Logga in
Logga ut

Anton Olofsson

Sillybloggen

Fotbollsbloggen gör ett omtag och satsar enbart silly season. Hädanefter blir det bara rykten och övergångar från den norrbottniska fotbollen. Anton Olofsson, 28, sitter bakom tangentbordet och levererar länets mest initierade läsning.

Tips mottages väldigt tacksamt.

Mejl: anton.olofsson@norrbottensmedia.se
Twitter: @antonolofsson89

Tillsammans gör vi det här till något riktigt bra! 

Mina allstarlag

Luleå Så här i lugna tider går tankarna till lite annat än övergångar och matchanalyser.

En ständig tanke jag brukar gå och fundera lite kring är hur ett toppat Norrbottenslag skulle se ut. Säg att man samlade de absolut bästa som just nu spelar i länet och gjorde en satsning mot division 1 och så småningom superettan. Vilka skulle ta plats och hur skulle elvan se ut?

Det är så klart en svår fråga med många lager. När du vill samla de bästa spelarna och göra ett allstar-lag brukar det oftast betyda att det blir en enorm övervikt på offensiven.

Men om man försöker få ihop en rimlig elva skulle jag nog välja ut följande:

Tomas Adell (IFK Luleå).
Erik Stenberg (Boden)-William Olausson (IFK Luleå)-Fredrik Lundgren (IFK Luleå)-Jakob Johansson-Inga (Boden).
Emil Johansson (IFK Luleå)-Arish Nouri (Boden).
Samuel Naiwo (Piteå)-Willie Clemons (Boden)-Gustav Rönnbäck-Wallin (Piteå).
Tetteh Komey (IFK Luleå).

Det här är en elva där jag inte spekulerat så mycket kring vilka som har störst potential, utan snarare de som för stunden är bäst. En gedigen backlinje med två offensiva kanter som kan komma runt på inlägg. Ett sittande mittfält med bollskicklighet och hårt jobb, samt en dödlig trio där framför. Plus en anfallare som gör mål och kan skapa lägen helt på egen hand. 

Dock är det ju alldeles för många spelare som var tvungen att cuttas. Så jag kände mig nödgad att göra ett andralag också. Och egentligen är det inget som säger att inte det här laget hade vunnit ett möte mellan de två lagen.

Jens Resin (Boden).
Joachim Olofsson (Piteå)-Jacob Lever (GMFF)-James Burgin (Piteå).
Islam Burman (IFK Luleå)-Alex Naylor (Piteå)
Anton Andersson (IFK Luleå)-Max Wårell (Boden)-Oscar Stjernquist (Boden).
Jack Green (Boden)-Joel Edström (Piteå).

Visst kittlar tanken med stjärnlag?

Anton Olofsson

Har vi hört "tidsbrist" förut?

Luleå Mhm, ytterligare ett tränarbyte i den norrbottniska fotbollen. Det känns som att den här säsongen tar något sorts rekord. Först var det en jädra massa nya tränare inför säsongen och sedan har det stormat lika mycket sedan serierna drog igång.

Assi har nu sin tredje huvudtränare på en halv säsong. Redan förra veckan fick vi på Sporten indikationer på att Andreas Nilsson var på väg bort och att Kenth Wärja skulle ersätta. Tyvärr fick vi inte det bekräftat. Men det visade sig stämma. Anledningen med tidsbrist och så vidare har ni säkerligen redan läst om. 

Jag är mer intresserad av vad det får för effekt för laget. Till att börja med är det olyckligt med ytterligare en ny huvudtränare nu när Assi äntligen kommit igång efter en trög start. Faktum är att laget med en fullträff under hösten skulle kunna utmana i den absoluta toppen. Nu tror jag inte så blir fallet. Truppen är lite för tunn för det och jag har svårt att se att man skulle sopa rent även i toppmatcherna.

