Logga in
Logga ut

Anton Olofsson

Sillybloggen

Fotbollsbloggen gör ett omtag och satsar enbart silly season. Hädanefter blir det bara rykten och övergångar från den norrbottniska fotbollen. Anton Olofsson, 28, sitter bakom tangentbordet och levererar länets mest initierade läsning.

Tips mottages väldigt tacksamt.

Mejl: anton.olofsson@norrbottensmedia.se
Twitter: @antonolofsson89

Tillsammans gör vi det här till något riktigt bra! 

Måste vara ett guldfynd

Luleå Pierre Persson blev alltså Assis tränarlösning. Jag skulle ljuga om jag sa att det inte slagit mig att han skulle till Kalix. Direkt det blev klart att Fredrik Söderholm skulle lämna så kändes Persson som ett väldigt logiskt val eftersom han varit med på en liknande resa med Växjö och var fri på marknaden. När så Anneli Andersén tackade nej så föll valet på Pierre Persson. Kontakten togs för två veckor sedan och i helgen blev de överens.

Jag skrev en krönika igår om hur jag uppfattade honom som person i samband med en presskonferens. Krönikan finner du HÄR.

Det blev mycket positiva ord, och så är faktiskt känslan. Assi gasar vidare och plockar in ett stort namn. Om klubben hade nöjt sig med en lokal profil tror jag nästa år hade blivit tufft. Det är trots allt bara andra året i elitettan och jag är fortfarande långt ifrån övertygad att klubben kommer upprepa årets prestation. Det känns som att laget maxade - och än vet vi heller inte hur spelartruppen kommer formas. Visst, det är förlängt kontrakt med flera nyckelspelare. Men vi vet ännu inte hur det blir med Johanna Antti, Elin Nilsson och Johanna Andersson. Dessutom sägs Emelie Helmvall ha en ganska besvärlig knäskada som man inte vet hur det blir med.

Jag avvaktar med ett tips innan jag ser truppen. Men min känsla är att den spelarmässigt behöver vara starkare än i fjol för att nå topp 5.

***

Infjärden har gjort klart med Edit Sällström och Smilla Lindbäck.

***

Staffan "Daffy" Renlund och Johan "Knoe" Jonsson blir Älvsby IF:s tränare i division 4 herrar 2018.

***

Daniella Asplund är klar för Storfors

***

Anton Rosengren har förlängt sitt kontrakt med Piteå IF.

***

Igår blev också anfallaren Bama-Sama N´Gamb klar för IFK Luleå. En spelare jag absolut inte hade koll på, men som nye tränaren Brian Wake lär känna till bra från tiden i Ytterhogdal. Vill avvakta med omdömen ett tag, men är lite skeptisk till att man basunerar ut en ny lokal satsning och sedan plockar in en 21-årig fransman som bara har meriter från division 3 i Sverige. Hoppas verkligen att det är ett riktigt guldfynd som IFK har gjort, annars är den svårförsvarad.

***

Notviken har tidigare berättat att man är muntligt överens med 20 spelare. Nu har den första också sajnat ett kontrakt. Det är målvakten Tea Lundmark.

***

Alviks IK kommer flytta upp Sofia Eriksson och Ellen Stråhle till A-laget skriver klubben på sin hemsida.

Anton Olofsson

Ett steg framåt för IFK Luleå

Luleå I helgen gästade jag Skogsvallen för första gången den här säsongen och det var faktiskt en ganska positiv upplevelse. IFK Luleå gjorde en bra insats (sin bästa på hemmaplan enligt de som sett samtliga matcher). Härnösand var visserligen inte mycket till motstånd men jag gillade en hel del saker som jag såg.

Bland annat Islam Burman från start och på spelhumör. Han låg bakom 1-0-målet, även om det blev ett självmål, och gjorde sedan 3-0 på en galet snygg individuell prestation. Sen kan Burman ännu bättre. Det var en del missade passningar och lite slarv - å andra sidan var det ingen spelare som felfri.

Eller jo, en spelare var det. Emil Johansson. Otroligt bra. Även om jag fortfarande anser att han får fram mest av sina kvaliteter som mittback.

Som lag tyckte jag att IFK var lite mer raka och offensivt lagda än i tidigare matcher som jag har sett. Jag anser att man kunde ha fyllt på med fler spelare i straffområdet, särskilt i början av matchen. När man fick ledningen var det som att det släppte och då vågade man på ett helt annat sätt. 

Bäst på planen var för övrigt Andrea Kimpala som ägde sin kant. Han slet också stenhårt i hemjobbet och såg ut att växa enormt av sitt mål.

Mycket var positivt, men jag vill se det här spelet även nästa helg mot Piteå. Det blir en annan kaliber på motståndet. 

