Skidbloggen

Charlotte Kalla, Marcus Hellner, Sofia Henriksson, Jennie Öberg, Ylva Stålnacke, Anton Lahdenperä, Kristoffer Jakobsen, Gustav Lundbäck, Hannes Grym, Hanna Öberg, Anna Magnusson, Ingela Andersson med flera. Ja, som ni ser så finns det få län som motsvarar Norrbotten i antalet elitåkare. Jag som ska följa deras framfart lite extra noga heter Håkan Svensson, som med penna i hand stått längs skidspåren i fem decennier. Jag kommer att följa mästerskap, världscuptävlingar och allt där emellan på längdsidan, men även rapportera och reflektera över länsåkare i andra sporter med skidor på fötterna. Tipsa gärna eller kom med synpunkter. Då mejlar ni till hakan.svensson@kuriren.com.

En mäktig skidhelg

Piteå Pust, vilken skidhelg..! Egen skidåkning på havet hemmavid, och många timmar framför Vinterstudions ingående och utmärkta TV-rapportering från de stora skidslagen.

Det har varit mycket att glädjas över i helgen. Dubbla VM-guld för skicrossessen Sandra Näslund och Viktor Öhrling Norberg, världscupseger i sprint för Stina NIlsson, och en pallpats som trea i dagens avslutande jaktstart i minitouren i kanadensiska Quebec.

Och alldeles nyss seger i världscupfinalen i slalom i Aspen för André Myhrer. Precis som i fjol..! Helt klart blir Myhrer , om han får ordning på en krånglande rygg och lite annat, en het medaljkandidat till OS nästa vinter.

Länshoppen Marcus Hellner och Charlotte Kalla har också skött sig med den äran borta i Kanada.  Marcus allra bäst med sin sjätteplats totalt i touren, och mest glädjande av allt  att han vann den avslutande jaktstartsetappen 15 km fritt, och därmed tar sin första världscupseger individuellt på flera år. Marcus avrundar en stabil säsong med sin tredje pallplats. och det är bra. Han hade inte rätta flytet på VM, men vem minns inte hans magnifika stafettsträcka på VM..?

Hellner blir glödhet på OS nästa år ach det blir också Charlotte Kalla som inte kunde vara med och kriga om pallplatserna i Kanada, men visade fortsatt stabil form.

Håkan Svensson

Historisk guldtjej

Piteå Charlotte Kalla. Foto: Håkan Svensson

25:e individuella SM-guldet för Charlotte Kalla, Piteå Elit. Foto: Håkan Svenson

 

Charlotte Kalla, Piteå Elit, ångar på i härlig fart. Hon följer upp VM-framgången med medalj på tre distanser,  med att ta sit 25:e SM-guld med en överlägsen seger på SM-tremilen i Gammliaskogen i Umeå i dag.
Tärendös stolthet har förbluffande väl  lyckats behålla sin fina VM-form, och det var helt väntat att hon överlägset skulle vinna tremilen  i fri stil i Umeå med individuell start, och hon skriver nu svensk skidhistoria i SM-lopp efter SM-lopp.
Kalla var 1,38 före framtidshoppet Ebba Andersson, Sollefteå, och 2,37 före trean Ida Ingemarsdotter.

En kross, kort och gott.
Från sitt sista startnummer rundade Charlotte nästan hela fältet och var jublande glad på upploppet.
Det var kamp om bronset ett tag, men lite överraskande fick Anna Haag ge sig Ida Ingemarsdotter på slutvarvet.
Länshoppet Jennie Öberg, Piteå Elit, som även denna säsong dragits med sjukdomar,  körde in som fin  femma och passerade Emma Wikén i kampen om SM-touren och årets bästa SM-åkare.
Tänk om Jennie kunde få en helt skade och sjukdomsfri säsong..!