Det positiva är att det inte finns någon risk för nedflyttning. På det viset är ett tränarbyte harmlöst. Det som förvånar mig lite är att kontraktet med Kenth Wärja är för enbart resten av säsongen. Det verkar lite onödigt att byta tränare igen om det ändå ska in ännu ett nytt namn för säsongen 2019. Jag anser att man i det här läget borde ha rekryterat en huvudtränare och skrivit ett kontrakt för resten av den här säsongen - men också för nästa. Nu kanske sådana planer finns med Wärja, vad vet jag.

***

För som jag har förstått det var det inte helt omöjligt för Andreas Nilsson att fortsätta med Marcus Roininen, även om det har varit en tuff vår. Man hade kunnat genomföra säsongen. Kanske inte på optimalt sätt, men det hade fungerat. Så om man då verkligen vill göra ett byte tycker jag långsiktighet borde ha varit nyckelordet.

***

Det har varit en pannkaka-säsong för Assi och det är faktiskt anmärkningsvärt imponerande att laget är femma i serien med tanke på all turbulens som varit med spelare hit och dit och tränare som lämnat 1,5 vecka innan seriepremiär.

***

I och med att risken är överhängande att Assi hamnar i ingemansland ganska tidigt på hösten är det absolut viktigaste just nu att skapa en bra grund för 2019. Fortsätta utveckla sitt spelsystem. Redan nu prata med spelare om förlängning. Sondera marknaden kring tänkbara värvningar och kvalitetssäkra både kompetens och personlighet. Samt tidigt göra klart med en tränare.

Det känns synd och tråkigt att en ung egenfostrad tränare som Andreas Nilsson tvingas ta ett kliv tillbaka. Visst, det blev lite väl snabba kast från att aldrig ha varit tränare till att få huvudansvar för ett elitettalag - men tänk vilken erfarenhet att bygga vidare på. Förhoppningsvis får vi se honom i nya uppdrag i framtiden.

***

För övrigt kan jag inte låta bli att tycka det är lite kul att Assi skiljs åt med en tränare som har tidsbrist - för att sedan värva en annan tränare, som bor i Boden, och som sa upp sig från IFK Luleå ... på grund av tidsbrist.

Jo, det går att förklara bort. Det går att konstatera att Wärja hoppade på en projektanställning på förbundet som nu är avklarad. Men det börjar bli en lite väl enkel och genomskinlig ursäkt som inte förtäljer hela sanningen. Jag har nämligen ytterst svårt att tro att han skulle ha lämnat IFK Luleå om allt var frid och fröjd. Jag tror också att det döljer sig fler lager kring Andreas Nilssons avhopp - även om just tiden är en stor faktor.

Nåja, allt ska väl inte alltid komma fram. Eller så gör det det.

Anton Olofsson

Vad händer när fönstret öppnas?

Luleå Stiltje kan ganska väl beskriva fotbollssäsongen just nu. Serieuppehåll och stängt transferfönster. Det öppnar visserligen på söndag igen men jag har svårt att se någon jättestor aktivitet ske.

Några lag bör det såklart röra sig i. Assi, som visserligen förstärkt med vänsterfotade backen Karlee Pedersen från Korsnäs, har säkert något på gång. Nu är Paulina Hedquist och Frida Jacobsson nära comeback - och tabelläget är lugnt - men det kan trots allt finnas utrymme för något namn till. Och vad sker med Antonia Göransson? Ett av de mest meriterade nyförvärven på senare år i norrbottnisk fotboll, men fastnålad på bänken. Låter inte som någon bra lösning och det skulle ej förvåna mig om hon inte blir kvar säsongen ut.

Gällivare/Malmberget är också i stort behov av spelare. När Yei Gonzales, Aaron Spear och Alun Webb drog så inleddes ett rejält ras där man har 0 poäng och 5-32 i målskillnad på de senaste sex matcherna. Det är inte division 2-klass på truppen i dagsläget och jag hör att det pågår ett arbete med nyförvärv. Det lär tillkomma ett par namn under uppehållet.

