Skidbloggen

Charlotte Kalla, Marcus Hellner, Sofia Henriksson, Jennie Öberg, Ylva Stålnacke, Anton Lahdenperä, Kristoffer Jakobsen, Gustav Lundbäck, Hannes Grym, Hanna Öberg, Anna Magnusson, Ingela Andersson med flera. Ja, som ni ser så finns det få län som motsvarar Norrbotten i antalet elitåkare. Jag som ska följa deras framfart lite extra noga heter Håkan Svensson, som med penna i hand stått längs skidspåren i fem decennier. Jag kommer att följa mästerskap, världscuptävlingar och allt där emellan på längdsidan, men även rapportera och reflektera över länsåkare i andra sporter med skidor på fötterna. Tipsa gärna eller kom med synpunkter. Då mejlar ni till hakan.svensson@kuriren.com.

En mäktig skidhelg

Piteå Pust, vilken skidhelg..! Egen skidåkning på havet hemmavid, och många timmar framför Vinterstudions ingående och utmärkta TV-rapportering från de stora skidslagen.

Det har varit mycket att glädjas över i helgen. Dubbla VM-guld för skicrossessen Sandra Näslund och Viktor Öhrling Norberg, världscupseger i sprint för Stina NIlsson, och en pallpats som trea i dagens avslutande jaktstart i minitouren i kanadensiska Quebec.

Och alldeles nyss seger i världscupfinalen i slalom i Aspen för André Myhrer. Precis som i fjol..! Helt klart blir Myhrer , om han får ordning på en krånglande rygg och lite annat, en het medaljkandidat till OS nästa vinter.

Länshoppen Marcus Hellner och Charlotte Kalla har också skött sig med den äran borta i Kanada.  Marcus allra bäst med sin sjätteplats totalt i touren, och mest glädjande av allt  att han vann den avslutande jaktstartsetappen 15 km fritt, och därmed tar sin första världscupseger individuellt på flera år. Marcus avrundar en stabil säsong med sin tredje pallplats. och det är bra. Han hade inte rätta flytet på VM, men vem minns inte hans magnifika stafettsträcka på VM..?

Hellner blir glödhet på OS nästa år ach det blir också Charlotte Kalla som inte kunde vara med och kriga om pallplatserna i Kanada, men visade fortsatt stabil form.

Håkan Svensson

Riksgränsen het igen

Luleå Marcus Hellner

Marcus Hellner på läger i Riksgränsen. Arkivfoto: Yngve Johansson, Imega.

 När längdlandslagets andra läger för säsongen drar igång idag är det Riksgränsen och norska Sognefjell som välkomnar de blågula åkarna. Här väntar en veckas träningsläger på snö för Marcus Hellner och kompani.
– Vi kommer kunna lägga många timmars kvalitativ träning i bagaget på de här lägren samtidigt som vi får möjlighet att jobba med tekniken på snö, berättar förbundskapten Rikard Grip i ett pressmeddelande.

Våren har bjudit på ovanligt snörika förhållanden i fjällvärlden. Det möjliggör för längdlandslaget att genomföra ytterligare ett träningsläger på snö, cirka 2,5 vecka efter det att säsongens första läger avslutades.

Sju träningsdagar väntar herrarna när de idag anländer till Riksgränsen. Samtidigt samlas damerna i norska Sognefjell, där den första träningsdagen genomförs på tisdag.
– Genom att variera skidåkningen med kvalitativ barmarksträning kan vi träna med hög belasta på ett skonsamt sätt. Det är bra så här i början av barmarkssäsongen för att undvika skador, säger förbundskapten Rikard Grip angående möjligheten till träning på snö.

