Logga in
Logga ut

Anton Olofsson

Sillybloggen

Fotbollsbloggen gör ett omtag och satsar enbart silly season. Hädanefter blir det bara rykten och övergångar från den norrbottniska fotbollen. Anton Olofsson, 28, sitter bakom tangentbordet och levererar länets mest initierade läsning.

Tips mottages väldigt tacksamt.

Mejl: anton.olofsson@norrbottensmedia.se
Twitter: @antonolofsson89

Tillsammans gör vi det här till något riktigt bra! 

Superförstärkning för Piteå

Luleå Sedär. Det blev en förlängning i Piteå för Samuel Naiwo. Det betyder naturligtvis massvis för PIF som, när jag såg laget i Arcus, saknade just en Naiwo i form.

I fjol var han en av länets bästa spelare under första halvan. Sedan sjönk prestation en del på hösten, mycket på grund av en vadskada. Återstår att se om britten är återställd. Det som sades i fjol var att Naiwo inte hade 90 minuter i sig på grund av skadan och att det varit besvärligt att komma tillbaka från den.

I fullt slag är han god för upp emot 30 poäng under en säsong.

Den här förstärkningen innebär också att det blir ett hyperintressant trekejsarslag i Norrbotten. På pappret tycker jag att IFK Luleå har det bästa laget, men man har inte fått ihop det på försäsongen. Det finns några spelare jag sätter ett frågetecken kring.

Bodens BK ligger i förarsätet just nu, med en månad kvar till seriestart. Det är anmärkningsvärt hur fort som Tomas Eriksson har fått ordning på grejerna som ny tränare. Där finns en jättespännande mix av egna talanger, etablerade norrbottningar och spets utifrån.

Men Piteå är inte oävna heller. Det kanske inte är det flashigaste laget, men man har en stomme att jobba vidare på från i fjol. Offensivt finns också vassa killar som Naiwo, Joel Edström, Gustav Nordh, Johannes Lidström och Gustav Rönnbäck-Wallin

Det lär bli en riktig rysare och jämnheten kommer bli nyckeln för att ta hem den här serien.

Anton Olofsson

Starkare styrelse efterfrågas

Luleå Så. Då vet vi vem som tar över efter Nicklas Larsson som ordförande i IFK Luleå. Det blir företagaren Lennart Ohlson, 62.

Här finns en intervju för de som är intresserade av att veta lite mer om honom och hans tankar inför uppdraget.

Mina tankar? Det behövdes någon form av förändring. Jag hade själv inga problem med Larsson. Varje gång vi hade med varandra att göra var det ett proffsigt bemötande och han hade stora tankar och planer om vad man kunde göra med klubben. Både vad gäller ekonomi och satsning på damer och ungdomar. Däremot var han svårtillgänglig. Ännu mer så när det stod klart att det inte skulle bli någon fortsättning på posten. Jag vet också att folk i klubben hade samma problem. Och det är lite problematiskt som ordförande i en liten klubb.

Men det som var mest problematiskt, och som jag anser är den kanske enskilt största orsaken till att det blivit infekterat kring talangfrågan i klubben, är en avsaknad av tydlig ledning och styrning.

Anledningen till att spelare, ledare och föräldrar känner sig lurade är att klubben gick ut med en sak inför säsongen och sedan vek ned sig och valde en annan väg. I det läget skulle IFK Luleå, med sin ordförande i spetsen, varit mer rakryggade, satt ner foten och sagt: "Det är så här klubben har valt att göra".

Så en mer självsäker, tydligare och starkare styrelse är vad som efterfrågas.

Sen ska sägas att det också har hänt en del positivt det här året. Det är inte några rubriker om dålig ekonomi, det finns ett lovande samarbete med Lira på ungdomssidan och tjejverksamheten fortsätter utvecklas. 

Om Lennart Ohlson kommer vara rätt man på rätt plats har jag inte den blekaste aning om. Det vore konstigt att spekulera kring en person som jag inte känner till bättre än ett cv och ett telefonsamtal på 15 minuter. Styrelsesammansättningen tycker jag dock ser intressant ut på papper och jag hoppas att det kan bli ett mer enat IFK Luleå nu. 

***

Älskar ni att se våra livesända matcher på kuriren.nu så kan jag ge glädjebeskedet att det blir ett dubbelmöte mellan Bodens BK och Piteå IF att se fram emot.

På fredag 19.00 sänder vi Boden-Piteå från Boden Arena (seriematch).
På måndag 19.30 sänder vi Piteå-Boden från LF Arena (Coop Cup semifinal) i samarbete med Piteå-Tidningen.

Det blir skoj!

