Nu kör "Gugge" vidare efter coronasmällen

Efter Gunnar "Gugge" Holmström blev frisk beställde haradsbon en t-shirt med budskapet: Jag överlevde corona. "Nu kör jag vidare trots den tuffa smällen. Jag är så glad att jag lever”, säger 76-åringen.

"Gugge H" eller Gunnar Holmström som han heter har överlevt covid-19 som en av flera norrbottningar. " Jag köpte mig en t-shirt med text för att visa folk att jag också överlevt corona. Det stärker mig", säger han.

"Gugge H" eller Gunnar Holmström som han heter har överlevt covid-19 som en av flera norrbottningar. " Jag köpte mig en t-shirt med text för att visa folk att jag också överlevt corona. Det stärker mig", säger han.

Foto: Lena Leffler

Harads2020-08-23 12:24

Gunnar "Gugge" Holmström är en välbekant profil i byn. Han och jämnåriga Monica Falegren träffades för ett år sedan efter han varit änkling några år.

– Nu hoppas vi förhoppningsvis på många år till, säger Monica.

I början av mars blev hennes sambo sjuk och kände sig dålig, precis i samma veva som pandemin blev känd i Sverige.

– Vi skämtade att det kanske var corona, säger Monica.

"Gugge" körde skolbuss i Harads vid sjukdomstillfället men vet inte om han smittades under arbetet.

– Ingen som åkte med mig blev sjuk. Jag vet inte hur jag fick smittan själv eftersom jag inte varit bortrest. Det är fler personer i Harads som haft corona men ingen har varit så sjuk som mig, säger han.

När han fick hög feber och inte orkade äta utan bara sov ringde Monica till vårdguiden.

– Svaret vi fick var att det spelar ingen roll att han inte äter bara han dricker.Sedan kom han ner till Björknäs 30 mars men då togs inga coronaprover. 

– Jag fattar inte att man inte följde upp hans symptom, men allting kom som på en gång. Det var så många sjuka, så det var säkert en chock för sjukvården också, säger hon.

"Gugge" Holmström fick en sju dagar lång pencillinkur mot lunginflammation, men den hjälpte inte. Han hade fortfarande svårt att andas.

– Jag var helt slut och orkeslös. När jag inte orkade duscha lade min sambo blöta handdukar på mig så vi fick ned febern lite, säger han.

Den 8 april åkte paret ned till vårdcentralen igen. Då blev det allvar. Efter undersökning bad läkaren personalen att ringa efter ambulansen på en gång. 

– När jag låg i ambulansen med nålar och syrgas hörde jag personalen säga till föraren att "nu är det bara att slå på blåljusen och köra allt vad du har". Sedan slocknade jag", säger "Gugge" Holmström.

Han minns inte själv att han försökte riva bort syrgasmasken i sitt förvirrade tillstånd. Därför var "Gugge" tvungen att sövas ned.

– Jag låg nedsövd 14 dagar på Piteå lasarett. Sammanlagt låg jag över en månad på sjukhus i Piteå och Luleå.

Haradsbon förlorade 8 kilo efter sjukdomen. Rehabiliteringen påbörjades redan på Sunderby sjukhus.

– Jag fick ett gåbord i början och minns jag skickade ett sms till Monica när jag slog gångrekord, säger "Gugge" och ögonen tåras.

– Du skrev att du gått 165 steg. Det var stort för dig, säger Monica.

När haradsbon skrevs ut 8 maj var han fruktansvärt trött.

– Det var tur att min sambo ringt efter två karlar som stod och väntade på mig i taxin. Så jag fick hjälp uppför bron. Jag är väldigt envis. I början hade jag både rullator inne och ute. Men efter en vecka glömde jag rullatorn och det gick också bra, säger "Gugge".

Han åt inga mediciner före och inte heller efter corona. "Gugge" har alltid haft en bra grundkondition, som han kämpar att få tillbaka.

– Jag tror hans grundfysik bidrog till att han klarade sig. Jag har inte själv drabbats men fått sitta i karantän, säger Monica Falegren.

Det enda negativa efter corona är att Gunnar "Gugge" Holmström fortfarande har problem med hostningar och en kvardröjande värk i ryggslutet och bakom benen. Det positiva är hans nyinköpta t-shirt där det står att han överlevde corona.

– Orden stärker mig. Jag vill visa alla att jag klarade av sjukdomen. Jag har fått så fina kort, blommor och uppmuntrande ord från haradsborna efter hemkomsten och är väldigt glad att jag lever.

Kärlek på äldre dagar. Monica Falegren och Gunnar Holmström träffades för ett år sedan. Nu har de övervunnit coronan tillsammans. " Vi har stöttat varandra ioch hoppas få många år till tillsammans."
Kärlek på äldre dagar. Monica Falegren och Gunnar Holmström träffades för ett år sedan. Nu har de övervunnit coronan tillsammans. " Vi har stöttat varandra ioch hoppas få många år till tillsammans."
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!