Riksgränsen var en klassisk träningsort för längdåkarna på 80- och 90-talen. På senare år har det emellertid varit mer sparsamt med träning där. Men nu är det alltså åter dags för den nordliga skidorten att få längdlandslagets herrar på besök.
– Det har kommit väldigt mycket snö i Riksgränsen i år och vi är väldigt glada över att återvända till dit. De gör allt för att bjuda herrarna på bra förhållanden under den kommande veckan. Vi får bra boende och fina skidspår, men det blir även barmarksträning med rullskidor och skidgång nedanför fjället, berättar herrtränare Lars Selin.

I Sognefjell får damerna sällskap av de svenska vallarna. De har som tradition att testa material där i maj då även de stora skidleverantörerna finns på plats.

Jonna Sundling missar lägret i Sognefjell. Hon har under en lång tid besvärats av upprepade halsinfektioner som påtagligt begränsat hennes möjligheter att träna och tävla. Bland annat missade hon vinterns VM i Lahtis, dit hon var uttagen.
Efter en noggrann medicinsk utredning har hon och landslagsläkaren, tillsammans med en specialist inom öron-näsa-hals, kommit fram till att avlägsna halsmandlarna. Operationen genomförs på Sophiahemmet idag, måndag.
– Det är visserligen OS-säsong och jag kommer att missa en del träning, men det känns skönt att göra operationen nu istället för att skjuta på det. Jag är fortfarande ung och vill få det bortgjort så att jag kan fokusera på min träning, säger Jonna.


Länstrio i grupperna

Piteå Sofia Henriksson, Piteå Elit behåller sin landslagsplats. Foto: Håkan Svensson

Sofia Henriksson, Piteå Elit behåller sin landslagsplats. Foto: Håkan Svensson


Längdlandslagets träningsgrupper inför OS-säsongen 2017/2018 är uttagna.
– Vi fortsätter satsa offensivt med en stor landslagstrupp på 10 damer och 10 herrar i träningsgrupp 1, berättar förbundskapten Rikard Grip i ett pressmeddelande.
Tre norrbottningar finns som väntat med i träningsgrupperna. Det är Marcus Hellner, Gellivare Skidallians på herrsidan samt Sofia Henriksson och Jennie Öberg på damsidan. Sofia återfinns i grupp 1, medan Jennie får plats i grupp 2.
Charlotte Kalla, Piteå Elit, har som Skidbloggen berättat tidigare ställt sig utanför landslagsgrupperna fram til tävlingssäsongen.

Det svenska längdlandslaget kan se tillbaka på en mycket framgångsrik tävlingssäsong. 32 pallplatser på världscupen tagna av 17 olika individer är bättre än någonsin tidigare.

Nu är träningsgrupperna för säsongen 2017/2018 uttagna, en vinter med OS i Pyeongchang som den stora höjdpunkten.
– I laget finns flera etablerade och framgångsrika åkare. Jag tänker framförallt på Stina Nilsson, som stod på pallen hela elva gånger i vinter, Hanna Falk, med sina sex pallplatser, samt Calle Halfvarsson och Marcus Hellner med fem respektive tre pallplatser, säger Rikard Grip.
– Men vi har även tagit in några unga spännande åkare, som till exempel Ebba Andersson och Anna Dyvik, på damsidan. De gjorde fina säsonger i fjol och blev båda två uttagna till VM i Lahtis.

Charlotte Kalla, som tog tre VM-medaljer i Lahtis och stod på världscuppallen fyra gånger i vinter, meddelade tidigare att hon väljer att stå utanför landslagets träningsgrupp även i år. Hon ingår därmed inte i laget.

På herrsidan står landslaget inför en generationsväxling. Veteranen Johan Olsson meddelade tidigare att han lägger tävlingsskidorna på hyllan och flera av herråkarna som finns kvar i laget har varit med i många år.
– Vi har en spännande utmaning framför oss där vi måste fylla på med unga lovande åkare. I år lyfter vi in Axel Ekström som ny i landslaget, samtidigt som vi satsar vidare på unga talanger som Jens Burman, Oskar Svensson och Viktor Thorn. De tog alla värdscuppoäng den gångna säsongen. Oskar tog sig ända upp på pallen i teamsprinten i Toblach, säger Rikard Grip.