***

Slutligen vill jag också uttrycka sorg över Sebastian Wiklander som gick bort i helgen. En toppenkille på alla sätt och vis och den bästa stilisten som har ansvarat för den här Fotbollsbloggen. Vissa journalisters texter läser man med deras röst. Seppo var en sådan. Varje artikel eller inlägg fick mig att höra en Göteborgsdialekt i huvudet. Det var själ och hjärta i hans verk - men också en stor portion finurlighet och eftertanke. 

Vi är många som sörjer en tidigare kollega och vän.

Anton Olofsson

Nyckelspelaren lämnar

Luleå Här kommer ett inlägg då vi återgår lite till silly season och övergångar.

Det är ju faktiskt en del som har hänt som är värt att avhandla.

***

En nyhet som jag såg på PT för någon vecka sedan är att nyttige Martin Hallén Almroth i Storfors försvinner under sommaren för att jobba på Radiosporten.

***

Själv kan vi på Kuriren och NSD avslöja idag att Shauna Peare, som startat samtliga nio matcher i Assi, kommer använda en klausul och bryta sitt kontrakt. Ytterligare ett nyförvärv alltså som inte blir kvar hela säsongen. Nu har jag inte sett Assi nog mycket i år för att göra en bedömning om det blir ett tufft avbräck eller ej. 

Det som kan konstateras är väl att truppen redan innan var ganska tunn, särskilt på backplats.

***

Något som däremot med all säkerhet är ett tufft tapp är att Notviken blir av med sin nyckelspelare Rebecka Lundblad Roth som efter studier flyttar till Stockholm. I mina ögon var det lagets klart bästa spelare, som borde ha varit på åtminstone elitetta-nivå - kanske högre.

Anton Olofsson

Rätt lag vann byaderbyt

Luleå Sådär. Just tillbaka från Pålbacka där jag bevittnat Ersnäs-Alvik (0-1)

Det var länge sedan jag befann mig på den planen, och länge sedan jag såg en match i fyran. Kvaliteten på fotbollen var såklart skiftande, men det var kul att se en hel del profiler i Ersnäs och lika roligt att se Alviks enormt talangfulla lag.

Ersnäs har ju en blytung start på säsongen med sex raka förluster och visst syntes att man tvivlade lite på sitt eget spel. Allt för ofta tyckte jag att enda lösningen offensivt var långa bollar mot Ludwig Rydén och Jakob Vidmark som man hoppades skulle kunna suga ner pastejerna som targets. På pappret har man ju faktiskt några riktigt bollskickliga gubbar som Marcus Wahlevik och Mustafa Sharif och det borde man nyttja bättre med en lite mer passningsorienterad fotboll - kan jag tycka. Nåja, jag har ju bara sett Ersnäs en gång i år.

Bäst i hemmalaget var målvakten Joakim Holma som stod för flera riktigt kvalificerade räddningar. Dock chanslös på målet där han först räddade ett skott, men inte fick hjälp på returen. Plus också till mittbacken John Bergmark och högerbacken André Lindfors som med rutin, kraft och placeringssäkerhet avstyrde flera lägen när Alvik var på väg framåt.

Matchens lirare var i mina ögon Alviks kreative mittfältare Henrik Drugge. Väldigt teknisk och hal spelare som var bra på att skapa lägen för både sig själv och andra. Låg också bakom segermålet på en grym individuell prestation. Målet som för övrigt gjordes av Hugo Bergman, 15, en av länets största talanger. Bergman är också klar för Gif Sundsvalls fotbollsgym och lär få en bra skolning där. Han var en de mer framstående i kvällens match.

Slutligen måste man också plussa de två rutinerade spelarna i Alviks väldigt unga lag, Robert Nyström och Linus Backman. Deras rutin är extremt värdefull för det här laget. Backman som stabil mittback att luta sig emot och Nyström på mitten som kan alla tricks i boken och sällan förlorar en duell.

Segern var i slutändan inget att säga om. Alvik var det bättre laget, och särskilt efter sitt ledningsmål hade man flertalet chanser att öka på resultatet.

I och med segern gick Alvik upp på en fjärdeplats i tabellen och har fortfarande inte förlorat någon match. Man grämer sig säkerligen över de två senaste kryssen där man har tappat tvåmålsledningar vid bägge tillfällena. Fyra poäng till skulle innebära samma som serieledande Älvsbyn. Mattias Winroth-tränade Alvik ser väldigt spännande ut och jag är övertygad om att det är ett lag som kommer växa för varje match. Ser man det ur ett ännu längre perspektiv bör den här spelargruppen, om de håller ihop, vara redo för högre nivåer inom ett par år.

