Skidbloggen

Charlotte Kalla, Marcus Hellner, Sofia Henriksson, Jennie Öberg, Ylva Stålnacke, Anton Lahdenperä, Kristoffer Jakobsen, Gustav Lundbäck, Hannes Grym, Hanna Öberg, Anna Magnusson, Ingela Andersson med flera. Ja, som ni ser så finns det få län som motsvarar Norrbotten i antalet elitåkare. Jag som ska följa deras framfart lite extra noga heter Håkan Svensson, som med penna i hand stått längs skidspåren i fem decennier. Jag kommer att följa mästerskap, världscuptävlingar och allt där emellan på längdsidan, men även rapportera och reflektera över länsåkare i andra sporter med skidor på fötterna. Tipsa gärna eller kom med synpunkter. Då mejlar ni till hakan.svensson@kuriren.com.

Han är en av de största

Klimpfjäll johan olson. Foto: Håkan Svensson

Karriärens höjdare. Johan Olsson under sitt makalösa femmilslopp i Val di Fiemme 2013. Foto: Håkan Svensson

Som väntat valde Johan Olsson att lägga av som elitåkare efter en glansfull karriär.
Han hade inget mer bevisa, och att fortsätta karriären vid 37 års ålder med sikte mot OS känns faktiskt som ett skakigt koncept.
Nu slutar han när han står på topp. Det konstaterar jag även om VM i Lahtis senast blev en besvikelse för honom.
Johan Olsson går till skidhistorien som en av de allra största, och han har radat upp fenomenala insatser år efter år.
Det har Johan klarat trots att han nästan varenda säsong plågats av skador och sjukdomar.
På ett makalöst  sätt har han lärt känna sin kropp, och förmått vrida ur allt sitt bästa, när det gällt som allra mest i de stora mästerskapen.
Den största bedriften i hans fantastiska karriär är i mina ögon utan tvekan femmilssguldet vid VM i Val di Fiemme 2013, då han gjorde det obegripliga och gick loss tidigt från övriga löpare i masstarten, och höll tätpositionen ända in i mål.
Då skrev han verkligen skidhistoria, och det var en gigantisk förmån att få uppleva det bragdloppet på plats i den italienska skidmetropolen.
Jag minns hur jag sprang mellan spåren ute i skogen under hela loppet och fotade , noterade tidsdifferenser, och pushade hans makalösa kamp i ensamheten med högljudda hejarop.  Sånt ska väl inte en journalist ägna sig åt.., men den gången kändes det faktiskt helt okej..
Det man tänkte hela tiden var: När ska den jagande flocken hinna ikapp..? När.?
Men ingen hann ikapp, och Johan fick tårögd kliva högst upp på guldpallen, efter att ha gjort den omöjliga...
Jag har varit med om många fantastiska händelser vid skidspåret under ett halvsekel som reporter, men Johans lopp i Val di Fiemme är garanterat det mest sensationella och överraskande guld jag upplevt. En idrottsögonblick utan motstycke. Hans guldlopp var en makalös bedrift, som bara en kille med Johan Olssons unika pannben kunde fixa.
Tack för allt, vår skidhjälte.
Håkan Svensson

 

Stjärnglansen ökar

Fuengirola kikkan randall . Foto: Håkan Svensson

Stjärnorna lockas av Gällivarepremiären. Senaste toppnamnen är Dario Cologna, Schweiz, och Kikkan Randall, USA,  (bilden), som vunnit tidigare på Dundret. Foto: Håkan Svensson


Stjärnglansen kring Gällivarepremiären 17-19 november ökar. Nu är det klart att Dario Cologna och hela det schweiziska världscuplaget finns på startlinjen i den officiella svenska skidpremiären 17-19 november, liksom den amerikanska sprintstjärnan Kikkan Randall!

-Vi har sökt efter en lämplig tävling i Skandinavien som kan erbjuda riktigt bra konkurrens, fina förhållanden med tuffa banor och vi ser verkligen fram emot att komma till Gällivare för att testa formen inför världscupstarten, säger Ivan Hudac, coach för Swiss Ski Team.

