Hockeybloggen

Välkommen till Norrbottens-Kurirens hockeyblogg. Här håller vi koll på SHL, SDHL och övriga hockeyvärlden. Diskutera också gärna med oss på twitter: @HockeybloggenNK.

Avskedssexan

Luleå Ni har säkert redan sett nyheten om att Luleåsextetten Craig Schira, Ilari Melart, Kael Mouillierat, Joakim Hillding, Bill Sweatt och Jacob Lagacé alla lämnar klubben. Lagacé hade redan berättat att han försvinner men de fem övrigas avsked var något nytt. Om vi ska ta det spelare för spelare då?

 

Craig Schira: Pålitlig back som sällan viker ner sig och kan gå in med vilken partner som helst för att göra ett fullgott jobb. Samtidigt är han en import och till den rollen är det inte omöjligt att hitta någon mer prisvärd. Fast Schira en spelare som håller högre kvalitet än några av sina kollegor. Att han försvinner förvånar mig inte jättemycket.

Ilari Melart: Hade bra kemi med Christian Jaros under hösten och uppskattas även av fansen. Just fansen hade säkerligen velat ha kvar honom i laget och ryktena om Skellefteå är inget som uppskattas på Sektion H. Melart var en spelare jag trodde kunde bli kvar då han gör sitt jobb oftast och även har utvecklat offensiven. Han sägs vilja stanna i Sverige och kan säkert få anbud.

Kael Mouillierat: En trög säsong för kanadicken som skulle vara en ledande center men inte levde upp till det. Mouillierat hade bara spelat i Nordamerika innan men hans första år i Europa lär knappast ha övertygat andra klubbar. Att Luleå släpper honom var högst väntat.

Joakim Hillding: Det var lite av en nödvärvning från Luleå att plocka in Hillding under säsongen från Växjö där han kört fast. I Luleå gick det ännu trögare när det gäller poäng och skåningens avsked var ännu mer väntat än Mouillierats.

Bill Sweatt: En av få bra forwards i Luleå under säsongen och amerikanen kunde faktiskt skapa saker på egen hand. Jag kan tänka mig att hans lön är relativt hög men samtidigt är det en spelare klubben vet vad man får av. En annan värvning blir alltid en chansning men av de indikationer vi fått talade en del för ett adjö.

Jacob Lagacé: Inget vidare andraår i SHL för Lagacé som letade efter form och spel under hösten. Fast på våren spelade han upp sig när det stod klart att han inte skulle vara kvar. Hans avsked var klart sedan innan men kom ändå väntat.

 

 

Christopher Mastomäki är ensam om att eventuellt bli kvar i klubben av spelarna med utgående kontrakt. Han hade precis som Lagacé ett svårare andraår men funkar ändå bra mellan Karl Fabricius och Johan Forsberg. Det ryktas att Masto vill ha en större roll men klubben vill nog inte gå långt. "Dörren är fortfarande lite öppen", säger Stefan "Skuggan" Nilsson i en intervju här. Mitt tips blir ändå att Mastomäki försvinner.

 

– Det finns egentligen kvalité i alla de här killarna men vi har ändå kommit fram till att det kan bli intressantare att bygga upp laget på ett lite annorlunda sätt. Sen har vi en ambition att kanske ha fler svenska spelare i truppen. Det är vår ambition, men även om vi älskar vår stad och tycker att den är fantastisk så har det sina utmaningar att locka duktiga svenska spelare till Luleå. Det är inte helt lätt, säger "Skuggan" i en annan text.

Fler svenskar är alltså en ambition och vi får invänta ett bokslut efter säsongen innan det går att spekulera mer. Fast först ska en ny tränare tillsättas och resten av lagen ska spela klart.

 

/Konrad Olsson

Finns inte plats för Junttila

Luleå Hockey diskuterar Julius Junttilas framtid i klubben. Läs mer här.

Ett ganska väntat besked, även om jag hellre hade sett att Gustav Rydahl får leta nytt. Det kan för övrigt fortfarande bli så. 

