Hockeybloggen

Välkommen till Norrbottens-Kurirens hockeyblogg. Här håller vi koll på SHL, SDHL och övriga hockeyvärlden. Diskutera också gärna med oss på twitter: @HockeybloggenNK.

Avskedssexan

Luleå Ni har säkert redan sett nyheten om att Luleåsextetten Craig Schira, Ilari Melart, Kael Mouillierat, Joakim Hillding, Bill Sweatt och Jacob Lagacé alla lämnar klubben. Lagacé hade redan berättat att han försvinner men de fem övrigas avsked var något nytt. Om vi ska ta det spelare för spelare då?

 

Craig Schira: Pålitlig back som sällan viker ner sig och kan gå in med vilken partner som helst för att göra ett fullgott jobb. Samtidigt är han en import och till den rollen är det inte omöjligt att hitta någon mer prisvärd. Fast Schira en spelare som håller högre kvalitet än några av sina kollegor. Att han försvinner förvånar mig inte jättemycket.

Ilari Melart: Hade bra kemi med Christian Jaros under hösten och uppskattas även av fansen. Just fansen hade säkerligen velat ha kvar honom i laget och ryktena om Skellefteå är inget som uppskattas på Sektion H. Melart var en spelare jag trodde kunde bli kvar då han gör sitt jobb oftast och även har utvecklat offensiven. Han sägs vilja stanna i Sverige och kan säkert få anbud.

Kael Mouillierat: En trög säsong för kanadicken som skulle vara en ledande center men inte levde upp till det. Mouillierat hade bara spelat i Nordamerika innan men hans första år i Europa lär knappast ha övertygat andra klubbar. Att Luleå släpper honom var högst väntat.

Joakim Hillding: Det var lite av en nödvärvning från Luleå att plocka in Hillding under säsongen från Växjö där han kört fast. I Luleå gick det ännu trögare när det gäller poäng och skåningens avsked var ännu mer väntat än Mouillierats.

Bill Sweatt: En av få bra forwards i Luleå under säsongen och amerikanen kunde faktiskt skapa saker på egen hand. Jag kan tänka mig att hans lön är relativt hög men samtidigt är det en spelare klubben vet vad man får av. En annan värvning blir alltid en chansning men av de indikationer vi fått talade en del för ett adjö.

Jacob Lagacé: Inget vidare andraår i SHL för Lagacé som letade efter form och spel under hösten. Fast på våren spelade han upp sig när det stod klart att han inte skulle vara kvar. Hans avsked var klart sedan innan men kom ändå väntat.

 

 

Christopher Mastomäki är ensam om att eventuellt bli kvar i klubben av spelarna med utgående kontrakt. Han hade precis som Lagacé ett svårare andraår men funkar ändå bra mellan Karl Fabricius och Johan Forsberg. Det ryktas att Masto vill ha en större roll men klubben vill nog inte gå långt. "Dörren är fortfarande lite öppen", säger Stefan "Skuggan" Nilsson i en intervju här. Mitt tips blir ändå att Mastomäki försvinner.

 

– Det finns egentligen kvalité i alla de här killarna men vi har ändå kommit fram till att det kan bli intressantare att bygga upp laget på ett lite annorlunda sätt. Sen har vi en ambition att kanske ha fler svenska spelare i truppen. Det är vår ambition, men även om vi älskar vår stad och tycker att den är fantastisk så har det sina utmaningar att locka duktiga svenska spelare till Luleå. Det är inte helt lätt, säger "Skuggan" i en annan text.

Fler svenskar är alltså en ambition och vi får invänta ett bokslut efter säsongen innan det går att spekulera mer. Fast först ska en ny tränare tillsättas och resten av lagen ska spela klart.

 

/Konrad Olsson

Importer i SHL

Luleå Hockey har i och med Joey Hishon två kanadensare i laget - resten är svenskar. En intressant väg att gå och det kan säkert underlätta både på och utanför isen vad gäller språket. Kanadensare är ju dessutom bra på engelska (otippat).

Så här ser det ut i SHL:

Mora: 3 Kanada, 2 Norge, 2 Danmark, 1 Tjeckien, 1 USA. Totalt: 9.

Rögle: 4 USA, 3 Kanada, 1 Finland, 1 Danmark. Totalt: 9.

Brynäs: 4 Kanada, 2 USA, 1 Danmark, 1 Finland. Totalt: 8.

Frölunda: 3 Norge, 2 USA, 1 Finland, 1 Kanada. Totalt: 7.