Gällivarepremiären blir en fullvärdig internationell värdemätare för Hellner, Kalla och de övriga i det svenska landslaget. Sedan tidigare är det klart att alla ryska lag med VM-kungen Sergej Ustiugov och Alexander Legkov i spetsen kör den svenska säsongspremiären. Det kanadensiska laget har som tradition att finslipa formen i Gällivare inför starten på världscupen och så även denna höst.

Vid sidan av Schweiz har nu även Japan anmält att de kommer med både A- och B-lag till premiären.

-Det är ingen tvekan om att stjärnor drar stjärnor, vi är jätteglada att det internationella intresset för Gällivarepremiären är så stort. Att åkare som Cologna aviserat sin närvaro gör ju att ett redan stort publikintresse ökar, vi har redan sålt 1.500 entrémössor så det blir garanterat bra tryck på Hellnerstadion, säger tävlingsledaren Leif Johansson i ett pressmeddelande.

Sprinttävlingen i Gällivarepremiären kommer att köras på en helt ny sprintbana som blivit färdig i dagarna. Det är en teknisk och tuff bana där Stina Nilsson och Hanna Falk kommer att få en bra värdemätare inför OS-säsongen med motstånd från ett helt koppel duktiga ryska sprintåkare och bronsmedaljören från Lahti-VM, Kikkan Randall.

-Det ska bli mycket spännande att se vad åkarna tycker om den här banan. Tävlingen går i klassisk stil och vi har jobbat på att få fram en dynamisk bana som är teknisk krävande och som inte går att vinna på blanka skidor, säger Leif Johansson.

Trångt på glaciären

Fuengirola

Glaciärskidåkning i Val Senales eller skidåkning med sprinttävling i Idre Fjäll. Det är vad som väntar längdlandslagets norrbottniska åkare, Sofia Henriksson, Piteå Elit och Marcus Hellner, Gällivare Skidallians och deras landslagskamrater den närmaste tiden.

Sofia och Marcus väljer att träna i Idre 20 -27 oktober.

På glaciären i Val Senales finns också länets OS-hopp Charlotte Kalla, som tränar på egen hand med sitt eget team.

På Piteå Elits Facebooksida meddelas att:

"Charlotte lever sin dröm och njuter av trängseln och köandet upp mot kabinen. Tränaren Magnus (Ingesson) och fysioterapeuten Cilla ( Charlotte Kallas syster) sägs dock inte vara lika entusiastiska över det här med köandet."

Charlotte är nu frisk och kry och förväntansfull inför den kommande OS-vintern.

Så långt läget i korthet för de norrbottniska essen.

I ett pressmeddelande berättar landslagets förbundskapten Rikard Grip om den träning som nu stundar:
– Vi är inne i en tuff träningsperiod då formen ska vässas in i minsta detalj fram till tävlingspremiären i Gällivare den 17–19 november, säger förbundskapten Rikard Grip.

Årets försäsong har för landslagsgruppen inneburit ett flertal läger på snö och efter höstens barmarksläger är det nu återigen dags för längdlandslaget att sätta på sig skidorna.
Sex åkare är just nu på väg i liften upp till glaciären i Val Senales, Italien. Där kommer det första träningspasset bestå av mycket lugn skidåkning för att vänja sig vid den höga höjden på drygt 2 700 meter.
Resten av gänget är hemma i ytterligare några dagar innan de samlas i Idre Fjäll på fredag. Där väntar två skidpass om dagen större delen av lägret.
– Idre Fjäll är en av flera destinationer som satsar hårt på tidig snö. De ger oss fina förutsättningar för skidåkning, som är så viktigt att få till den här tiden på året, säger förbundskapten Rikard Grip.

Ett spännande moment i Idre blir att en intern sprinttävling i klassisk stil kommer att genomföras på måndag den 23 oktober.
– Tillsammans med Idre Fjäll bygger vi upp en sprintbana som kommer vara så lik OS-banan i Pyeongchang som möjligt. Framförallt ska vi få in två branta uppförsbackar med diagonalåkning, vilket är fallet i OS-banan, berättar herrtränare Lars Selin.