Om vi fortsätter kedjespekulationerna:

Johan Harju-Ny center-Patrick Cehlin

Emil Larsson-Niklas Olausson-Petter Emanuelsson

Anton Hedman-Isac Lundeström-Einar Emanuelsson

Karl Fabricius-Andreas Falk-Johan Forsberg

Extra: Anton Toolanen, Axel Levander, Gustav Rydahl, Julius Junttila (?).

Jag ser ingen plats för Junttila i någon av kedjorna. Einar Emanuelsson och Lundeström känns mer intressanta än finländaren. Rydahl känns också överflödig. Luleå har Fabricius, Hedman och Forsberg med liknande spelsätt och två juniorer i Toolanen och Levander som kan fylla på vid skador. 

Om Junttila lämnar är det inte ens säkert att Luleå värvar, det kan lika gärna bli så att man hoppas på genombrott av någon junior och att man i så fall väntar med en värvning om man märker att det behövs senare under vintern. 

Det är kanske inte det mest stjärnspäckade laget, men det finns i alla fall potential. 

Sofie Lundström

Triss i nyheter för Luleå/MSSK

Luleå Hockey/MSSK presenterade i dag att backen Elin Johansson förlänger med två år, Oscar Häggström blir assisterande tränare och Nathalie Ferno värvas in från Modo. 

Därför valde 20-åringen Luleå.

En triss i nyheter alltså. Men sportchefen Fredrik Glader är inte klar.

Minst en back och en forward ska in.

Truppen just nu:

Målvakter: Anna Amholt, Maria Omberg.

Backar: Johanna Fällman, Jenni Hiirikoski, Ida Boman, Emma Eriksson, Nathalie Lidman, Pernilla Forsgren, Ronja Savolainen. 

Forwards: Christa Alanko, Josephine Hoegh-Persson, Elin Johansson, Zsofia Jokai-Szilagyi, Rebecca Stenberg (NY), Emma Nordin, Michelle Karvinen, Noora Tulus, Nathalie Ferno (NY), Anja Stiefel, Melinda Olsson.

Två målvakter, sju backar och elva forwards på kontrakt alltså.

Glader har fått behålla stora delar av truppen, men Emma Eliasson är såklart ett jättetapp.

Sofie Lundström

Bomben: Todd lämnar

Jaha, när man gick och muttrade över att det inte händer något alls under silly season - då dundrar Luleå Hockey ut att man bryter med Daine Todd. 

Skadeproblem, halvdan fysiskt och ingen vidare power play-fantom. Men Daine Todd gjorde knappast bort sig under sin debutsäsong i Luleå Hockey.

15 poäng (4+11) på 36 matcher och två assist på två matcher i slutspelet blev facit. Dock hade han en rätt osmickrande plus/minus-statistik (-9 i grundserien).

Nu måste Luleå Hockey ut på backjakt. 

Önskemål: Högerskytt (utan Christian Jaros finns inte en enda i backbesättningen), tvåvägsback med ett bra skott.

Går det att få det? Kanske, men det lär kosta.  

Luleås backar just nu: Oscar Engsund, Viktor Grahn, Kim Johansson, Brendan Mikkelson, Linus Nässén, Jan Sandström, Pontus Själin och Daniel Sondell.

Det som saknas är egentligen det jag skrev nyss. En högerskytt som kan spela både offensivt, defensivt och skjuta bra. Talangen finns, rutinen finns. Den här nya backen får gärna vara fysisk också. Engsund och Mikkelson i alla ära, men övriga spelare är inga fysmonster direkt. 

Ja, ingen lätt uppgift för Stefan "Skuggan" Nilsson. Men Luleås Hockeys silly season blev i alla fall väldigt mycket hetare!

Noterat: Luleå har, utan Jaros i truppen, endast två utländska spelare - Brendan Mikkelson och Julius Junttila. Det blir mycket svenska på träningarna kommande säsong.

Sofie Lundström

Hishon vore en chansning

Luleå är intresserat av Joey Hishon.

Kanadensaren är född 1991, 178 centimeter lång och väger 77 kilo. 

Ingen jättepjäs men enligt Eliteprospects är han spelskicklig, snabb och offensivt lagd.