Jennie Öberg och Charlotte Kalla som för övrigt också körde hem ett SM-silver för Piteå Elit i sprintstafetten i fredags efter Ulricehamn.
Starka lopp på tremilen gjorde också de norrbottniska ungdomarna Lisa Vinsa, Piteå Elit och Lovisa Modig, Sävast Ski Team som sjua och åtta.
Det totalt sett fina norrbottniska SM-dagen rymmer också Mia Eriksson, Piteå Elit på tolfte plats.

x x

På herrsidan hade det stora länshoppet Marcus Hellner, Gellivare Skidallians, länge greppet om SM-femmilen.

Tyvärr tröttnade han rejält på slutmilen, då dagens jätteskräll Anders Svanebo, Stockvik körde in nästan en hel minut på Hellner, som fick nöja sig med silverpengen.

– Helt fantastiskt att få avsluta säsongen så här. Det är en dröm att ta guld när alla de bästa är med, sa Anders Svanebo till TT.

Martin Johansson, IFK Mora, tog tredjeplatsen, slagen med 42,8 sekunder.

Björn Sandström, Piteå Elit, fin sjua på femmil, där klubbkompisen Johan Häggström var fjortonde.


Håkan Svensson

Skidskyttesäsongen analyseras

PIteå  

Anna Magnusson

Anna Magnusson, Piteå, svarar för en imponerande utveckling. Foto: Skidskytteförbundet

Stora genombrott, ett mästerskap i motvind och damer på stark frammarsch. Så kan man sammanfatta årets världscupsäsong som har bjudit både på höga berg och djupa dalar - men med en klar känsla av att det är något riktigt stort på gång.

Det konstaterar det svenska skidskytteförbundet i ett pressmeddelande.

Och det gäller kanske framförallt de norrbottniska essen från Piteå, Anna Magnusson (bilden) och Hanna Öberg.

Innan världscupsäsongen startade sa förbundskaptenen Wolfgang Pichler att han ville att Sverige skulle närma sig världseliten, och det är också något som avspeglas i statistiken:

2015/2016 2016/2017 Förändring Topp-10 3 11 +267% Plac 11-20 15 20 +33% Poängplatser 62 80 +29% Stafett topp-10 9 12 +33% Bästa stafett 4 4  0 Ind WC-poäng 863 1403 +63% Ind WC-poäng D 419 852 +103% Ind WC-poäng H 444 551 +24% Nationscup D poäng 5415 6034 +11% Nationscup D plac 9 8  1 Nationscup H poäng 4934 4885 -1% Nationscup H plac1312 1

Förra säsongen hade vi tre topp 10-placeringar, ytterligare 15 gånger bland de 20 främsta - totalt 62 poängplatser individuellt. I år är resultatet 11 gånger bland de 10 främsta, ytterligare 20 gånger topp 20  - sammanlagt 80 gånger på poängplats.

När det gäller stafetterna var Sverige nio gånger topp 10 förra året, med en fjärdeplats som bäst. Även den här säsongen är fjärde plats toppnoteringen, men vi har varit bland de 10 främsta hela 12 gånger!

Individuellt har de svenska åkarna tagit 1403 poäng mot 863 förra säsongen. Det är damerna som står för den största ökningen - från 419 till 852 poäng! Även herrarna har tagit mer poäng, även om ökningen är mindre - från 444 till 551 poäng.

I nationscupen hamnar damerna på åttonde plats med 6034 poäng mot 5415 poäng och en niondeplats förra säsongen. Herrarna var på 13:e plats förra året med 4934 poäng. I år blir man 12:a men med en aning mindre poäng, 4885. Minskningen kan till viss del förklaras av att man blev utan poäng i två stafetter, på grund av diskning och sjukdom.

Damerna

Det har verkligen varit roligt att följa damernas framfart i vinter, med stora genombrott för Anna Magnusson, Hanna Öberg och Chardine Sloof och stabila insatser även av Mona Brorsson och Emma Nilsson. Anna slutade så bra som 23:a i den totala cupen och Hanna blev utsedd till årets rookie - två tydliga tecken på att de svenska damerna blir att räkna med på allvar nästa säsong!

