.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!