Det blir åkarna i träningsgrupp 1 och 2 som deltar i sprinttävlingen, som startar med prolog klockan 10.00.

Även i Val Senales blir det skidåkning varje dag, men bara ett pass om dagen på grund av den höga höjden. Huvudanledningen till att en grupp åker till Val Senales är emellertid inte att få höghöjdsträning.
– Höjdeffekten är en bisak, men inte det viktigaste. Lägret i Val Senales blir snarare ett välkommet miljöombyte som ger inspiration till fortsatt tuff träning. Möjligheten att kunna åka skidor här är väldigt väderberoende och förhoppningsvis blir det fint väder under hela perioden, säger Ole Morten Iversen, damtränare på plats i Val Senales.

Vid sidan av åkarna och landslagstränarna är ett stort resursteam på plats i Idre Fjäll. Vallarna ska testa skidor och har med sig vallatrailern. Åkarna kommer att filmas för att kunna göra teknikanalyser och huvudfysion Marcus Bystedt kommer, tillsammans med fler kollegor, se till att åkarnas kroppar hålls i fin form.

Åkare i Idre 20/10–27/10
Ebba Andersson, Sollefteå skidor IF, Hanna Falk, Ulricehamns IF, Sofia Henriksson, Piteå elit, Jonna Sundling, IFK Umeå, Linn Sömskar, IFK Umeå.
Jens Burman, Åsarna IK, Axel Ekström, Garphyttans IF, Calle Halfvarsson, Sågmyra SK, Marcus Hellner, Gellivare skidallians, Emil Jönsson, Anna&Emil sportklubb, Teodor Peterson, IFK Umeå, Oskar Svensson, Falun-Borlänge SK, Viktor Thorn, Ulricehamns IF, Karl-Johan Westberg, Borås SK.

Åkare i Val Senales 16/10–27/10
Anna Dyvik, IFK Mora SK, Anna Haag, Anna&Emil Sportklubb, Ida Ingemarsdotter, Åsarna IK, Stina Nilsson, IFK Mora SK, Emma Wikén, Åsarna IK, Daniel Rickardsson, Hudiksvalls IF.

"Jag förstår hennes frustration"

Piteå Kalla på rullskidor. Foto: Håkan Svensson

Känner lite oro när jag nås av rapporterna om hälsoläget för länets stora OS-hopp  Charlotte Kalla (bilden) just nu.

Hon är både förkyld, och har sedan länge dragits med hälproblem där en sena eller muskel blivit överansträngd av hennes tuffa  träning.

Charlotte har avbrutit träningslägret på hög höjd i Livigno efter en vecka på grund av förkylning, och givetvis rätt eftersom det inte är tillrådligt att träna i den torra luften på hög höjd när man är krasslig.

Jag hörde hennes personlige tränare Magnus Ingesson i radion , och han lät inte speciellt oroad för det problemet. Förkylningar kommer då och då och det får en elitidrottare räkna med, och enligt Magnus handlar det om en lindrig förkylning och lite känningar i halsen.

Nu befinner sig Tärendös stolthet hemma i Sundsvall för att så snabbt som möjligt försöka kurera förkylningen.

Det kommer säkert att gå bra.

Värre känns rapporterna om hennes problem med högra hälen, som stoppat hennes möjligheter att löpträna efter lägret i Vålådalen i augusti.

Jag vet ju hur viktigt skidstjärnorna tycker det är med löpning i tuff fjällterräng och  annat  under uppbyggnadsperioden, och då förstår jag verkligen Charlottes egen frustration över hälsoläget just nu med tanke på den stundande  OS-vintern.

Hennes hälskada skapar problem och hon försöker nu avlasta området vid hälen , och får gå omkring med tofflor för att inget ska ligga och trycka mot hälen.

Hon verkar dock inte känna av skadan när hon drar på sig skidskorna, som också klippts upp en aning så att inget ska trycka emot hälen.

Givetvis har Charlotte varit i kontakt med läkare och genomgått flera behandlingar, men problemet i hälen vill inte släppa.

Teamet runt Charlotte tror dock att det hela snart kan släppa, och det är också min fromma förhoppning.’