Anna Magnusson: 398 poäng - 7,10,11 som bäst. (1 poäng - 40, 45, 52 som bäst).

Anna har inte bara varit vår bäste poängplockare, utan också den jämnaste åkaren. Hon har faktiskt tagit poäng i 21 av 23 individuella tävlingar och har varit topp 20 vid 10 tillfällen - fantastiskt! Annas utveckling i år är riktigt imponerande och hennes stående skytte är redan i världsklass. Med snabbare åkning efter ett års hård träning till kommer hon att slåss om pallplatser redan nästa säsong - var så säker!

Mona Brorsson: 169 poäng - 8, 12, 22 som bäst. (179 poäng - 6, 17, 25 som bäst).

Säsongen började trevande för Mona som dessutom fick ta en paus under några veckor, efter en benskada. Men mot slutet av VM började formen komma och under de sista veckorna gjorde hon flera fina lopp, i paritet med fjolårets toppresultat, även om Mona har tagit aningen mindre poäng än förra året. Nästa säsong får vi hoppas att hon hittar formen lite tidigare och att hon kan putsa sitt personrekord.

Hanna Öberg: 128 poäng - 5, 7, 8 som bäst.

Vilken debutsäsong det har varit för Hanna - utsedd till årets rookie och med tre sensationella topp 10-placeringar!  Samtidigt har hon också varit väldigt ojämn. Hennes fjärde bästa resultat är 30:e plats - och hon har till och med missat jaktstarten flera gånger. Till nästa säsong gäller det öka åkstyrkan och få en stabilitet i sitt snabba skytte. Då blir hon en het kandidat till pallen, precis som barndomskompisen Anna!

Chardine Sloof: 87 poäng - 10, 14, 15 som bäst.

Det var i Oberhof som Chardine slog till med tre fina lopp under samma helg - och plötsligt kände alla till den dubbla JVM-vinnaren från Nederländerna, bosatt i värmländska Torsby sedan många år. Tyvärr har hon inte hittat tillbaka till januariformen utan varit 38:a som bäst - men hon har visat att hon har kapacitet att slåss om höga placeringar. Det blir spännande att se vad ännu ett års Pichlerträning kan ge...

Emma Nilsson: 62 poäng - 23, 24, 31 som bäst. (42, 48, 49 som bäst).

Emma har framförallt höjt nivån i skidspåret den här säsongen - skjutit bra har hon gjort länge. Tack vare åkningen har hon nosat på topp 20, och har även varit en viktig kugge i stafettlaget. Förhoppningsvis kan hon förbättra åkningen ytterligare till nästa år - och dessutom öka skjuthastigheten i de individuella loppen på samma sätt som hon redan har gjort i stafetterna. Emma har klar potential för topp 20 - om inte bättre.

Elisabeth Högberg: 8 poäng - 36, 38, 60. (77 poäng - 15, 16, 17 som bäst).

Förra året var Bettan bäst av de svenska damerna, innan hon blev sjuk och fick avbryta säsongen i förtid. I år han hon bara fått chansen i tre tävlingar, men trots poäng i två av dem räckte det inte för att slå sig in i det starka damlaget. Däremot har Bettan gjort flera fina resultat i IBU-cupen, med fjärdeplatsen i EM som höjdpunkt. Det blir intressant att se om hon hittar motivationen att kämpa om världscupplatserna även nästa säsong.

Linn Persson: 61, 65, 66 som bäst. (81 poäng - 17, 22, 29 som bäst).

Medan Anna och Hanna radade upp topplaceringar lyckades Linn inte ta några poäng alls - och hon missade jaktstarten vid flera tillfällen. De bleka resultaten fick sin förklaring när beskedet kom att hon hade ryggproblem - och efter ett sista försök i EM fick hon kasta in handduken. Nu håller vi tummarna för att en lyckad behandling hjälper Linn att komma tillbaka nästa säsong - med fjolårets form är hon given i damtruppen.

