Logga in
Logga ut

Anton Olofsson

Sillybloggen

Fotbollsbloggen gör ett omtag och satsar enbart silly season. Hädanefter blir det bara rykten och övergångar från den norrbottniska fotbollen. Anton Olofsson, 28, sitter bakom tangentbordet och levererar länets mest initierade läsning.

Tips mottages väldigt tacksamt.

Mejl: anton.olofsson@norrbottensmedia.se
Twitter: @antonolofsson89

Tillsammans gör vi det här till något riktigt bra! 

Kanu tillbaka i Notas

Luleå Jajjemen, Maikano "Kanu" Osman, 30, återvänder till Notviken. På Luleålagets hemsida presenteras han som ny assisterande tränare i division 3-laget och coach för division 4-laget.

***

IFK Kalix verkar ha varit flitiga med papper och penna på sistone. Robin Kattilavaara, Axel Drugge, Alex Öberg Koivumaa, Erik Höglin och Daniel Sandberg har förlängt kontrakten.

***

Hedens IF har också presenterat ett par nya spelare. Det rör sig om David Andersson, Elias Nilsson och Markus Lidberg.

Anton Olofsson

Varför alla tränaravhopp?

Luleå Det har varit ovanligt mycket tränaravhopp den här säsongen. Senast på tur att lämna sin post är Dave Timmins som efter tre matcher och lika många förluster viker in kepsen.

Hemlängtan är den officiella orsaken. Kan nog ligga mycket bakom det, men uppgifter som jag får om Gällivare/Malmberget är att det också ska ha varit en lite stökig tid med Timmins vid rodret. Det pratas om en del konflikter med spelare som har ansett att han varit för hård som ledare. Inte lyckats få de uppgifterna bekräftade. Däremot kunde alla som befann sig i Arcus under Arnes Bil Cup se att engelsmannen var väldigt krävande och hade en ton som ibland lät mer frustrerad än konstruktiv under matcherna.

Nu tar Erhan Karabeg över som huvudtränare. Laget står på 0 poäng, så sämre kan de ju inte gå. Tacksamt läge att ta över.

***

Noterar att Luleå SK nu har gått ut med att man har värvat Raimi Sulaimon från Bergnäset. Ni minns vart ni läste det först.

Anton Olofsson

Blir det mellanmjölk?

Luleå Efter en helg i Göteborg har jag inte allt för många analyser att dra av helgens omgång.

Men tänkte att jag skulle göra ett litet dyk i Assi. Kvarnsveden och Örebro var på förhand en av de tuffaste starterna som laget kunde ha fått. Och att stå på noll poäng är kanske inte särskilt oväntat. Jag vet heller inte hur spelet har sett ut, men kan konstatera att det inte direkt är en drömöppning. Någonstans faller det tillbaka till den där allsvenska målsättningen (som jag ännu inte har hört omformuleras). Om den lever vidare så var det här rent av en blytung start. 

Man ska komma ihåg att Assi öppnade kopiöst starkt i fjol och ändå slutade en bit ifrån kvalspel.

301 åskådare på läktaren tyder också på att intresset svalnat lite. I fjol var det 200 fler på hemmapremiären. Av lagets 12 hemmamatcher 2017 hade man en publiksiffra som var lika bra eller bättre vid 8 tillfällen. Med den försäsong som klubben har haft kommer det vara kämpigare på planen, och utanför, än vad det borde behövt vara. Vi är tidigt på säsongen, men faktum är att om inte Assi börjar rada upp trepoängare och hakar på i toppen så ser det ut att bli en mellanmjölksäsong ganska tidigt. Och det vore trist.

***

När vi pratar tuffa öppningar så tog Bodens BK stryk med 1-4 mot Timrå. Det är fortsatt så att försvarsspelet brister. Sett till highlightsen skulle jag dock säga att det var hela laget som slarvade med den biten. Dåliga bolltapp, halvhjärtat hemjobb, tamt markeringsspel och passivitet var några av de mindre positiva egenskaperna som sken igenom på video.

IFK Luleå tog en ny trea efter 3-1 mot Kramfors-Alliansen. Stabilt, även utan Tetteh Komey. Bra för laget att få igång målskytte på Bamba Sama N'Gamb och Anton Andersson. Den sistnämnde har bland annat jag förbisett en del när jag analsyerat IFK:s trupp i år. Andersson besitter ju en kvalitet i det offensiva spelet som är på hög nivå i division 2.

GMFF föll med 0-1 hemma mot Östersund. För andra matchen i rad saknades Mikael Jannok och det är såklart ett tungt avbräck.

Piteås 5-0 mot Härnösand är imponerande. Laget fortsätter att "smyga" i toppen. Tror ännu inte att någon ser de som favoriter att vinna, men håller man uppe det här spelet blir man svårslaget.

