Enligt konkursförvaltaren Hans Anderson uppgår antalet olevererade stugor till 200-225 stycken.
– Det är ungefär lika många kunder, det finns de som köpt två, säger han. Värdena avrundar han cirka till 10 000 - 15 000 kronor per styck.
Konkursen gäller det bolag som innehöll driften för Lakkapääs varuhus i Luleå, Gällivare och Kiruna. Av varuhusen har flest ofullständiga stugaffärer gjorts via Luleå. Lakkapää genomförde stugkampanjer i december ifjol samt i januari i år.
Konkursbouppteckningen, med skulder och tillgångar, är inte klar men preliminärt beräknas stugköparnas sammanlagda fordran ligga på 2,5 miljoner kronor. Köparna räknas till oprioriterade fordringsägare och de kommer inte att kunna få utdelning ur konkursen sedan tillgångarna sålts. Det är förvaltarens bedömning. Pengarna räcker inte.
Konsumentkreditlagen ger dock hopp för ett litet antal köpare vilka lånat till stugaffären. Hos bland andra Handelsbanken Finans, långivare, kan köparna hävda att affären ska gå tillbaka.
Bland stugköparna finns de som gjort polisanmälan mot affärerna med Lakkapää. De känner sig lurade.
– Det finns ett antal anmälningar, mellan tummen och pekfingret så säger jag att det är ett tiotal, säger Mats Ekman, vid polisens bedrägerienhet.
Polisen ser tillsvidare inte anledning att gå vidare med anmälningarna.
– Är det här ett medvetet och uppsåtligt bedrägeri? Vi måste ha ett brott. Bedömningen, utifrån det vi objektivt ser nu, är att det är svårt att se brott. Men kommer det in nya uppgifter kan vi ta upp det igen, säger Mats Ekman.
Som läget är hänvisar polisen stugköparna till att driva saken civilrättsligt. I så fall genom att stämma motparten. En omständighet som gör Mats Ekman betänksam är uppgiften från enstaka stugägare att Lakkapää inte ska ha fullföljt beställningar från leverantören.
Som stugleverantör finns ett finskt företag angivet. Hans Andersson har en ännu ej bekräftad uppgift om att även det företaget ska ha gått i konkurs. Det ändrar däremot inget vad gäller stugköparnas utsikter till pengar ur konkursboet, det blir inga.
Det finns ytterligare varor som betalats i förväg, som kaminer och fönster.
Sådana här gånger har det betydelse huruvida en förbetald vara går att peka ut. Då får kunderna ut varan. Hans Andersson säger att omkring ett 20-tal fall har lösts den vägen. Går det inte koppla rätt vara till köpet får man som tidigare angetts stå långt bak i kön hos konkursförvaltaren.
Det finns också fall där presenkort betalats, men ej kunnat nyttjas.