Ingela Andersson: 74 (81 poäng - 22, 23, 28 som bäst).

Förra säsongen var riktigt framgångsrik för Ingela som slog personrekord flera gånger - och som till och med fick åka masstarten i VM. I år har hon inte hittat samma åkform och det snabba skyttet har varit ojämnt. När hon väl fick chansen gick det inte alls - men Ingela kan glädja sig åt pallplatserna i single mixedstafett i IBU-cupen, tillsammans med Tobias Arwidson. Hon kommer säkert tillbaka grymt revanschsugen nästa säsong.

Olga Alifiravets: 85

Efter fyra fina topp 10-placeringar i IBU-cupen fick Olga äntligen göra debut för Sverige i  sprinten vid världscupavslutningen i Oslo. Tyvärr ramlade hon på andra varvet och förstörde sitt gevär, med en blygsam placering i mål. Men Olga får säkert fler möjligheter att visa vad hon kan nästa säsong.

Herrarna

Till skillnad mot damerna har det varit lite mer blandade resultat för de svenska herrarna. Fredrik Lindströms säsong har varit som en berg- och dalbana och både Jesper Nelin och Torstein Stenersen har haft det kämpigt. Men glädjande nog har vi sett ett stort genombrott för 19-årige Sebastian Samuelsson som blev årets rookie på herrsidan och som har etablerat sig på en hög nivå redan under sin första WC-säsong.

Fredrik Lindström: 355 poäng - 2, 4, 8 som bäst. (322 poäng - 7, 14, 14 som bäst).

Fredrik slog till med en pallplats under öppningsveckan i Östersund, men under stora delar av vintern har han varvat hyfsade insatser med sämre lopp. Mot slutet har det lossnat, och den fina fjärdeplatsen i Oslo visade att Fredrik fortfarande kan slåss i toppen när skotten sitter. Till nästa säsong gäller det att hitta tillbaka till den gamla åkformen och fortsätta arbetet med att öka skjuthastigheten - då kan det bli riktigt bra!

Sebastian Samuelsson: 169 poäng - 13, 18, 19 som bäst.

Det har varit en makalös debutsäsong i Världscupen för Sebastian, som faktiskt är junior även nästa säsong. Han har varit helt respektlös i det celebra sällskapet och radat upp poängplatser under vintern - fyra gånger bland de 20 främsta. Det gick inte lika bra skyttemässigt under VM, men han har hela tiden haft god fart i spåret. Med samma utveckling som i år dröjer det inte länge innan Sebastian finns med högt uppe i toppen!

Peppe Femling: 14 poäng - 27, 54, 56 som bäst. (4 poäng - 37, 45, 80 som bäst).

Det måste ha varit en frustrerande vinter för Peppe som har tillhört truppen större delen av säsongen, men som har fått tävla sparsamt - och när han väl har fått chansen har resultaten varit blygsamma. Undantaget är distansloppet i Antholz där Peppe blev 27:a, tack vare starkt skytte. Det vore härligt om han kunde hitta tillbaka till den åkform som han hade för några år sedan, när han spåddes en lysande framtid.

Jesper Nelin: 9 poäng - 32, 43, 44 som bäst. (59 poäng- 16, 29, 31 dom bäst).

När Jesper överraskande blev 16:e man i världscudebuten i Östersund förra säsongen trodde man att han skulle bli vår näste toppåkare. Men han har inte lyckats upprepa bedriften och i vinter har han bara bara tagit poäng i ett enda lopp, trots snabb åkning. Till nästa säsong måste Jesper lösa den psykologiska knut som hindrar honom att skjuta lika bra som på träning och i vissa stafetter - för han har klar potential för topp 10.

Torstein Stenersen: 4 poäng - 37, 45, 45 som bäst. (59 poäng - 7, 20, 39 som bäst).