***

Trean drog igång i helgen. Jag hann dessvärre inte göra någon tippning. Såg dock att spelbolag hade Bergnäset ganska högt upp, typ tredje- eller fjärdehandsfavorit. Det tror inte jag. Visst finns det en stomme som är bra, men försäsongen har varit strulig och bredden verkar saknas. Förlust mot Gimonäs i premiären var också ett kvitto på att laget inte riktigt är där.

Av Luleålagen tror jag mer på Notviken som känns på uppgång. Haft en bra trend senaste åren. Seger borta mot Kalix är så klart starka papper inledningsvis.

Vem som vinner serien? Nästan omöjligt att svara på. Fyra kryss, en uddamålsseger och så Notvikens 2-0-vinst var premiärens facit. Jämnt så det sjunger om det.

***

Infjärden lär bli en bra debutant i division 1. 3-2 borta mot Sunnanå var den start laget hade önskat. Cajsa Hedlund är en potentiell skytteligasegrare och stod för två fullträffar.

***

Mitt i allt glömde jag att nämna att Piteå som fått en kanonstart i allsvenskan med två segrar. Det är faktiskt riktigt mäktigt att se den trygghet som klubben under många år har byggt upp. Trots flera tuffa avbräck på försäsongen har klubben behållit en stabilitet och lyckats utveckla talanger att ta klivet in i en tuffare miljö. Nu senast Cecilia Edlund som blev målskytt mot Eskilstuna.

Frukten av ett långsiktigt och hållbart arbete är att man inte blir beroende av enskilda individer - att man klarar av att hålla en hög lägstanivå oavsett motgångar. På den fronten är Piteå IF ett av de mest imponerande elitlagen i Norrbotten - särskilt när man ser till de små medel som klubben rör sig med.

Anton Olofsson

In och ut i Assi

Luleå Ytterligare en spelare lämnar Assi. Det rör sig om nyförvärvet Klara Grahn som efter sin skada inte har lyckats komma upp i nivå för att spela i elitettan. Jag har tidigare under försäsongen fått lite sådana indikationer och nu blev det alltså officiellt att hon drar. Frågan är om det blir spel i någon annan klubb? Är Notviken ett alternativ?

För en vecka sedan frågade jag Marcus Roininen om han skulle bli en permanent lösning som assisterande tränare till Andreas Nilsson. "Nej, nej, nej", var svaret. I går blev det klart att Assis nya assisterande tränare blir ... Marcus Roininen. Jag misstänker att man försökt hitta något annat namn och när det inte lyckades så kunde man övertala sportchefen om ytterligare ett år på bänken.

*** 

Bergnäset meddelar på sin hemsida att högerbacken Erik Lundqvist återvänder efter en sejour i Stockholm.

Anton Olofsson

Derbytankar

Luleå Yes. Så var ännu en omgång av division 2 spelad.

Tänker att jag ska dyka in direkt i derbyt.

Bodens BK-IFK Luleå 2-2
Målen, BBK: Jack Green 2.
Målen, IFK: Tetteh Komey 2.

För en gångs skull lyckades jag faktiskt tippa rätt resultat. Trodde på 2-2 (och lämnade en liten brasklapp för 3-3) inför matchen. Det kändes på något vis givet att det skulle bli kryss i den här matchen. Sen var det något förvånande, sett till hur matchen utspelade sig.

Att IFK Luleå skulle vara defensiva var inget förvånande, däremot trodde jag inte att laget skulle backa hem SÅ PASS mycket som man gjorde. Matchplanen tydlig. Alla spelare på rätt sida boll. Inget risktagande. Krymp ytorna och gör det svårt för Boden. Det lyckades ganska bra. Boden skapade någon chans via spelet - men inte supermånga. Målen kom också efter fasta situationer. Däremot var ju BBK det bättre laget, inget snack om saken, och lär vara besvikna att det här slank ur händerna.

Det känns som att jag tjatar om samma saker när det gäller Bodens svaghet i år. Men det går som inte att komma ifrån att försvarsarbetet fallerade vid bägge målen. Visst det är fina prestationer av Tetteh Komey - men det bjuds också på alldeles för mycket vid de två situationerna. Det kostade segern i dag och det måste Boden få ordning på. Redan fyra något onödiga poäng som har försvunnit för laget.

IFK lär vara nöjt med sin poäng. En svår bortamatch. Men det var ingen jätterolig fotboll att bevittna från gästerna. Offensivt saknar jag ganska mycket. Det känns som att laget har så få spelare som deltar i anfallsspelet. Allt som oftast isoleras Komey, Bamba Sama N'Gamb eller Andrea Kimpala med bollen. Eftersom att varken de tre mittbackarna, eller Rob Clark och Emil Johansson följer med särskilt djupt i anfallsspelet så blir det i princip fem gubbar som ska lyckas hitta på något. Det var extra tydligt när laget inte ens ändrade matchplan när Boden fick en utvisning.

Övriga noteringar:


* Febersjuke Max Wårell saknades. Elias Öhman hade visserligen några pigga ruscher innan han drog baksidan och Filip Daunfeldt fick en del uträttat i första halvlek. Men Wårells mer raka spetsegenskaper tror jag hade behövts i en sån här match.

