Döda tallar och bruna toppar har blivit en allt vanligare syn i de norrbottniska skogarna. Törskatesvampen som orsakar det märkliga utseendet på träden har tidigare bara smittat från tall till tall men har nu utvecklats till att även smitta via skogskovall till tall. Det gör att den angriper allt fler ungträd som måste avverkas i förtid.
– Kör man efter väg 99 mot Pajala behöver man bara titta längs vägen för att se att det är många träd som angripits, säger Per-Arne Malmberg, expert på Skogsstyrelsen.
Den gamla varianten som angripit stora tallar gör att trädet slutar växa och kronan kröks.Oftast stannar angreppet där och trädet går ändå att avverka. Den nya typen av Törskatesvamp som angriper ungskog gör att hela trädet dör.
– Den nya varianten dräper hela trädet som måste avverkas till massaved, säger Per-Arne Malmberg.
Varför svampen utvecklas så här aggressivt är svårt att säga. Förändringar i skogsbruket och färre röjningar i skogen kan vara bidragande orsaker tror Per-Arne Malmberg.
– Förut hade vi mer hyggesbränning, då brändes även värdväxter som skogskovall ner.
Ett sätt att få bukt med Törskatesvampen är att se till att skogen röjs och gallras och att markägare satsar på plantering av andra träd än tall. Lärk och gran kan vara alternativ.
– Den här frågan är lite styvmoderligt behandlat av resten av Skogsstyrelsen. Vi häruppe vill gärna få till tåligare tallplantor och göra det lättare för markägarna att få tag i annat plantmaterial än tall, säger Per-Arne Malmberg.