Linköping: 2 Norge, 2 USA, 1 Kanada, 1 Finland. Totalt: 6.

Skellefteå: 3 Kanada, 1 USA, 1 Finland. Totalt: 5.

Malmö: 2 USA, 2 Danmark, 1 Österrike. Totalt: 5.

Örebro: 3 Finland, 1 Slovakien, 1 Tjeckien. Totalt: 5.

Färjestad: 2 Norge, 2 Finland. Totalt: 4.

Växjö: 2 Kanada, 1 Finland, 1 Danmark. Totalt: 4.

Karlskrona: 1 Danmark, 1 Kanada, 1 Österrike. Totalt: 3.

Luleå: 2 Kanada. Totalt: 2.

Djurgården: 1 Finland. Totalt: 1.

HV71: 1 USA. Totalt: 1.

TOTALT: 67 utländska spelare.

(Kanada: 20. USA: 15. Finland: 12. Norge: 9. Danmark: 8. Tjeckien: 2. Österrike: 2. Slovakien: 1.)

Källa: Eliteprospects (jag har inte räknat med Christian Jaros, Luleå)

Kommentar: Mora har en jäkla blandning av spelarnationaliteter. Rögle har sju nordamerikaner. Jag tror Luleås väg är en bra väg - men att bygga svenskt är dyrt om man inte bara vill spela med juniorer. Men på sikt kan det vara vettigt. Luleå Hockey har dessutom ett jäkligt dåligt facit vad gäller nordamerikaner i truppen. Läs mer här.

Sofie Lundström

Silly-nyheter

Julius Junttila har fått lämna.

Joey Hishon är klar.

Då är forwardssidan färdig, i alla fall tills vidare. Luleå Hockey har inte aviserat några ytterligare värvningar där. Däremot saknas en back. 

Vi tar en titt på kedjorna:

Johan Harju-Joey Hishon-Patrick Cehlin

Emil Larsson-Niklas Olausson-Petter Emanuelsson

Anton Hedman-Isac Lundeström-Einar Emanuelsson

Karl Fabricius-Andreas Falk-Johan Forsberg

Extra: Anton Toolanen, Axel Levander, Gustav Rydahl.

Luleå Hockey har en del frågetecken. Är Hishon helt fri från hjärnskakningsproblemen? Håller Olausson hela säsongen? Kan Cehlin spela efter hjärnskakningen? Vilken klass håller Larsson? Blommar talangerna ut?

En hel del frågor och få svar.

Men om några av dessa frågetecken blir utropstecken lär Luleå Hockey knappast tvingas till kvalspel. Och jag tror heller inte att målet är att vinna SM-guld - i alla fall inte i år. Nu är sista backen inte klar, men åttondelsfinal är godkänt, kvartsfinal över förväntan? Eller?

Svårt att tippa när flera lag rustar till tänderna. Samtidigt har väldigt många bra spelare lämnat, och alla vet ju att motivation ibland slår klass. 

Sofie Lundström  

Nordamerikaner i Luleå

Så, en titt på Eliteprospects.com visar:

Luleå Hockey har totalt haft 16 kanadensare och fyra amerikaner i herrlagets trupper.

KANADA:

Shayne Toporowski, 30 matcher, 25 poäng. Poängsnitt: 0,83.

Jacob Micflikier, 62 matcher, 43 poäng. Poängsnitt: 0,69. 

Justin Williams, 49 matcher, 32 poäng. Poängsnitt: 0,65.

Stephen Dixon, 20 matcher, 13 poäng. Poängsnitt: 0,65.

Chris Abbott, 336 matcher, 198 poäng. Poängsnitt: 0,59.

Cory LeRose, 47 matcher, 28 matcher. Poängsnitt: 0,59.

Cam Abbott, 261 matcher, 147 poäng. Poängsnitt: 0,56.

Steve Staios, 7 matcher, 3 poäng. Poängsnitt: 0,43.

Daine Todd, 39 matcher, 16 poäng. Poängsnitt: 0,41.

Jacob Legacé, 112 matcher, 43 poäng. Poängsnitt: 0,38.

Jonathan Sigalet, 71 matcher, 26 poäng. Poängsnitt: 0,37.

Craig Schira, 106 matcher, 36 poäng. Poängsnitt: 0,34.

Kael Mouillierat, 50 matcher, 16 poäng. Poängsnitt: 0,32.

Brendan Mikkelson, 107 matcher, 32 poäng. Poängsnitt: 0,30.

Nick Kuiper, 12 matcher, 1 poäng. Poängsnitt: 0,08.