Precis som förra året har sjukdomar spolierat delar av Torsteins säsong, och egentligen har vare sig åkning eller skytte fungerat ordentligt. Undantagen är några stafettinsatser och distansloppet i VM där han tog sina enda poäng, men där tre bom i tredje skyttet hindrade en topp 10-placering. Nästa säsong vill vi gärna ha tillbaka Torstein i samma form som han hade den där magiska helgen i Ruhpolding förra vintern...

Tobias Arwidson: 47, 58. (54, 69, 73 som bäst).

Den här säsongen har Tobias bara åkt två tävlingar i Världscupen, båda med placeringar utanför de 40 främsta. Han har mest hållit till i IBU-cupen där han har gjort flera goda resultat, inte minst de båda pallplatserna i single mixed-stafett, i par med Ingela Andersson. Precis som med Bettan blir det spännande att se om Tobbe lyckas slå sig in i världscuplaget nästa vinter. 

Tiio Söderhielm: 79

Efter några lyckade lopp i IBU-cupen fick Tiio världscupdebutera i Kontiolahti, men hade oturen att starta sist i det tunga föret och hamnade utanför jaktstarten, trots bara två bom. Förhoppningsvis får han chansen på nytt, för med sin vanligtvis snabba åkning kan han nå högt den dag han sätter alla skotten.

Martin Ponsiluoma: 86

När flera av de ordinarie åkarna vilade under Oberhofveckan i januari fick Martin chansen att göra sin världscupdebut - men med fyra bom i sprinten hamnade han långt ner i resultatlistan. Det var ändå en nyttig erfarenhet, för på några års sikt blir Martin säkerligen en viktig del av det svenska herrlandslaget. (Pressneddelande)

 

SM livestreamas

Piteå
24-25 mars avslutas säsongen för den svenska längdskideliten med SM i Umeå. För första gången kommer Svenska Skidförbundet (SSF) att livestreama tävlingarna.
– Vi har sett en stor efterfrågan från skidintresserade att se tävlingar som inte tv-sänds och det känns bra att nu kunna tillgodose det, säger Anders Södergren, sponsorcoach på Svenska Skidförbundet i ett pressmeddelande.
Streamningen är ett första steg i SSFs samarbete med det norska skidförbundet om att utveckla förbundens evenemang.
– Det känns jättespännande att äntligen vara igång med projektet. Vårt mål är att sända alla nationella och skandinaviska cuper nästa år, berättar Anders Södergren.
Det blir den före detta längd- och skidskytteåkaren Sofia Domeij som kommer guida tittarna genom livestreamningen på SM i Umeå.
– Sofia har många års erfarenhet av att själv tävla på elitnivå och är väl insatt i längdskidåkning. På senare år har hon agerat speaker på ett flertal tävlingar och har god erfarenhet av att referera tävlingar, berättar Anders Södergren.
Streamningen av SM är det första steget som SSF tar i ett treårigt Interreg-projekt som bland annat innefattar utveckling och kommersialisering av ny arena- och evenemangsteknologi. Projektet möjliggörs genom ekonomiska medel från den Europeiska regionala utvecklingsfonden (ERUF).
Program livestreamning:
Fredag 24 mars
10.00 SM sprintstafett (K) kval, damer resp herrar
12.00 SM sprintstafett (K) finaler, damer resp herrar
Lördag 25 mars
11.30 SM 30 km (F) damer
13.30 SM 50 km (F) herrar
Länk till sändningen (fortfarande under bearbetning):
http://solidsport.com/skidkanalen

Hellner jagar topp 6 totalt

Luleå

Marcus Hellner

Marcus Hellner jagar en topplacering i totala världscupen i Canada. Foto: Håkan Svensson

Svenska Skidförbundet har tagit ut sju damer och fem herrar som ska representera Sverige under världscupavslutningen i Québec, Kanada, den 17–19 mars 2017.

I truppen finns förstås länsessen Charlotte Kalla, Piteå Elit och Marcus Hellner,Gällivare Skidallians.