IFK Luleå har aviserat att man inte tänker värva (såvida inte Patrik Pettersen ger tummen upp) och att inga fler spelare heller kommer att lämna. Jag vill nog ändå följa sillyn under uppehållet med viss nyfikenhet. Jag vet att klubben vill vara ute i bättre tid än i fjol med truppbygget inför 2019 och det känns inte omöjligt att man förstärker på spelar- eller ledarsidan ur just ett framtidstänk. Dessutom återstår det att se om man får behålla Johan "Lillen" Isaksson säsongen ut. Tränaren skrev bara på ett avtal till uppehållet. 

I övrigt ser jag inte så många klubbar med något större behov. Både Piteå och Boden har trupper som inte nödvändigtvis behöver förstärkning. BBK tog in Jonatan Vikström och mer än så lär inte behövas. PIF har gått starkt på slutet och det vore dumt att ändra på något i det här läget. Rob Clark finns visserligen ledig på marknaden och lär nog vilja spela i Piteåområdet. Tror ändå mer på att det blir någon lösning i typ Storfors eller Infjärden.

Piteås damer har för övrigt meddelat till PT att några förändringar i truppen inte är att vänta under uppehållet. Vilken spännande höst vi har att se fram emot där med en guldjakt.

Anton Olofsson

Är han något för IFK?

Luleå Det har faktiskt hänt lite på sillyfronten sen senast.

IFK Luleå och Rob Clark har brutit kontraktet. Jag har inte hunnit undersöka det hela allt för mycket, men enligt vad jag hör så ville klubben gärna ha kvar engelsmannen. Däremot ska det tidsmässigt ha varit svårt att få ihop livspusslet för Clark som bor i Piteå med sambo och barn.

Det har öppnat upp väldigt mycket på mitten för IFK som kunnat ge Sebastian Wigerbäck enormt med förtroende på slutet. Och där kunde Sporten avslöja i går att det inte alls är säkert att det blir en övergång till Åtvidaberg för 18-åringen. Han är överens med klubben, men papprena är inte påskrivna än. Ser man till den utveckling som IFK Luleå nu erbjuder är det inte helt lätt att flytta till en klubb som är på väg att åka ur division 1.

***

Wigerbäck var för övrigt riktigt bra i derbyt i går mot Boden. Klart bäst tillsammans med Erik Stenberg. Sett till enskilda halvlekar var också Tetteh Komey (första 45) och Islam Burman (sista 45) duktiga. Jag kommer inte skriva mycket mer om matchen eftersom att jag redan har en lång krönika i ämnet. Läs den HÄR.

***

Patrik Pettersen är annars namnet på allas läppar nu när transferfönstret snart öppnas. I Norrby verkar det i alla fall inte finnas någon ljus framtid så ett klubbyte lär behövas. Om inte nu, så definitivt efter säsongen. Han hoppas så klart på att någon superettaklubb eller division 1-lag i första hand ska höra av sig. I ettan borde det definitivt finnas klubbar som visar intresse. Men samtidigt kan det visa sig att det i slutändan står mellan läktaren i Norrby eller att komma hem och vara kung i IFK Luleå. I så fall hade jag nog personligen skrivit ett kontrakt för resten av säsongen med IFK. Dels för att vinna tillbaka lite självförtroende men också för att marknadsföra sig själv på nytt inför 2019.

***

Eller bjuder Bodens BK bättre?

***

I och med att det har varit ganska många avhopp från IFK under säsongen torde det inte vara omöjligt med någon förstärkning under uppehållet. Kanske André Bylunds stjärnspelare från Notviken, Assam Yassine, vore något?

Anton Olofsson

Ännu en bortslarvad talang

Luleå Ni som hänger här i bloggen, eller som läste min artikelserie "Talangerna som sveks" blir så klart inte helt chockade över att Jonatan Vikström lämnar IFK Luleå och har skrivit på ett 2,5-årskontrakt med Bodens BK. Att intresset fanns skrev jag redan för över en månad sedan, ändå ska jag vara ärlig och säga att jag blev lite förvånad när själva beskedet kom eftersom jag inte hört så mycket om det sista tiden.

