Logga in
Logga ut

Anton Olofsson

Sillybloggen

Fotbollsbloggen gör ett omtag och satsar enbart silly season. Hädanefter blir det bara rykten och övergångar från den norrbottniska fotbollen. Anton Olofsson, 28, sitter bakom tangentbordet och levererar länets mest initierade läsning.

Tips mottages väldigt tacksamt.

Mejl: anton.olofsson@norrbottensmedia.se
Twitter: @antonolofsson89

Tillsammans gör vi det här till något riktigt bra! 

Varför alla tränaravhopp?

Luleå Det har varit ovanligt mycket tränaravhopp den här säsongen. Senast på tur att lämna sin post är Dave Timmins som efter tre matcher och lika många förluster viker in kepsen.

Hemlängtan är den officiella orsaken. Kan nog ligga mycket bakom det, men uppgifter som jag får om Gällivare/Malmberget är att det också ska ha varit en lite stökig tid med Timmins vid rodret. Det pratas om en del konflikter med spelare som har ansett att han varit för hård som ledare. Inte lyckats få de uppgifterna bekräftade. Däremot kunde alla som befann sig i Arcus under Arnes Bil Cup se att engelsmannen var väldigt krävande och hade en ton som ibland lät mer frustrerad än konstruktiv under matcherna.

Nu tar Erhan Karabeg över som huvudtränare. Laget står på 0 poäng, så sämre kan de ju inte gå. Tacksamt läge att ta över.

***

Noterar att Luleå SK nu har gått ut med att man har värvat Raimi Sulaimon från Bergnäset. Ni minns vart ni läste det först.

Anton Olofsson

Anfallaren återvänder till Kiruna

Luleå Här kommer några korta silly season-stick som jag snappat upp på sistone:

* Gibson Bardsley har lämnat Linköping City och flyttat hem till Kiruna, enligt Corren. En skada ligger bakom det beslutet. Oklart vad för skada det är och ifall han kommer återvända för spel i Kiruna FF eller inte.

* Bergnäsets stora succéman på slutet har varit Peter Ekman. Det blev två mål mot Ohtana och sedan ytterligare två mål mot Umeå FC Akademi. Redan efter debuten stod det klart att Baik flyttat upp honom till A-laget från utvecklingslaget. Dessutom har klubben värvar fransmannen Amor Ben Hariz. Snabb anfallare som tydligen ska ha provtränat med IFK Luleå.

* En sista nyhet som jag fått höra från flera olika håll nu är att IFK Luleå-junioren Sebastian Wigerbäck har varit i Åtvidaberg och provat på deras miljö. Ännu en junior med tankar på flytt?

Anton Olofsson

Senaste nytt i Uddström-fallet

Luleå En liten uppföljning på Axel Uddström-övergången: Ingenting är klart i dagsläget, men det ska ha varit ett möte i onsdags där det hela diskuterades.

Eftersom övergångsfönstret är stängt handlar det helt enkelt om att IFK Luleå ska vara villig att släppa spelaren. Uddström är amatör, vilket innebär att han kan skrivas över även fast transferperioden är stängd.

Det troliga är väl att det här är löst ganska snart och att vi får se Uddström debutera inom kort för Piteå. Samtidigt sitter IFK på leken och har all makt att bestämma hur det utvecklar sig. Men med tanke på att man släppte Andreas Hedman till Kalix utan vidare, och att man tydligt visat att Uddström inte är någon man satsar på så borde det gå smidigt att lösa.

Anton Olofsson

IFK Luleå är en bluff

Luleå 0, 7, 0, 11, 0. Nej det är inte början på ett mobilnummer, det är Axel Uddströms minuter på planen i de fem första seriematcherna i IFK Luleå. Eller som vi kan säga; de fem sista. För något mer spel i klubben blir det inte den här säsongen.

I en intervju med kollega Emil Larsson berättar Uddström att han är överens om en övergång till Piteå IF.

Det är ett stort misslyckande av IFK Luleå att bli av med 19-åringen, som kom från Gif Sundsvalls organisation inför säsongen, särskilt så här tidigt på säsongen. Uddström har inte fått chansen överhuvudtaget att spela sig in i en startelva. Vilket är väldigt märkligt med tanke på att det var lite av en prestigevärvning att sno honom framför Piteå.

Exakt hur det här löser sig rent administrativt vet jag inte. Eftersom övergångsfönstret är stängt bör det bli tal om lån fram till sommaruppehållet och sedan en transfer.

Det behövs stor rannsakning i föreningen. Den bild som målades upp inför säsongen om att fostra egna spelare från Norrbotten och bygga ett lag runt dessa var en bluff. Ur den talangfulla trion Axel Uddström, Islam Burman och Jonatan Vikström är det endast Burman som vid ett (1) tillfälle tagit plats i startelvan. Visst, Vikström har haft vissa skadebekymmer, men hand upp de som tror att han hade startat fler matcher om han varit fullt frisk. Istället har spelare utifrån, som inte övertygat nämnvärt, fått den speltiden. 

Okej om det var riktiga pangvärvningar. Men det är det inte. Hur en sådan som Islam Burman hålls utanför laget övergår mitt förstånd. Särskilt som konkurrensen är allt annat än hård på hans position, samt att hans kvaliteter helt saknas centralt på mitten.

Fortsätter det så här blir jag inte förvånad om fler spelare tar samma beslut som Axel Uddström.

***

När vi ändå är inne på övergångar så kan väl konstateras att Bodens BK har skrivit kontrakt med Zak Guerfi över 2019. Engelsmannen kom via LFE på tre månaders gratis spel i BBK. Han har imponerat under sin tid.

Men man kan även i detta fall konstatera att det har hållit en lokal spelare utanför elvan i form av Kevin Roberts. Två starter och tre inhopp har det blivit för Roberts som definitivt håller bra division 2-klass.

Anton Olofsson

Målskytten ska vända trenden

Luleå Fjolårets succégäng IFK Kalix är enda laget i division 3 som ännu inte har tagit någon poäng.

I helgen väntar hemmamatch mot nykomlingen Infjärdens SK. Då passar Kalix på att förstärka truppen. Nu är nämligen anfallaren Anthon Eriksson tillbaka i laget. Eriksson, som har en mer framgångsrik karriär som hockeyspelare, var med om att ta Västerås upp till allsvenskan den här säsongen. Dessförinnan spelade han en halv fotbollssäsong med Kalix och gjorde fem mål.

Det är alltså en stark målskytt som laget får in. Kan vara det som behövs för att börja plocka poäng.

Anton Olofsson

Lämnar fotbollen - efter 29 år

Luleå Så länge jag kan minnas har Övertorneå SK förknippats med tränaren Peter Emanuelsson. Så blir det inte längre. Efter 29 år i fotbollens tjänst meddelar Emanuelsson nu att han lämnar.

I ett mejl till undertecknad berättar han att tiden kommer läggas på annat. Exempelvis fiska med barnbarnen i sommar.

Vilka som ska tränare Övertorneå? Det blir en trio bestående av Henrik Luttu, Hans Kero och Peter Älgamo.

Noterbart inför årets säsong är också att Santeri Viitasaari och Jari Jefremoff har lämnat för spel i Finland. Nya för i år är Jacob Rautila och Erik Älgamo från Pol/Svanstein.

Anton Olofsson

Redaktionella bloggar

Läsarbloggar