Anton Olofsson

Tankar efter IFK Luleå-GMFF

Luleå Stort tack till alla som tittade på livesändningen i går när IFK Luleå besegrade Gällivare/Malmberget med 4-0.

Det var en ganska lätt match att analysera. Ett GMFF som kom med en enda inställning; att försöka spela 0-0. Det höll i en halvlek, men inte mer. Allt annat hade naturligtvis varit brutalt orättvist i den här matchen. IFK var minst två klasser bättre, särskilt som Gällivare saknade nyckeltrion Yei Gonzales, Alun Webb och Aaron Spear. Jag kunde också under gårdagen avslöja i sändningen att dessa tre har spelat sina sista matcher i klubben. Kontraktet är brutet med samtliga.

Spear är klar för IFK Östersund, Gonzales hade bara ett tremånadersavtal som inte förlängs (delvis på grund av skador) och Webb har drabbats av sjukdom i familjen som gör att han flyttar hem.

Det smärtar naturligtvis en klubb som är nästjumbo. 9 av lagets 12 mål har gjorts av Spear och Webb. Nu är det upp till sådana som Mac Chahrour och Mikael Jannok att fylla luckan i den kolumnen.

Jag räknar kallt med ett par nyförvärv, annars blir det här otroligt svårt. Det enda positiva i en väldigt mörk siutation just nu är att unga talanger som Pelle Sammelin, 14, och Miguel Hansson, 16, får speltid.

Sammelin gjorde absolut inte bort sig trots att han spelade 90 minuter mot betydligt mer rutinerade spelare.

Allra bäst i GMFF var Jacob Lever. Jag hade fått höra att han var något extra och det visade han prov på. Placeringssäker, snabb, stark, hög fotbolls-iq och bra tillslag med vänstern. Visserligen en lite nonchalant miss vid IFK:s 4-0-mål, men i övrigt väldigt bra. Övriga spelare tycker jag kan bättre.

IFK Luleå då? Det går inte att komma undan från att Tetteh Komey verkligen gör det han ska: leverera mål. Återigen var det han som bröt isen i ett dödläge. Tionde målet för säsongen och mer kommer det bli. Tvingades kliva av efter målet, men det ska nog inte vara någon fara. Otroligt viktig spelare som besitter unika egenskaper i det här laget.

William Olausson bände in ytterligare en frispark. Inte hans tjusigaste mål, men det räknas det också.

Martin Oscarsson berömde vi i sändningen för hans andra halvlek. Kändes betydligt mer offensivt inställd då och tog bollen oftare in i straffområdet eller till inspel. Kul att se. Oscarsson har väldigt många fina kvaliteter som spelare och ibland önskar man att han just ska utmana mer, spela lite vågat och ge sig in i "skitiga" situationer.

Ethany Mahoto var positiv från start i Andrea Kimpalas frånvaro. Tycker att IFK kunde nyttjat hans kant lite mer för oftast hände det bra saker när han fick bollen.

Slutligen måste vi också nämna att TRE juniorer byttes in. Isak Abrahamsson fick rejält med speltid när Komey gick sönder och Tobias Pettersson hann med ett mål. Dessutom gavs Jonatan Vikström sina första minuter den här säsongen.

Jag kunde heller inte hålla mig från garv när speakern gav mig ögonkontakt och konstaterade följande efter Petterssons 4-0-mål: "Tobias Pettersson...junior...en av flera på planen faktiskt". En tydlig passning till min talangserie som publicerades förra veckan. Skön humor.

Slutligen: IFK Luleå i topp i serien. Mest gjorda mål. Minst insläppta. Mer rättvis serieledare hittar vi inte och laget har verkligen kommit igång och ser ut som en blivande seriesegrare.

Anton Olofsson

Stjärnan saknas i derbyt

Luleå I kväll är det en riktig höjdare på Skogsvallen. 19.00 är det avspark mellan IFK Luleå (som kan gå upp i serieledning om man vinner eller spelar oavgjort) och Gällivare/Malmberget som haft en tuff inledning på säsongen.

Matchen livesänds på kuriren.nu och nsd.se. Klicka på länkarna för att komma till artikeln.

Vad är senaste nytt inför matchen då? Jo, Gällivares stjärna, och skyttekung, Aaron Spear saknas på grund av avstängning. Däremot är mittbacken Jacob Lever tillbaka. Viktigt för GM eftersom han har varit en av lagets bästa spelare.

I IFK Luleå saknas avstängde Andrea Kimpala, samt skadade Islam Burman och Samuel Lockman.

Anton Olofsson

Redaktionella bloggar

Läsarbloggar