* Bra bredd för övrigt att ha tre så fina alternativ på samma position...

* ...eller att kunna slänga in en sådan som Kevin Roberts för att ändra på en matchbild. Dock hade jag inte bytt ut Arish Nouri i det skedet i matchen. Jag tycker att Nouri var inblandad i en hel del av det Boden skapade.

* Willie Clemons hade jag gärna sett mer av i matchen. Uträttade inte allt för mycket mot IFK:s betongmur. Såg på twitter att han inte var särskilt nöjd med sin egen insats heller.

* Jack Serrant-Green har kommit igång med målskyttet. Säker straff och sedan en stark nick på hörna. Viktigt för självförtroendet.

* Om Tetteh Komeys skada håller honom borta från spel blir det jättetufft framöver för IFK.

* Bamba Sama N'Gamb tog ett litet kliv framåt i dag. Långt ifrån en toppinsats, men tidigare har jag inte tyckt att han haft många rätt - den här dagen tog han i alla fall ett hårt jobb och fick med sig en del bollar i offensiven. Ganska otacksam match att skapa något i. Vill fortfarande se honom ta fler kliv.

* Andrea Kimpala hade varit tio gånger så effektiv om han hade en något vassare teknik. Besitter farten men bollen hänger inte alltid med. En av få spelare som alltid vill utmana. Det ska han ha kredd för, men det skulle kunna hända så mycket mer.

* Joe Masseys framspelning till 2-2 var en delikatess. Bra revansch för missad markering på 0-2.

* Emil Johansson är en riktigt bra fotbollsspelare, även som mittfältare. Men visst märks det tydligare hur bra han är när han är mittback. Han och Rob Clark blir lite för lika på mitten.

* Det är synd att varken Axel Uddström eller Islam Burman lyckas ta en plats i elvan. Ingen av de två (Uddström spelade visserligen väldigt kort tid) visade upp något större självförtroende i sina inhopp. Det var faktiskt ganska stor skillnad jämfört med hur Burman såg ut för två månader sedan i Arcus.

* En som var strålande bra: William Olausson. Det försvarsspel som IFK spelar passar lagkaptenen utmärkt. Vann i princip allt i luften och stod för några läckra crossar i vanlig ordning. Trivs när han får springa mot boll istället för att behöva vända om.

* Slutligen: 751 åskådare tyckte jag var en blek siffra. Kom igen nu alla fotbollsintresserade. Säsongen är igång. Det var en alldeles underbar dag på Boden Arena. Visst, det är bästa publiksiffran på fyra år för Boden i seriesammanhang - men jag hade hoppats på mer. Man minns ju senast lagen möttes i samma serie och det var över 5 000 i publiken. Då visserligen en tisdag i augusti, vilket är betydligt mer gynnsamt. Men bättre än så här kan vi. Jag trodde att minst det dubbla skulle komma.

IFK Östersund-Piteå IF 1-2
Målen, PIF: Joel Edström.

Det verkar ha varit de stora anfallarnas dag i dag. Joel Edström fortsätter på den inslagna vägen från i fjol. Det här är faktiskt en riktigt stark trea av Piteå. Jag tror många lag kommer ha svårt mot Östersund på bortaplan.

Att man dessutom saknade Gustav Nordh och Gustav Rönnbäck-Wallin gör inte det hela mindre imponerande.

Piteå har smugit utanför seriesegersnacket inför säsongen. Fortsätter man spela så här lär man snabbt blandas in där.

Ytterhogdal-GMFF 3-1
Målet, GM: Aaron Spear.

Nytt mål av Spear och ny förlust för Gällivare. Ytterhogdal är också ett lag man nog ska kunna slå om det här ska gå vägen i år. Noterade att laget bara åkte med tre avbytare. Ny målvakt i form av Aleksandar Raickovic som ersätter Valon Babatinca som dragit upp en gammal skada. Tror vi lär få vänja oss med en hel del in och ut i GM i år. Nye tränaren Dave Timmins måste få till spelet, och det snarast.

Anton Olofsson

Nyhet: Backen byter klubb

Luleå Silly season är inte över. Det är bara att konstatera.

Sent i går hintade Luleå SK på sin hemsida att man hade ett nyförvärv klart. Nu kan bloggen avslöja vem det är. Enligt säkra uppgifter är det backen Raimi Sulaimon som ansluter från Bergnäset. Det är lite oklarheter kring varför Sulaimon lämnar Baik, men ryktet säger att klubben inte ville ha kvar honom. Det har ju tidigare varit lite struligheter kring mittbacken, bland annat när han var i Kalix. Då försvann han helt plötsligt och dök inte upp på några träningar - för att så småningom visa sig vara på provspel med Bergnäset.

Ett som är säkert är i alla fall att han kommer vara en superförstärkning för LSK rent spelmässigt.

Anton Olofsson

Redaktionella bloggar

Läsarbloggar