Landslagets tränarkonstellationen blir densamma som föregående säsong, med damtränarna Johan Granath och Ole-Morten Iversen, samt herrtränarna Ola Ravald och Lars Selin.
– Vi kan se att satsningen vi gjorde med fyra heltidstränare för landslagets träningsgrupp innebar att de kunde arbeta närmare de aktiva än tidigare. Detta bidrog till att vi hade landslagets bästa säsong någonsin sett till antal pallplatser i världscupen, säger Rikard Grip.

Vid sidan av landslagets träningsgrupp 1 är dessutom elva åkare uttagna till träningsgrupp 2. Här ingår åkare som ligger på gränsen till att få träna i landslaget.
– Vi tar bort det tidigare utvecklingslaget och skapar istället en ny träningsgrupp med åkare som är över 23 år. Laget minskar från 16 åkare till 11 för att ge förutsättning till bättre uppföljning mellan tränare och åkare, berättar Rikard Grip.

Förra årets U-lagstränare tornedalingen Fredrik Uusitalo, fortsätter även i år.
– Fredrik blir ansvarig tränare för träningsgrupp 2, som vi tror kommer att vara med och slåss om OS- och världscupplatserna i vinter, säger Rikard Grip.

För att ytterligare bemöta generationsväxlingen och få ett mer långsiktigt arbete med att etablera nya talanger kommer inom kort ytterligare en nyhet att presenteras vad gäller laguppsättningarna.

Längdlandslagets träningsgrupper säsongen 2017-2018:

Träningsgrupp 1 damer
Ebba Andersson, Sollefteå skidor IF
Anna Dyvik, Falun-Borlänge SK
Hanna Falk, Ulricehamns IF
Anna Haag, Anna&Emil Sportklubb
Sofia Henriksson, Piteå elit
Ida Ingemarsdotter, Åsarna IK
Stina Nilsson, IFK Mora SK
Jonna Sundling, IFK Umeå
Linn Sömskar, IFK Umeå
Emma Wikén, Åsarna IK

Träningsgrupp 1 herrar
Teodor Peterson, IFK Umeå
Oskar Svensson, Falun-Borlänge SK
Emil Jönsson, Anna&Emil sportklubb
Marcus Hellner, Gellivare skidallians
Calle Halfvarsson, Sågmyra SK
Jens Burman, Åsarna IK
Daniel Rickardsson, Hudiksvalls IF
Viktor Thorn, Ulricehamns IF
Axel Ekström, Garphyttans IF
Karl-Johan Westberg, Borås SK.

Träningsgrupp 2 damer
Jennie Öberg, Piteå elit
Maria Nordström, Ulricehamns IF
Evelina Settlin, Hudiksvalls IF
Maja Dahlqvist, Falun-Borlänge SK
Elin Molin, Åsarna IK

Träningsgrupp 2 herrar
Simon Persson, IFK Umeå
Simon Andersson, Falun-Borlänge SK
Gustav Eriksson, Falun-Borlänge SK
Simon Lagesson, Åsarna IK
Erik Silfver, IFK Umeå
Karl-Johan Dyvik, Falun-Borlänge SK

Ett väntat Kalla-val

Klimpfjäll

Kalla Foto: Håkan Svensson

Charlotte Kalla fortsätter som väntat sitt egen satsning. Foto: Håkan Svensson

Under nästa vecka kommer förbundskapten Rikard Grip presentera landslagens träningsgrupper för säsongen 2017–2018.
I truppen kommer inte Charlotte Kalla, Piteå elit, att vara med då hon har valt ett eget upplägg även denna försäsong.
– Jag har bestämt mig för att stå utanför landslaget den kommande träningssäsongen till förmån för att utveckla samarbetet med gänget som fanns runt mig förra träningssäsongen, berättar Charlotte Kalla.