I helgen avslutas världscupen på längdskidor med en minitour i kanadensiska Quebec. Landslaget samlades på Arlanda tidigt i morse för att resa över Atlanten.
– Efter en lång och väldigt bra världscupsäsong med 29 pallplatser hittills, laddar vi nu för avslutningen. Vi åker till Kanada redan idag för att hinna anpassa oss lite till tidsomställningen innan tävlingarna drar igång på fredag. Det är ett motiverat gäng som verkligen vill avsluta året på ett riktigt bra sätt, berättar förbundskapten Rikard Grip i ett pressmeddelande.

I Kanada väntar sprint i fristil, masstart i klassisk stil över 10 respektive 15 kilometer, samt en avslutande jaktstart i fristil.
– Minitouren i Kanada är något som passa flera av våra åkare främst på damsidan, säger Rikard Grip.

Charlotte Kalla, som missade stora delar av säsongen på grund av hjärtproblem, visade storform på VM i Lahtis, där hon tog tre medaljer. I söndags gjorde Charlotte åter igen ett stabilt lopp på tremilen i Holmenkollen.
– Charlotte satte färg på tremilen. Hon var med hela vägen till upploppet, men fick ge sig i spurten. Jag tror att hon och Stina Nilsson har goda chanser till pallplatser i helgen, säger Grip.

Stina Nilsson ligger fyra i den totala världscupen och tvåa i sprintvärldscupen. I onsdags vann hon sprinten i Drammen.
– Stina har teoretiskt chansen att vinna den totala sprintcupen och kommer att kämpa hela vägen, även om det blir tufft, säger Grip.

Hanna Falk ligger trea i den totala sprintvärldscupen och Ida Ingemarsdotter nia. Precis som Stina tog de sig till final i världscupen i Drammen i onsdags.
– Vi vet att de är starka även på distans och tror att de kan vara med högt upp i resultatlistan i Kanada. De är i storform och ser fram emot att fortsätta visa det på säsongens sista tävlingar, berättar Rikard Grip.

På herrsidan ligger Marcus Hellner femma i den totala världscupen.
– Jag tror att Marcus kommer vara med och slåss om topp sex i minitouren. En nyckel för honom blir sprinten. Jag tror också att Emil Jönsson kommer kunna placera sig bra. Sedan gjorde Teodor Peterson ett bra kval i Drammen och är laddad för ny sprint på fredag. Han har även gjort några fina distanslopp i vinter, säger Rikard Grip.

Även Calle Halfvarsson och Oskar Svensson var uttagna till att tävla i Kanada, men fick ställa in sina resor.
– Tyvärr fick både Calle och Oskar lämna återbud på grund av förkylningar. De ersätts inte av några andra, berättar Rikard Grip.

Världscupavslutningen skulle ursprungligen ha genomförts i ryska Tyumen, men vid årsskiftet beslutade det Internationella Skidförbundet (FIS) att flytta tävlingarna till Québec i Kanada. Anledningen var IOK:s rekommendation om att inte genomföra internationella tävlingar i Ryssland efter att det framkommit information om systematisk rysk dopning i samband med bland annat OS i Sotji.

Samtidigt som tävlingarna flyttades ströks den inledande prologen på 5 kilometer för damer och 10 kilometer för herrar ur programmet.

Landslaget till världscupen i Québec den 17–19 mars:

Damer
Anna Dyvik, Falun-Borlänge SK,
Hanna Falk, Ulricehamns IF,
Anna Haag, Anna&Emil sportklubb,
Ida Ingemarsdotter, Åsarna IK,
Charlotte Kalla, Piteå elit,
Stina Nilsson, IFK Mora SK,
Emma Wikén, Åsarna IK.

Herrar
Marcus Hellner, Gellivare skidallians,
Martin Johansson, IFK Mora SK,
Emil Jönsson, Anna&Emil sportklubb,
Teodor Peterson, IFK Umeå,
Viktor Thorn, Ulricehamns IF.

Redaktionella bloggar

Läsarbloggar