Det är en jätte-win-win-situation för Jonatan Vikström och Bodens BK. BBK har verkligen behövt en stabil mittback och Vikström har verkligen behövt speltid. För IFK Luleå blir det heller ingen större smäll i dagsläget. 19-åringen har ju i princip inte spelat något. Men för framtiden är det ett stort tapp. Vikström är en av de största talangerna i sin ålder och har fått chansen i olika landslagssammanhang. Att man inte beredde en plats för honom inför den här säsongen är för mig obegripligt. 

Återigen anser jag att problemet landar på att det värvades in spelare som inte nödvändigtvis behövdes. Vikström hade kunnat få speltid som antingen mittback, ytterback eller defensiv mittfältare. På samtliga positioner valde IFK i stället att värva. Sen hamnar man i ett grymt svårt läge. Resultatmässigt funkar startelvan bra. Väldigt bra till och med och är bäst i serien. Då är det svårt att motivera att peta någon. Och kanske är alla i elvan lika bra eller bättre än Jonatan Vikström just nu, 2018. Men hur ser det ut nästa år? Året efter det? Om 5 år? 10 år? Nu har en spelare slarvats bort som man kunde bygga laget kring i minst ett decennium, förutsatt att han inte hade varit så pass bra att lämnat för klubbar högre upp - vilket hade gett ersättning.

***

I samma veva lämnar John Quintanilla Boden. En sen värvning där man hade förhoppning om att han skulle kunna fylla luckan efter Andreas Wärja. Riktigt så blev det inte. Men nu får BBK in en mittback som i mina ögon är bäst i laget på den positionen.

***

Andreas Hedman, Axel Uddström, Sebastian Vigerbäck och Jonatan Vikström. Vad som inför säsongen var en talangjakt övergick istället till en talangslakt.

***

Några korta ord om IFK:s tränarbyte också. 

Själv anser jag att bytet var mer eller mindre oundvikligt. Det hade skurit sig totalt mellan A-lag och akademi. Det finns ett par anledningar till detta. Bland annat ville Brian Wake ha ansvar för värvningar och vilka spelare som flyttas upp från juniorlaget. Det innebar att unga spelare petades för importer, men också att det fanns olika syn på vilka akademikillar som skulle få chansen i A-laget. Till sist var det Wake som hade sista ordet och valde ett par spelare som inte ansågs vara först på tur. Enligt mina uppgifter fanns det också väldigt olika syner på hur verksamheten skulle bedrivas med allt från framförhållning inför träning/match, videoanalyser och taktiskt upplägg. Efter bytet av ordförande ville IFK Luleå också plocka bort managerrollen från Wake – som ville ha fortsatt helhetsansvar. Istället har Per Nyström Jensen återtagit rollen som ansvarig för sportrådet.

Med det sagt stod Brian Wake resultatmässigt för en säsong som var över förväntan. Även om IFK har ett bra lag på pappret så trodde jag inte att man skulle vara serieledare. Spelet var vägvinnande. Visst har jag också suttit på läktaren och funderat varför laget uppträtt så defensivt och inte vågat mer, men förr eller senare har man oftast brutit ner motståndet så småningom. Det har varit stabilt och utan större genomklappningar och laget har förtjänat att ligga där man ligger.

Vad gäller den nya duon så är Johan Isaksson bekant sedan tidigare. Däremot är André Bylund ett nytt namn på den här nivån. Det jag har hört om "Bylle" är att han är enormt noggrann, påläst och brinner för sina tränaruppdrag. Att ambitionsnivån varit högre än division 3. Det blir mycket spännande att se duon i IFK Luleå - men jag skulle ljuga om jag sa att det var ett bra läge att ta över.

Laget leder serien och allt annat än avancemang till division 1 är i det här läget en sämre prestation än den som Wake lämnat efter sig. Det är dessutom rörigt i klubben och ett stort arbete som behöver göras för att få en enad front.

I normala fall brukar det vara tacksamt läge att hoppa in mitt under säsong utan några större förväntningar på sig. Så är inte riktigt läget nu. På sätt och vis kunde det inte vara en svårare situation.

Anton Olofsson


Redaktionella bloggar

Läsarbloggar