Det är inte alls bra att dras med ett problem som detta i det viktiga skede av uppladdning som stjärnan nu är inne i. Synd också att skada och sjukdom kommer efter en väldigt lyckad upptakt av säsongen för Charlottes del, där hon bland annat slagit norskorna i lejonets egen kula på rullskidor.

Förhoppningsvis är hon fri både från förkylning och bättre i hälen när det drar ihop sig till nästa läger i alpområdet , i italienska skideldoradot i Seiser Alm i slutet av oktober.

Där har Charlotte grundlagt OS-form med framgång flera gånger tidigare.

Apropå OS har Kalla också bestämt att hon inte följer med resten av landslaget till Japan och uppladdningen inför OS i Pyeongchang, Sydkorea.

Hon väljer att gå sin egen väg även där, och det är förstås rätt.

30 år gammal och rutinerad  vet hon själv hur hon på bästa sätt ska förbereda sig för inför ett stort mästerskap.

Därför talar allt för att hon kommer att träna på hög höjd i de kända spåren på platån italienska Seiser Alm där hon tidigare byggt OS och VM-form.

Jag känner mig helt trygg inför hennes möjligheter att bygga en bra OS-form med sitt  eget upplägg

Hennes planering välsignas också av landslagstränarna Rikard Grip och Ole Morten Iversen vilket känns bra.

Håkan Svensson

Spetsar i OS-form i Italien

Luleå  

Marcus Hellner. Foto: Håkan Svensson

Marcus Hellner, Gällivare, kommer den närmaste tiden att träna hårt i den italienska skidmetropolen Toblach. Här en bild från VM i Lahtis senast. Foto: Håkan Svensson

 

Gällivares Marcus Hellner och övriga landslagsåkare på herrsidan byter nu miljö för den tuffa träningen inför den kommande OS-vintern.

De landar i ett lite varmare klimat och möter långa uppförsbackar när de idag reser till den norditalienska skidmetropolen Toblach, där det varje år utkämpas tuffa etapper i Tour de Ski.
Samtidigt befinner sig förbundskapten Rikard Grip och damtränare Ole Morten Iversen på rekresa i OS-staden Pyeongchang i Sydkorea.
– Läget är fortsatt gott i både herr- och damtruppen, vilket gör det lite extra roligt för oss att besöka OS-området, säger Rikard Grip i ett pressmeddelande.

De svenska landslagsåkarna är inne i en tuff träningsperiod. Mil efter mil på rullskidor och i löparskor varvas med styrketräning och intensiva intervallpass. Tränarna Ola Ravald och Lars Selin har kontinuerlig kontakt med åkarna mellan passen.
– Vid den här tiden på året är det extra viktigt att hitta en balans i träningen där man tränar så hårt som möjligt, men samtidigt undviker skador. Åkarna har tränat på bra efter vårt senaste läger och har jobbat på att hålla i den plan som vi lagt upp för hösten, berättar Ola Ravald.

Samtliga åkare är friska och redo för läger i Sydtyrolen.
– Vi ser fram emot ett nytt miljöombyte med lite värme och ny terräng där vi kommer utnyttja de långa sammanhängande uppförspartierna som vi inte har i Sverige. Prioritet kommer vara fyra intensitetspass med bra kvalitet och i tillägg kommer vi fokusera på en hel del överkroppsträning.

Det är en viktig tävlingssäsong som närmar sig med OS i Sydkorea som det stora målet.
Medan herrarna inleder sitt läger i Toblach är förbundskapten Rikard Grip och damtränare Ole Morten Iversen på plats i Asien.
– Just nu är vi i Sapporo i Japan där vi kommer ha vårt pre-camp inför OS. Imorgon åker vi vidare till OS-byn Pyeongchang. Vi inspekterar boende och träningsområden och annan logistik för att vara så väl förberedda som möjligt inför tävlingarna. När man är på plats här känns det verkligen att OS närmar sig och det ska bli väldigt spännande att komma tillbaka hit om fyra månader igen, säger Rikard Grip, som kan känna tryggheten i att samtliga landslagstränare nu har varit på plats i Pyeongchang inför OS.


