Barn krĂ€nktes i skolan – förĂ€ldrarna fick inget veta

Den 9 november utsĂ€tts ett familjehemsplacerat barn för en allvarlig krĂ€nkning pĂ„ skolgĂ„rden i kommunen dĂ€r hon placerats. Först en dryg mĂ„nad senare fĂ„r förĂ€ldrarna veta det – av en ren slump. "Samma vecka som det hĂ€nde sade socialsekreteraren att allt var bra med min dotter", sĂ€ger mamman.

Det var under en rast som flickan utsattes för krÀnkande behandling av tvÄ jÀmnÄriga barn. Bilden har inget samband med texten.

Det var under en rast som flickan utsattes för krÀnkande behandling av tvÄ jÀmnÄriga barn. Bilden har inget samband med texten.

Foto: Foto: Jenny Petersson

GĂ€llivare2022-03-26 06:00

Flickan Ă€r placerad i ett familjehem i VĂ€sterbotten. Hon har inte haft nĂ„gon kontakt med sina förĂ€ldrar sedan i juni förra Ă„ret. FamiljehemsförĂ€ldrarna och konsulenten hĂ€vdar att barnet, som gĂ„r i förskoleklass, inte vill. Den information som förĂ€ldrarna har om dottern fĂ„r de via journalanteckningar som de begĂ€r ut frĂ„n socialtjĂ€nsten. 

Den 9 november förra Ă„ret Ă€r flickan ute pĂ„ rast i skolan. PĂ„ en nĂ„got undanskymd plats blir hon angripen av tvĂ„ jĂ€mnĂ„riga barn, som drar ned hennes byxor bakifrĂ„n. 

Det Ă€r nĂ€r mamman gĂ„r igenom journalanteckningar frĂ„n socialtjĂ€nsten i GĂ€llivare som hon ser en notering om det som intrĂ€ffat. UpptĂ€ckten gör hon den 14 december. Inspektionen för vĂ„rd och omsorg, IVO, skriver i sina riktlinjer gĂ€llande barn som Ă€r omhĂ€ndertagna enligt LVU: 

"Du Àr fortfarande vÄrdnadshavare för ditt barn. Det innebÀr att du till exempel har rÀtt att fÄ information om hur det gÄr för ditt barn".

Men skolan meddelar bara familjehemmet, som i sin tur meddelar socialtjĂ€nsten i GĂ€llivare. FörĂ€ldrarna kontaktar sin socialsekreterare och krĂ€ver ett möte med skolan. Det hĂ„lls digitalt den 16 december och dĂ„ deltar tvĂ„ rektorer, tvĂ„ socialsekreterare och konsulenten frĂ„n familjehemsföretaget. 

Rektorerna sÀger till förÀldrarna att de har begrÀnsat utrymmet pÄ skolgÄrden och har extra tillsyn över flickan efter hÀndelsen. Socialsekreterarna medger inte att de gjort ett misstag som lÄtit bli att informera förÀldrarna. TvÀrtom pÄpekar de under mötet att förÀldrarna ju fÄr löpande information och att syftet med mötet Àr att de ska fÄ veta vad som skett.

– Det hĂ€r hĂ€nde flera veckor innan vi som vĂ„rdnadshavare fick veta nĂ„got. Jag accepterar inte att det gĂ„r till pĂ„ det hĂ€r sĂ€ttet. Det Ă€r sĂ„ hemskt, det som hĂ€nde min flicka, sĂ€ger mamman. 

Hon vill veta hur flickan framöver ska kunna kĂ€nna sig trygg i skolan och skyddas frĂ„n de barn som utsatte henne. Hon krĂ€ver att barnet ska fĂ„ kontakt med skolpsykolog för att bearbeta det hon har blivit utsatt för. 

– Det som hĂ€nde Ă€r en riktig katastrof, sĂ€ger mamman. 

Rektorn meddelar att det frĂ„n och med hĂ€ndelsen finns en extra rastvĂ€rd som har uppsikt över flickan. 

– Vi haft möten med skolan och familjehemmet om det som hĂ€nde i skolan och gjort en planering kring barnet. Och vi har ordnat det hĂ€r mötet för att ni ska fĂ„ veta vad som hĂ€nt och direkt kunna stĂ€lla frĂ„gor. DĂ€rför har det tagit tid, sĂ€ger den ena socialsekreteraren till förĂ€ldrarna under mötet.

Mamman vill veta varför de inte fick information samma dag som det hĂ€nde. 

– Jag förstĂ„r att socialtjĂ€nsten har makten över barnen och över oss. Men det Ă€ndĂ„, vi har rĂ€tt att veta vad hĂ€nder med vĂ„rt barn! 

Norr Media har stĂ€llt frĂ„gan till enhetschefen vid socialtjĂ€nsten i GĂ€llivare gĂ€llande vilka rutiner som finns för att informera förĂ€ldrar till placerade barn. Enhetschefen hĂ€nvisar till socialchef Annette Viksten Åhl och socialnĂ€mndens ordförande Johannes Sundelin.

De anser att frÄgorna Àr "individinriktade". I ett generellt svar skriver de: "I vÄrt uppdrag ingÄr att ha regelbunden kontakt med barnens förÀldrar dÄ barnen Àr placerade, denna kontakt kan se olika ut beroende pÄ situation. Men vi har alltid barnets behov i centrum nÀr vi bedömer olika situationer."

FörÀldrarna har begÀrt att flickan ska fÄ samtal med psykolog, men skolan hÀnvisar till lÄnga vÀntetider.
FörÀldrarna har begÀrt att flickan ska fÄ samtal med psykolog, men skolan hÀnvisar till lÄnga vÀntetider.
RĂ€tt till information

FörĂ€ldrar till placerade barn Ă€r fortfarande vĂ„rdnadshavare och har rĂ€tt att fĂ„ del av information om hur barnet har det och lĂ€sa alla anteckningar som skrivs. Om förĂ€ldern anser att nĂ„got Ă€r fel har de rĂ€tt att sĂ€ga det och fĂ„ sin uppfattning antecknad. 

FörĂ€ldrar kan vĂ€nda sig till Inspektionen för vĂ„rd och omsorg, IVO, om det finns synpunkter pĂ„ LVU-vĂ„rden. IVO Ă€r tillsynsmyndighet för socialtjĂ€nsten, men kan dĂ€remot inte Ă€ndra ett beslut som Ă€r fattat av socialnĂ€mnd eller domstol. 

KĂ€lla: IVO

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!