Manny Fernandez (mv), 19 matcher. 2,77 insläppta mål/match. 

USA:

Bill Sweatt, 79 matcher, 32 poäng. Poängsnitt: 0,41.

Chad Billins, 23 matcher, 6 poäng. Poängsnitt: 0,26.

Tim Kennedy, 19 matcher, 5 poäng. Poängsnitt: 0,26.

Liam Garvey, 21 matcher, 3 poäng. Poängsnitt: 0,14.

Statistiken avser grundseriematcher. 

Inga smickrande siffror direkt. Förutom bröderna Abbott och Toporowski, som folk fortfarande verkar minnas, är det inte mycket att hänga i julgranen. Visst, Micflikier var strålande i grundserien, men Luleå som lag floppade och i slutspelet föll stjärnan bort. Justin Williams är en stjärna, men utan NHL-lockout hade Luleå inte ens varit nära att plocka hit honom.

Av 20 nordamerikaner har endast sju spelat fler än en säsong i Luleå Hockey. Brendan Mikkelson kommer göra sin tredje säsong kommande vinter - i övrigt är det bara Abbotts som har fler (sex och fem säsonger). 

Kan Joey Hishon bryta den rätt trista trenden?

Sofie Lundström

Hishon klar för Luleå

Joey Hishon är klar:

Läs mer om Luleå Hockeys senaste nyförvärv här. (texten uppdateras)

Jag har tidigare skrivit att det är en chansning - men att uppsidan verkar lovande. 

Kedjorna:

Johan Harju-Joey Hishon-Patrick Cehlin

Emil Larsson-Niklas Olausson-Petter Emanuelsson

Anton Hedman-Isac Lundeström-Einar Emanuelsson

Karl Fabricius-Andreas Falk-Johan Forsberg

Extra: Anton Toolanen, Axel Levander, Gustav Rydahl, Julius Junttila (?).

Summa summarum: I och med Hishon är forwardssidan komplett (?). Om juniorerna verkligen ska få chansen gör man bäst i att nöja sig där. Lundeström och Einar Emanuelsson kan verkligen blomma ut när som helst om de får chansen. Luleå har dessutom efter en dålig säsong ekonomiskt inte råd att värva några stjärnor - så juniorerna är det billigaste alternativet samtidigt som lag som Brynäs och HV71 bevisat att det kan ge finalfeber och guldjubel att satsa ungt och lovande.

Vid första anblicken känns det inte så pjåkigt. Samtidigt är det svårt att veta var Hishon, Patrick Cehlin, Niklas Olausson och Emil Larsson står. Det kan lika gärna bli supersuccé som totalflopp. Men eftersom säsongen inte ens är igång än är det bättre att anta att de är skadefria och precis så bra som Luleå Hockey hoppas. 

Övriga spelare vet alla ungefär vad de kan. Harju och Hedman behöver steppa upp ett snäpp från ifjol. Harju hade väldiga problem offensivt - även om han på senare år utvecklat defensiven. Kanske kan Hishon få fart på Harju som normalt är en bra målskytt. 

Bara en back kvar då på Luleå Hockeys silly season.

Sofie Lundström

Finns inte plats för Junttila

Luleå Hockey diskuterar Julius Junttilas framtid i klubben. Läs mer här.

Ett ganska väntat besked, även om jag hellre hade sett att Gustav Rydahl får leta nytt. Det kan för övrigt fortfarande bli så. 

Om vi fortsätter kedjespekulationerna:

Johan Harju-Ny center-Patrick Cehlin

Emil Larsson-Niklas Olausson-Petter Emanuelsson

Anton Hedman-Isac Lundeström-Einar Emanuelsson

Karl Fabricius-Andreas Falk-Johan Forsberg

Extra: Anton Toolanen, Axel Levander, Gustav Rydahl, Julius Junttila (?).

Jag ser ingen plats för Junttila i någon av kedjorna. Einar Emanuelsson och Lundeström känns mer intressanta än finländaren. Rydahl känns också överflödig. Luleå har Fabricius, Hedman och Forsberg med liknande spelsätt och två juniorer i Toolanen och Levander som kan fylla på vid skador. 

Om Junttila lämnar är det inte ens säkert att Luleå värvar, det kan lika gärna bli så att man hoppas på genombrott av någon junior och att man i så fall väntar med en värvning om man märker att det behövs senare under vintern. 

Det är kanske inte det mest stjärnspäckade laget, men det finns i alla fall potential. 

Sofie Lundström

  • Twitter
  • Hockeybloggen

Redaktionella bloggar

Läsarbloggar