Åkare i Toblach 25/9 – 5/10
Jens Burman, Åsarna IK, Axel Ekström, Garphyttans IF, Calle Halfvarsson, Sågmyra SK, Marcus Hellner, Gellivare skidallians, Emil Jönsson, Anna&Emil sportklubb, Teodor Peterson, IFK Umeå, Daniel Rickardsson, Hudiksvalls IF, Oskar Svensson, Falun-Borlänge SK, Viktor Thorn, Ulricehamns IF, Karl-Johan Westberg, Borås SK.

Laddar med OS i sikte

Klimpfjäll  Det svenska längdlandslaget bygger nu form inför OS den kommande vintern i Sydkorea. Det sker på träningsläger i Värmland för damerna och i de franska alperna för herrarna. Närmare bestämt Torsby och franska Villard de Lans.

De norrbottniska färgerna försvaras av Marcus Hellner, Gellivare Skidallians och Sofia Henriksson, Piteå Elit som båda ingår i A-laget på längdsidan.

Jämsides med landslagsgänget tränar som bekant Charlotte Kalla, Piteå Elit på egen hand utanför landslaget tillsammans med tränaren Magnus Ingesson och Kalla-teamet.

Charlotte har haft en lyckosam träningssommar och även imponerat stort i rullskidtävlingar och annat. Tärendös stolthet går mot en ny stark säsong, där mycket talar för att hon kommer att ta ädla medaljer i OS.

När det gäller landslaget så drog längdlandslagets damer under söndagskvällen till Värmlande för att bygga vidare på formen inför OS-säsongen, och i dag åker herrarna till de franska alperna med samma uppgift.

 - Vi har ett bra driv i laget , både bland åkare , tränare och vallarna . Alla ser fram emot höstens hårda jobb inför en spännande vinter, säger förbundskapten Rikard Grip.

Två veckor efter det att lägret i Vålådalen avslutades åker laget på nästa läger. Medan damerna ska blanda barmarksträning med skidåkning i värmländska Torsby, förlänger herrarna sommarträningen i franska Villard de Lans.
– Åkarna kommer att jobba med att förbättra detaljer och kapacitet ytterligare inför vintern i samråd med tränarna. I Torsby finns även vallarna på plats för att fortsätta arbetet med att testa skidor, berättar Rikard Grip.

Europalägrena är en viktig del av höstträningen och för andra året i rad åker landslaget till det franska träningsmeckat Villard de Lans.
– De har en väldigt bra träningsterräng med bland annat en cirka sex kilometer lång rullskidbana. Dessutom går det att göra fina rullskidturer runt om i bergen. Vi får också möjlighet till bra löpning och skidgång i slalombackarna, säger herrtränare Lars Selin och berättar att man även i år planerar en del träning tillsammans med franska elitåkare som bröderna Fourcade och Robin Duvillard.

Förutom den fina terrängen bidrar även klimatet till att laget gärna återvänder till orten.
– Det är skönt att komma iväg söderut den här tiden på året då det ofta är lite varmare och bättre träningsväder än hemma i Sverige, säger Lars Selin.

Åkare i Torsby 27/8 – 1/9
Ebba Andersson, Sollefteå skidor IF, Anna Dyvik, IFK Mora SK, Hanna Falk, Ulricehamns IF, Anna Haag, Anna&Emil Sportklubb, Sofia Henriksson, Piteå elit, Ida Ingemarsdotter, Åsarna IK, Stina Nilsson, IFK Mora SK, Jonna Sundling, IFK Umeå, Linn Sömskar, IFK Umeå, Emma Wikén, Åsarna IK.

Åkare i Villard de Lans 28/7 – 7/9
Jens Burman, Åsarna IK, Axel Ekström, Garphyttans IF, Calle Halfvarsson, Sågmyra SK, Marcus Hellner, Gellivare skidallians, Emil Jönsson, Anna&Emil sportklubb, Teodor Peterson, IFK Umeå, Daniel Rickardsson, Hudiksvalls IF, Oskar Svensson, Falun-Borlänge SK, Viktor Thorn, Ulricehamns IF, Karl-Johan Westberg, Borås SK.

Redaktionella bloggar

Läsarbloggar