I fjol spelade 25-åringen i Jokerit, och hade en riktigt usel säsong. Dessutom var han borta 22 månader med en hjärnskakning 2011/2012. Men han verkar ha spelet rätt flitigt efter det. 

Positivt: Verkar ha stor potential. Draftades i första rundan 2010 och har som bäst gjort 43 poäng (14+29) på 62 AHL-matcher (2015/2016). Har fått en del chanser i NHL men verkar haft svårt att slå sig in. Har dessutom provat på spel i Europa (KHL) och även om det inte gick något vidare bra verkar han ha mycket i sig och är fortfarande relativt ung. 

Negativt: Haft en lååång frånvaro med hjärnskakning, producerade inte alls i fjol. Mindre smickrande plus/minus-statistik senaste åren, även om det inte säger allt. 

Summa summarum: Kan bli lite hur som helst, men jag hoppas att Luleå har lärt sig läxan (läs Tim Kennedy). Men om Luleå värvar Hishon är det en liten chansning. Klubben får hoppas att han i så fall är ute efter revansch efter fjolåret, vill ha en bra säsong och en ny NHL-chans.  

Sofie Lundström

Juniorläget

Uppdatering: Jag ber om ursäkt för den felinformationen som tidigare inledde detta inlägg. Att Luleå vill satsa på ett gemensamt spelsystem från J18 till A-laget är tydligen något som funnits i tre år. Min uppfattning var när jag pratade med Thomas "Bulan" Berglund var att det var något föreningen skulle satsa på. Kanske är det en vidareutveckling. Jag ber i alla fall om ursäkt för den missinformationen tidigare. 

Jag ska undersöka detta och ta reda på exakt vad det är Luleå ska göra. 

Här kan ni läsa en intervju med Thomas "Bulan" Berglund som bland annat behandlar juniorerna och spelsystem.

Luleå har dessa unga på kontrakt:

Målvakter: Filip Gustavsson, 18, Oscar Masiello, 19 (lånas ut till Björklöven).

Backar: Viktor Grahn, 18, Kim Johansson, 19, Linus Nässén, 19.

Forwards: Isac Lundeström, 17, Axel Levander, 19, Einar Emanuelsson, 20, Anton Toolanen, 20.

På backsidan lär det finnas plats för minst en junior, om Christian Jaros inte kommer tillbaka från NHL.

Övriga backar: Mikkelson, Todd, Sondell, Engsund, Själin, Sandström.

Engsund började tiden i Luleå bra - men föll efterhand tillbaka lite. Jag kan absolut tänka mig att Grahn kan ligga bra till där. Dessutom har Själin inte riktigt tagit de kliv som behövs för att etablera sig på allvar. Han är född 1996 och fyller 21 i år. Det är inte helt omöjligt att Johansson eller Nässén, som har en bättre offensiv, får chansen i hans ställe. Sandström börjar dessutom bli lite långsam och juniorerna lär få en hel del speltid i vinter. 

 

På forwardssidan bör Einar Emanuelsson ta en ordinarie plats. Det hoppas jag i alla fall. Han var, trots en del dippar, en av Luleås bästa i fjol. I alla fall den som gladde mest. Lundeström hade några toppar men var rätt ojämn. Men med en försäsong och lite mer muskler kan en kedja med honom, Einar och Hedman bli jobbig. Det är i alla fall roligare än att se Junttila och Rydahl på isen - de har knappast imponerat och juniorerna är en bättre investering. 

Johan Harju-Ny center-Patrick Cehlin

Emil Larsson-Niklas Olausson-Petter Emanuelsson

Anton Hedman-Isac Lundeström-Einar Emanuelsson

Karl Fabricius-Andreas Falk-Johan Forsberg

Extra: Anton Toolanen, Axel Levander, Julius Junttila, Gustav Rydahl

Det ska bli roligt att se Axel Levander. Han är förstaårssenior och jag har rätt dålig koll på honom. Men han producerade en del i J20 (14+23 på 45 matcher) och verkar vara en stabil tvåvägscenter. Kanske ersätter Falk nästa år?

Sofie Lundström

  • Twitter
  • Hockeybloggen

Redaktionella bloggar

Läsarbloggar