Anton Olofsson

Anfallaren återvänder till Kiruna

Luleå Här kommer några korta silly season-stick som jag snappat upp på sistone:

* Gibson Bardsley har lämnat Linköping City och flyttat hem till Kiruna, enligt Corren. En skada ligger bakom det beslutet. Oklart vad för skada det är och ifall han kommer återvända för spel i Kiruna FF eller inte.

* Bergnäsets stora succéman på slutet har varit Peter Ekman. Det blev två mål mot Ohtana och sedan ytterligare två mål mot Umeå FC Akademi. Redan efter debuten stod det klart att Baik flyttat upp honom till A-laget från utvecklingslaget. Dessutom har klubben värvar fransmannen Amor Ben Hariz. Snabb anfallare som tydligen ska ha provtränat med IFK Luleå.

* En sista nyhet som jag fått höra från flera olika håll nu är att IFK Luleå-junioren Sebastian Wigerbäck har varit i Åtvidaberg och provat på deras miljö. Ännu en junior med tankar på flytt?

Anton Olofsson

Senaste nytt i Uddström-fallet

Luleå En liten uppföljning på Axel Uddström-övergången: Ingenting är klart i dagsläget, men det ska ha varit ett möte i onsdags där det hela diskuterades.

Eftersom övergångsfönstret är stängt handlar det helt enkelt om att IFK Luleå ska vara villig att släppa spelaren. Uddström är amatör, vilket innebär att han kan skrivas över även fast transferperioden är stängd.

Det troliga är väl att det här är löst ganska snart och att vi får se Uddström debutera inom kort för Piteå. Samtidigt sitter IFK på leken och har all makt att bestämma hur det utvecklar sig. Men med tanke på att man släppte Andreas Hedman till Kalix utan vidare, och att man tydligt visat att Uddström inte är någon man satsar på så borde det gå smidigt att lösa.

Anton Olofsson

IFK Luleå är en bluff

Luleå 0, 7, 0, 11, 0. Nej det är inte början på ett mobilnummer, det är Axel Uddströms minuter på planen i de fem första seriematcherna i IFK Luleå. Eller som vi kan säga; de fem sista. För något mer spel i klubben blir det inte den här säsongen.

I en intervju med kollega Emil Larsson berättar Uddström att han är överens om en övergång till Piteå IF.

Det är ett stort misslyckande av IFK Luleå att bli av med 19-åringen, som kom från Gif Sundsvalls organisation inför säsongen, särskilt så här tidigt på säsongen. Uddström har inte fått chansen överhuvudtaget att spela sig in i en startelva. Vilket är väldigt märkligt med tanke på att det var lite av en prestigevärvning att sno honom framför Piteå.

Exakt hur det här löser sig rent administrativt vet jag inte. Eftersom övergångsfönstret är stängt bör det bli tal om lån fram till sommaruppehållet och sedan en transfer.

Det behövs stor rannsakning i föreningen. Den bild som målades upp inför säsongen om att fostra egna spelare från Norrbotten och bygga ett lag runt dessa var en bluff. Ur den talangfulla trion Axel Uddström, Islam Burman och Jonatan Vikström är det endast Burman som vid ett (1) tillfälle tagit plats i startelvan. Visst, Vikström har haft vissa skadebekymmer, men hand upp de som tror att han hade startat fler matcher om han varit fullt frisk. Istället har spelare utifrån, som inte övertygat nämnvärt, fått den speltiden. 

Okej om det var riktiga pangvärvningar. Men det är det inte. Hur en sådan som Islam Burman hålls utanför laget övergår mitt förstånd. Särskilt som konkurrensen är allt annat än hård på hans position, samt att hans kvaliteter helt saknas centralt på mitten.

Fortsätter det så här blir jag inte förvånad om fler spelare tar samma beslut som Axel Uddström.

***

När vi ändå är inne på övergångar så kan väl konstateras att Bodens BK har skrivit kontrakt med Zak Guerfi över 2019. Engelsmannen kom via LFE på tre månaders gratis spel i BBK. Han har imponerat under sin tid.

Men man kan även i detta fall konstatera att det har hållit en lokal spelare utanför elvan i form av Kevin Roberts. Två starter och tre inhopp har det blivit för Roberts som definitivt håller bra division 2-klass.

Anton Olofsson

Målskytten ska vända trenden

Luleå Fjolårets succégäng IFK Kalix är enda laget i division 3 som ännu inte har tagit någon poäng.

I helgen väntar hemmamatch mot nykomlingen Infjärdens SK. Då passar Kalix på att förstärka truppen. Nu är nämligen anfallaren Anthon Eriksson tillbaka i laget. Eriksson, som har en mer framgångsrik karriär som hockeyspelare, var med om att ta Västerås upp till allsvenskan den här säsongen. Dessförinnan spelade han en halv fotbollssäsong med Kalix och gjorde fem mål.

Det är alltså en stark målskytt som laget får in. Kan vara det som behövs för att börja plocka poäng.

Anton Olofsson

Redaktionella bloggar

Läsarbloggar