Det blev ett lyckat VM och en världscupssäsong med flera pallplatser för Charlotte, som nu siktar mot OS i vinter.
– Efter en framgångsrik säsong är det spännande att ta sats mot den träning jag behöver inför OS i Sydkorea. Jag känner mig väldigt motiverad!
– Just nu är jag mitt uppe i ledigheten och njuter av att vara ledig. Nästa fredag drar säsongens första läger igång med vårskidåkning i Saxnäs, säger Charlotte.

På Svenska Skidförbundet tycker man att det är tråkigt att Charlotte även i år väljer att stå utanför laget, samtidigt som man accepterar hennes beslut.
– Vi hade gärna sett Charlotte tillbaka till landslagets träningsgrupp, men det fungerade bra förra året och vi respekterar det beslut Charlotte tagit. Vi från Svenska Skidförbundet kommer att göra vad vi kan för att stötta henne i den egna satsningen. Det viktigaste är att Charlotte känner sig trygg och kommer i god form, för alla vill vi ju se svenska framgångar i skidspåren kommande säsong med OS i Pyeongchang som den stora höjdpunkten, säger Johan Sares, längdchef.

Charlotte Kalla kommer inte ge någon kommentar angående kommande träningsupplägg förrän den 2 maj i samband med en pressträff i Saxnäs. (Pressmeddelande)

KOMMENTAR/ SKIDBLOGGEN

Charlotte Kalla fortsätter med sitt egna upplägg även över OS i Pyeongchang kommande vintter.

Det är absolut ingen skräll för min del, utan helt väntat, även om jag också också har full förståelse för Skidförbundets önskan att få tillbaka sin fixstjärna i landslagsgruppen.

Men efter vinterns häftiga medaljskörd vid VM i Lahtis så är det lätt att förstå att Charlotte vill fortsätta sitt egna upplägg tillsammans med sitt eget team med personlige tränaren Magnus Ingesson, systern och teurapeuten Cecilia Kalla, fystränaren Stefan Thomson samt mentale rådgivaren Thomas Nilsson och hela Piteå Elits fullfjädrade organisation.

Jag förespråkade flera månader i förväg i en uppmärksammad krönika i Norrbottens-Kuriren inför förra säsongen  att Charlotte Kalla skulle satsa på egen hand, och så blev det.

Med vinterns makalösa VM-resultat, efter en tuff öppning på säsongen med hjärtflimmer och annat, så var det nog givet att välja en fortsättning i varje fall över OS i Sydkorea, även om Charlotte nog också lockas en del av landslagsgemenskapen.

Jag håller inte alls för otroligt att Tärendös stolthet kan vara tillbaka i landslaget inför VM-vintern i Seefeld 2019, när hon på karriärens sista (?) storsatsning vill bjuda förbundet tillbaka för stödet därifrån och visa kommande talanger vägen till framgång.

Men OS-satsningen, som hon för övrigt inleder i Saxnäs, bara ett par mil från min stuga vid Kultsjöns strand i södra Lappland där jag nu sitter och författar denna kommentar , den får ske enligt egna tankar och planer.

Här, och i Saxnäs, där jag varit ute och testatspåren för några dagar sedan, råder ypperliga skidförhållanden i fjällterrängen, och det träningslägret blir ett härligt avstamp inför en OS-vinter, som lovar att bli någonting alldeles extra.

Håkan Svensson

 

Han är en av de största

Klimpfjäll johan olson. Foto: Håkan Svensson

Karriärens höjdare. Johan Olsson under sitt makalösa femmilslopp i Val di Fiemme 2013. Foto: Håkan Svensson

Som väntat valde Johan Olsson att lägga av som elitåkare efter en glansfull karriär.
Han hade inget mer bevisa, och att fortsätta karriären vid 37 års ålder med sikte mot OS känns faktiskt som ett skakigt koncept.
Nu slutar han när han står på topp. Det konstaterar jag även om VM i Lahtis senast blev en besvikelse för honom.
Johan Olsson går till skidhistorien som en av de allra största, och han har radat upp fenomenala insatser år efter år.
Det har Johan klarat trots att han nästan varenda säsong plågats av skador och sjukdomar.
På ett makalöst  sätt har han lärt känna sin kropp, och förmått vrida ur allt sitt bästa, när det gällt som allra mest i de stora mästerskapen.
Den största bedriften i hans fantastiska karriär är i mina ögon utan tvekan femmilssguldet vid VM i Val di Fiemme 2013, då han gjorde det obegripliga och gick loss tidigt från övriga löpare i masstarten, och höll tätpositionen ända in i mål.
Då skrev han verkligen skidhistoria, och det var en gigantisk förmån att få uppleva det bragdloppet på plats i den italienska skidmetropolen.
Jag minns hur jag sprang mellan spåren ute i skogen under hela loppet och fotade , noterade tidsdifferenser, och pushade hans makalösa kamp i ensamheten med högljudda hejarop.  Sånt ska väl inte en journalist ägna sig åt.., men den gången kändes det faktiskt helt okej..
Det man tänkte hela tiden var: När ska den jagande flocken hinna ikapp..? När.?
Men ingen hann ikapp, och Johan fick tårögd kliva högst upp på guldpallen, efter att ha gjort den omöjliga...
Jag har varit med om många fantastiska händelser vid skidspåret under ett halvsekel som reporter, men Johans lopp i Val di Fiemme är garanterat det mest sensationella och överraskande guld jag upplevt. En idrottsögonblick utan motstycke. Hans guldlopp var en makalös bedrift, som bara en kille med Johan Olssons unika pannben kunde fixa.
Tack för allt, vår skidhjälte.
Håkan Svensson

 

Klätterkungens uppvisning

Gällivare hellner

Klätterkungen Marcus Hellner visade sin klass. Foto: Yngve Johansson, Imega.


Hon besegrade berget och knäckte konkurrenterna – Anna Haag körde hem Volkswagen Tour 2017 efter en bländande uppvisning i den avslutande ”monsterklättringen” från Hellnerstadion till toppen av Dundret.

-Men oj så grymt brant det var, det är en konstant kamp mot sig själv då du bara vill sluta åka. Väl uppe på toppen är man riktigt nöjd med sig själv, superkul att kunna hålla ihop det hela och vinna, säger Anna.

Hon gick ut i delad ledning med landslagskompisen Jennie Öberg, Piteå Elit och de hade följe efter den inledande 2,5 slingan på världscupspåren, men när tjejerna väl tog sig an 400-meters stigningen i Fjällbranten var det inget snack om saken. Anna tog direkt kommandot i den branta klättringen och i mål var hon hela 1 minut och 16 sekunder före Jennie, eller ungefär 100 meter – så brant är upploppet!

anna haag

Damvinnaren Anna Haag jublar på Dundrets topp. Foto: Yngve Johansson


På herrsidan fick Marcus Hellner revansch efter debaclet med en bruten stav i citysprinten i torsdags och spurtförlusten på femmilen igår. Han gick ut som sjua, 21 sekunder efter ledande Marcus Grate. Den tiden plockade Marcus igen redan på uppvärmningsrundan och i Fjällbranten är det få åkare i världen som matchar ”Klätterkungen”

Marcus kunde ganska enkelt försvara toursegern från förra året. Lördagens 5-milssegrare Anders Svanebo gjorde visserligen ett försök att hänga på, men var chanslös. På toppen var han 1 minut och 32 sekunder efter Hellner som tvåa.

-Skönt att få ge igen lite efter några dagar då jag tagit för mycket stryk. Jag gillar klättringen, det är en häftig avslutning på touren med en grym vy när man går i mål på toppen, konstaterade en nöjd segrare i ett pressmeddelande.

Redaktionella bloggar

Läsarbloggar